MENU
klinika

Si trajtohet?

Çfarë është melanoma okulare?

22.06.2022 - 16:44

Melanoma është kancer që zhvillohet në qelizat që prodhojnë pigment të quajtura melanocite. Melanoma okulare është kur ky lloj kanceri zhvillohet në sy.

Melanoma okulare është një kancer jashtëzakonisht i rrallë që prek rreth 5 në çdo 1 milion të rritur. Pavarësisht nga rrallësia e tij, është kanceri më i zakonshëm që zhvillohet kryesisht në sy. Shpesh nuk shkakton simptoma në fazat e hershme.

Shkalla e mbijetesës relative 5-vjeçare të melanomës okulare është 85 për qind kur kapet herët, por bie në 15 për qind nëse përhapet në një organ të largët.

Llojet e melanomës së syrit

Syri përbëhet nga tre shtresa:

 • Sklera. Sklera është shtresa e jashtme mbrojtëse e bardhë që mbështjell pjesën më të madhe të syrit.
 • Uvea. Kjo është shtresa e mesme dhe përmban irisin dhe muskujt ciliar që kontrollojnë lentet. Ajo gjithashtu ka një shtresë indi të mbushur me enë gjaku të quajtur koroid.
 • Retina. Retina është shtresa më e brendshme dhe është e përbërë nga qeliza të veçanta që zbulojnë dritën dhe dërgojnë informacione elektrike në tru.

Melanoma okulare më së shpeshti zhvillohet në uvea. Mund të zhvillohet gjithashtu në konjuktivë, një shtresë e hollë indi që mbulon sipërfaqen e syrit.

Melanoma Uveale

Melanoma okulare mund të zhvillohet në:

 • Iris (pjesa me ngjyrë e syrit)
 • muskujt ciliar
 • koroidi

Sipas hulumtimeve të vjetra të vitit 2012, rreth 85 përqind e rasteve të melanomës uveale zhvillohen në koroidin e pasmë. Kanceri i muskujve ciliar është i lidhur me pamjen më pak të favorshme.

Kanceret që zhvillohen në iris priren të zbulohen më shpejt dhe të kenë perspektivën më të mirë.

Melanoma konjuktivale

Melanoma konjuktivale zhvillohet në membranën në sipërfaqen e syrit. Sipas një rishikimi të vitit 2014, ai përbën rreth 2 përqind të kancerit të syrit.

Simptomat e melanomës në sy

Melanoma okulare mund ose nuk mund të shkaktojë simptoma, në varësi të vendndodhjes së tumorit dhe madhësisë së tij. Mund të duhen shumë vite që simptomat të zhvillohen, por ato mund të përfshijnë:

 • shikim i turbullt
 • vizion i dyfishtë
 • irritimi i syve
 • dhimbje
 • ndezjet e dritës
 • ndjeheni sikur diçka është në sy
 • skuqje
 • fryrje e syrit
 • ndryshimi i formës së bebëzës
 • presioni i lartë i syve
 • humbje e shikimit
 • shkëputja e retinës

Çfarë e shkakton melanomën në sy?

Shkaku i saktë i melanomës okulare nuk dihet, por mendohet se një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë mund të luajë një rol.

Hulumtimet nuk janë përfundimtare nëse ekspozimi ndaj dritës ultravjollcë (UV) rrit rrezikun e melanomës okulare, siç bën me melanomën e lëkurës.

Rreth 50 për qind e njerëzve me melanoma okulare kanë një humbje të informacionit gjenetik në kromozomin 3.

Njerëzit me një histori të fortë familjare të kancerit të syrit mund të kenë një mutacion të rrallë gjenetik në gjenin BAP1. Gjeni BAP1 klasifikohet si një gjen shtypës i tumorit dhe ngadalëson ndarjen e qelizave.

Gjenet EIF1AX dhe SRSF2/SF3B1 gjithashtu duket se ndodhin shpesh te njerëzit me melanoma okulare.

Si trajtohet melanoma okulare?

Trajtimi për melanomën e syrit ndryshon në bazë të madhësisë dhe vendndodhjes së tumorit dhe nëse ai po shkakton simptoma.

Pritje vigjilente

Melanomat e vogla mund të mos kërkojnë ndonjë trajtim nëse mjeku mendon se do të rritet ngadalë. Megjithatë, ka një tendencë në rritje për të trajtuar herët melanomat e vogla.

Terapia me rrezatim

Brakiterapia përdoret shpesh për kancerin e përmasave të vogla dhe të mesme. Kjo teknikë përfshin implantimin e një disku radioaktiv pranë tumorit për disa ditë për të dëmtuar qelizat e kancerit dhe për të tkurrur tumorin.

Gjithashtu ndonjëherë përdoret radioterapia me rreze të jashtme. Ai jep rreze lazer rrezatimi për të shkatërruar qelizat e kancerit.

Kirurgjia

Teknika të ndryshme kirurgjikale mund të përdoren për të hequr tumorin. Në disa raste, zona rreth tumorit mund të hiqet. Opsioni më ekstrem është heqja e të gjithë syrit, e cila mund të jetë e nevojshme nëse syri është dëmtuar rëndë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN