MENU
klinika

A duhet të marrë çdo fëmijë vitamina?

Ç’duhet të dini për vitaminat dhe mineralet e fëmijëve?

23.06.2022 - 18:48

Këto ditë, duket se ka një vitaminë ose suplement për pothuajse çdo gjë. Nga rritja e kujtesës ose rritja e sistemit imunitar te përmirësimi i performancës në shkollë dhe rritja e energjisë, prindërit janë të bombarduar me pretendime se si fëmijët e tyre do të përfitojnë nga suplementet e ndryshme. Por a janë vërtet të mira suplementet me vitamina dhe minerale për fëmijët?

Këtu do t’ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për vitaminat dhe mineralet, veçanërisht kur lidhen me fëmijët.

Çfarë duhet të dini për suplementet?

Studiuesit dhe profesionistët mjekësorë tregojnë se prindërit mund t’u japin fëmijëve të tyre suplemente që mund të mos kenë nevojë.

Një studim me 10,000 fëmijë të moshës 2 deri në 17 vjeç zbuloi se një e treta e tyre morën një suplement vitaminash ose mineralesh në muajin e fundit dhe se fëmijët që nuk kishin nevojë për suplementet ishin me shumë mundësi ata që i merrnin ato.

Këta fëmijë ishin në gjendje të mirë shëndetësore, kishin një mënyrë jetese aktive dhe kishin akses në ushqime të shëndetshme dhe kujdes të rregullt shëndetësor. Ndërkohë, ata që mund të kishin përfituar nga suplementet – si ata pa akses në ushqime ose kujdes shëndetësor – nuk po merrnin suplemente.

A duhet të marrë çdo fëmijë vitamina?

Shumë organizata shëndetësore si Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) dhe Shoqata Amerikane Dietetike (ADA) tregojnë se dieta është burimi më i mirë i vitaminave dhe mineraleve.

Fëmijët që janë të shëndetshëm, aktivë, hanë një sërë ushqimesh dhe vizitojnë një profesionist të kujdesit shëndetësor në baza të vazhdueshme ka të ngjarë të mos kenë nevojë të marrin suplemente vitaminash ose mineralesh, përveç nëse rekomandohet nga mjeku i tyre.

Ngrënia e një diete të shëndetshme, të ekuilibruar dhe të larmishme nga të gjitha grupet ushqimore është mënyra ideale për të marrë të gjitha vitaminat dhe mineralet që janë thelbësore për funksionimin e përditshëm të fëmijës suaj.

Plus, doza të mëdha të vitaminave ose megavitamina mund të jenë të rrezikshme. Marrja e tepërt mund t’i rrezikojë fëmijët për të përziera, të vjella, dhimbje barku, probleme të mëlçisë dhe anomali nervore.

Qasja më e mirë për t’u siguruar që fëmijët  po marrin vitaminat dhe mineralet që u nevojiten është të ofroni një shumëllojshmëri ushqimesh me vlera ushqyese si dhe të jeni një model i mirë. Në mënyrë ideale, dieta e tyre duhet të përfshijë fruta, perime, drithëra, ushqime proteinike si arrat, shpendët, peshkun dhe vezët, bishtajore si fasulet dhe thjerrëzat, dhe alternativa të qumështit.

Të lejosh fëmijën të zgjedhë opsione të shëndetshme dhe madje edhe të kesh fëmijë që ndihmojnë në përgatitjen e vakteve të shëndetshme janë mënyra të shkëlqyera për t’i bërë ata të hanë mjaftueshëm për të marrë vitaminat dhe mineralet e nevojshme ditore.

Thënë kështu, ka raste kur marrja e vitaminave dhe mineraleve mund të rekomandohet nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.

Kur u duhen fëmijëve suplemente?

Megjithëse përgjithësisht rekomandohet që fëmijët të marrin pjesën më të madhe të vitaminave dhe mineraleve të tyre nga ushqimet që hanë, ka raste kur rekomandohet plotësimi.

Për shembull, foshnjave u jepet vitamina K kur lindin dhe ata që ushqehen ekskluzivisht me gji marrin 400 IU vitaminë D duke filluar nga ditët e para të jetës.

Për më tepër, fëmijët që janë nën peshë, kanë probleme me rritjen, janë në dieta të kufizuara për shkak të alergjive ushqimore, sëmundjes celiac, kanë sëmundje të tjera ose kushte mjekësore që i vënë në rrezik për mungesë, mund të inkurajohen ti plotësojnë me vitamina ose minerale.

Sëmundja celiac është një reagim i trashëguar imunitar ndaj ngrënies së glutenit dhe nëse nuk menaxhohet mund të rezultojë në keqpërthithje të disa lëndëve ushqyese thelbësore si hekuri dhe vitaminat B. Për më tepër, kushte të tjera të tilla si fenilketonuria (PKU) mund të rezultojnë në një dietë kufizuese dhe mund të kërkojnë plotësim në baza individuale.

Çelësi është t’i rezistoni dëshirës për t’i dhënë fëmijës suplemente derisa të diskutoni shqetësimet tuaja me një pediatër ose dietolog.

Ata mund të bëjnë një ekzaminim fizik dhe një analizë diete, si dhe analiza gjaku për të përcaktuar nëse fëmija ka mungesë të vitaminave dhe mineraleve thelbësore. Gjithashtu do të japin rekomandime se si të plotësoni më mirë nevojat unike të fëmijës suaj.

Është shumë e rëndësishme që të vazhdoni me vizitat e kujdesit shëndetësor të fëmijës në mënyrë që të monitorohet shëndeti dhe mirëqenia e tij. Në këtë mënyrë, mjeku  mund të rregullojë dozat sipas nevojës ose edhe t’ju njoftojë kur suplementi nuk është më i nevojshëm.