MENU
klinika

"Evropa do të ngrijë plotësisht”

A mundet Rusia të godasë qendrën më të madhe të naftës në Evropë

29.06.2022 - 18:30

Një politikan rus dhe ish-komandant ushtarak rajonal ka sugjeruar se Evropa do të “kërkojë plotësisht” nëse Rusia synon ushtarakisht qendrën më të madhe të naftës në Evropë në Holandë. Andrey Gurulyov, një deputet në Dumën shtetërore, po fliste në televizionin shtetëror kur tha se nëse Rusia vendos të shënjestrojë Holandën, ku merret dhe përpunohet rreth 40 për qind e naftës së Evropës, Europa do të “kërkojë”, sipas një raporti nga Yahoo News.

“Jo më pak se 40% e naftës bruto importohet dhe përpunohet nga Holanda në zonat e saj bregdetare,” tha Gurulyev. “Është një vend kaq i vogël sa do të ishte e vështirë të humbisje.”

“Zinxhiri kryesor i furnizimit është nëpërmjet cisternës së naftës; ne nuk kemi nevojë as për një raketë. Një silur do ta bëjë këtë, veçanërisht nëse është ankoruar në port. Do të digjet së bashku me të gjithë infrastrukturën e portit. Evropa do të ngrijë plotësisht”, tha gjithashtu Gurulyov.

Siç thekson raporti i Yahoo News, qëndrimi i politikanit nuk pasqyron politikën zyrtare të shtetit, por është më tepër një formë kërcënimi ndërsa lufta në Ukrainë zvarritet.

Megjithatë, Evropa është me të vërtetë e prekshme dhe jo vetëm ndaj sulmeve ushtarake. Ajo importon një të katërtën e naftës së saj të papërpunuar nga Rusia dhe e ka vendosur embargo, megjithëse embargoja do të hyjë në fuqi vetëm pas gjashtë muajsh.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, disa anëtarë të Bashkimit Evropian po diskutojnë një kufi mbi çmimet e naftës ruse si një mjet për të sanksionuar Rusinë dhe për të siguruar furnizim të mjaftueshëm me naftë globalisht. G7 fundjavën e kaluar tha se do të përpiqet të marrë në anën e saj të gjithë importuesit e mëdhenj të naftës ruse në mënyrë që kufiri i çmimit të funksionojë.

Ndërsa grupi G7 diskuton kufirin e çmimit, të cilin udhëheqësit e tyre pranojnë se nuk do të jetë i lehtë për t’u zbatuar, flukset e naftës ruse në Evropë janë përsëri në rritje pas një rënieje pas gjashtë paketave të sanksioneve që Bashkimi Evropian vendosi ndaj Moskës.

Sipas të dhënave të përpiluara nga Bloomberg, rafineritë evropiane të naftës morën naftë ruse me normën 1.84 milionë fuçi në ditë javën e kaluar, e cila ishte java e tretë me radhë që pa rritje në dërgesat e naftës ruse.

Në raportin e tij mbi të dhënat, Bloomberg vuri në dukje se një pjesë e kësaj rritjeje ishte transportimi i Litasco i Lukoil më shumë në rafineritë që operon në të gjithë Evropën dhe një pjesë ishin dërgesa më të larta në Turqi. Megjithatë, raporti vuri në dukje gjithashtu se rënia e dërgesave drejt Evropës dukej se ishte ngadalësuar.

Ndërkohë, shumë më tepër naftë po shkon drejt Kinës dhe Indisë, me të parën që importon mesatarisht 1 milion bpd naftë ruse në katër javët e fundit dhe India ka marrë rreth 600,000 bpd.

Në të njëjtën kohë, dërgesat në Evropën veriore – ku ndodhet qendra hollandeze e naftës të përmendur Gurulyov – kanë rënë me më shumë se 60 për qind që nga pushtimi i Ukrainës. Në javën deri më 17 qershor, këto ishin mesatarisht 450,000 fuçi në ditë, nga 1.25 milionë fuçi në ditë në fillim të vitit. Në të njëjtën kohë, rreth 370,000 bpd naftë ruse po dërgohen në Holandë për ruajtje.

Embargoja për importet e naftës ruse në Evropë nga deti hyn në fuqi në fund të vitit dhe një embargo për importet e produkteve të naftës – nga të cilat Bashkimi Evropian është një konsumator edhe më i madh se sa i naftës së papërpunuar – do të pasojë tre muaj më vonë.

Kjo embargo mund të ketë nevojë të rishikohet nëse udhëheqësit e G7 arrijnë një marrëveshje për një kufi çmimi. Ideja e kufirit, në fund të fundit, është që më shumë naftë ruse të dalë në tregjet ndërkombëtare, por me një çmim më të ulët. E panjohura e madhe në këtë lojë është nëse Rusia do të pranojë embargon apo do të vendosë të bëjë të gjitha dhe të pezullojë eksportet e naftës së papërpunuar.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com