MENU
klinika

Pasojat

A mund të shkaktojë urthi dhimbje stomaku?

27.06.2022 - 09:51

Pavarësisht nëse e quani “urth”, quhet sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) dhe ky çrregullim i tretjes mund të shkaktojë dhimbje, më shpesh në gjoks dhe fyt.

GERD gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje stomaku, e cila zakonisht ndihet në pjesën e sipërme të barkut.

GERD ndodh kur acidet tretëse dhe enzimat nuk qëndrojnë në stomak. Në vend të kësaj, ato rrjedhin përsëri në ezofag drejt gojës. Kjo është për shkak se një brez muskulor rreth bazës së ezofagut – i quajtur sfinkteri i poshtëm i ezofagut – dobësohet dhe nuk mbyllet siç duhet.

Qëllimi i sfinkterit të poshtëm të ezofagut është të hapet kur ushqimi kalon poshtë ezofagut. Kjo lejon që ushqimi të zbresë në stomak. Nëse ky muskul dobësohet, mund të lejojë një kthim prapa të përmbajtjes së stomakut në ezofag, duke e irrituar atë dhe duke shkaktuar dhimbje.

Simptomat më të zakonshme të GERD janë refluksi i vazhdueshëm i acidit (urthi) dhe regurgitimi. Shumë njerëz me GERD përjetojnë një ndjesi djegieje në gjoks që shkaktohet nga acidi i stomakut që ngrihet në ezofag.

Por dhimbja në pjesën e sipërme të barkut, ose në zonën e stomakut, është një tjetër simptomë e GERD. Nëse keni dhimbje stomaku me GERD, mund të ndjeni një ndjesi djegieje ose gërryerjeje në stomak, ose atë që disa njerëz e përshkruajnë si stomak “të thartë”.

Ngrënia e disa ushqimeve – të tilla si ushqime të yndyrshme, të skuqura, pikante dhe agrume – mund të shkaktojë ose përkeqësojë GERD. Të qenit shtatzënë gjithashtu mund ta përkeqësojë atë, si dhe disa sjellje, si p.sh.

 • duke u shtrirë shumë shpejt pas ngrënies
 • duke ngrënë shumë në të njëjtën kohë
 • duke pirë kafe ose alkool
 • pirja e duhanit
 • Nëse dhimbja e barkut është e lehtë, mund të jeni në gjendje ta prisni për disa orë dhe të shihni nëse kalon. Nëse përkeqësohet ose vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore, kontaktoni me mjekun.
 • Nëse keni dhimbje gjoksi ose nëse villni gjak, kërkoni menjëherë kujdes urgjent.

Si trajtohet dhimbja e stomakut e lidhur me GERD?

Bërja e disa ndryshimeve në stilin e jetës mund të ndihmojë në reduktimin e simptomave të GERD, duke përfshirë dhimbjen e stomakut. Për shembull, një mjek mund të rekomandojë:

 • të hani vakte më të vogla
 • shmangia e disa llojeve të ushqimit
 • duke humbur peshë, nëse jeni mbipeshë
 • kufizimi ose shmangia e alkoolit, pijeve të gazuara dhe kafeinës
 • lënia e duhanit

Trajtimet për GERD mund të përfshijnë:

 • Antacidet për simptoma shumë të lehta
 • Frenuesit e pompës protonike pa recetë (OTC) që reduktojnë prodhimin e acidit në stomak
 • Bllokuesit OTC H2, të cilët gjithashtu reduktojnë prodhimin e acidit në stomak
 • Bllokuesit H2 me recetë
 • Frenuesit e pompës protonike me recetë-forcë
 • Barnat  shkarkuese, të cilat janë barna me recetë që ndihmojnë stomakun të zbrazet më shpejt, kështu që të ketë më pak kohë për të ndodhur refluksi
 • mbrojtës të mukozës me recetë, të tilla si sukralfati
 • Bisedoni me një mjek se cila nga këto opsione mund të ndihmojë në uljen e prodhimit të acidit që mund të dëmtojë ezofagun, si dhe të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të stomakut.
 • Gjithashtu pyesni një mjek për efektet anësore të mundshme të trajtimeve të ndryshme që mund të merrni.