MENU
klinika

Ndikimi

A mund të shkaktojë herpesi abort?

03.06.2022 - 10:58

Nëse jeni diagnostikuar me herpes, mund të pyesni veten nëse mund të shkaktojë abort ose humbje të mëvonshme të shtatzënisë. Ndërsa disa kërkime kanë lidhur virusin herpes simplex me abortin, rreziku më i madh i herpesit aktiv gjatë shtatzënisë është se foshnja mund të infektohet gjatë lindjes.

Çfarë është herpesi?

Virusi herpes simplex, ose HSV, është një virus që mund të shkaktojë plagë dhe flluska ose në gojë ose në zonën gjenitale (dhe herë pas here në pjesë të tjera të trupit).

Si sfond, ekzistojnë dy forma kryesore të herpesit, HSV-1 dhe HSV-2. Mjekët mendonin se HSV-1 shkaktonte vetëm plagë në buzë (herpes oral) dhe herpes gjenital HSV-2, por tani është treguar se të dy llojet e virusit mund të shkaktojnë të dy llojet e herpesit.

Herpesi është shumë i zakonshëm. Në mbarë botën, rreth 67% e njerëzve nën moshën 50 vjeç mbartin HSV-1 orale dhe rreth 11% e njerëzve të moshës 15-49 vjeç kanë infeksion gjenital HSV, megjithëse mund të jetë joaktiv. Shumica e njerëzve të infektuar nuk janë të vetëdijshëm për këtë sepse shumë njerëz rrallë ose kurrë nuk zhvillojnë flluska karakteristike. HSV nuk mund të kurohet, megjithëse mund të kontrollohet dhe mund të bëhet i fjetur.

Herpesi dhe rreziku i abortit

Pavarësisht se HSV është një infeksion shumë i zakonshëm, mjekët nuk besojnë se virusi shkakton abort në shumicën e rasteve.

Disa kërkime tregojnë se gratë me aborte të përsëritura të pashpjegueshme kanë më shumë gjasa të kenë një infeksion të pazbuluar HSV sesa gratë pa histori të abortit. Megjithatë, nuk dihet nëse virusi në të vërtetë luan një rol në shkaktimin e abortit për ato gra. Shumica e grave që janë të infektuara me HSV nuk kanë abort të përsëritur, kështu që mjekët duhet të kryejnë më shumë kërkime për këtë çështje.

Në mënyrë të ngjashme, disa studiues kanë gjetur prova që virusi mund të kalojë placentën dhe të çojë në dëmtimin e placentës, duke rritur potencialisht rrezikun e humbjes së shtatzënisë së vonë.

Infeksioni nga nëna tek fëmija

Rreziku më i madh për të patur një infeksion aktiv herpes gjenital gjatë shtatzënisë është se foshnja mund ta marrë infeksionin gjatë lindjes, gjë që mund të çojë në komplikime të rënda shëndetësore ose vdekje.

Mjekët mund të sugjerojnë një prerje cezariane për gratë me herpes aktiv që janë gati të lindin dhe mund të përshkruajnë medikamente antivirale të quajtura Zovirax Injection (acyclovir) për gratë me një histori të infeksionit të herpesit gjenital për të parandaluar një shpërthim afër kohës së dorëzimi. Ky medikament është i sigurt për fëmijën në zhvillim.

Rreziku që fëmija të infektohet në lindje është shumë më i lartë për gratë shtatzëna që fitojnë herpes gjenital për herë të parë në tremujorin e tretë të shtatzënisë sesa për gratë që kanë qenë të infektuara më parë.

Më pak se 1% e grave që kanë fituar herpes para se të ishin shtatzënë ose në gjysmën e parë të shtatzënisë dhe që janë asimptomatike në lindje do ta kalojnë atë tek fëmija i tyre.

Nëse jeni të shqetësuar nga ato që dyshoni se janë simptomat e herpesit, gjëja më e mirë për të bërë është të flisni me gjinekologun për shqetësimet tuaja. Megjithatë, thjesht të kesh një histori të herpesit, nuk duhet t’ju pengojë të keni një shtatzëni të shëndetshme nëse ndiqni këshillat e mjekut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!