MENU
klinika

Si funksionon?

Çfarë është terapia e rikualifikimit për zhurmën në vesh?

28.06.2022 - 09:39

Tringëllima në vesh është kur dëgjoni një zhurmë të vazhdueshme ose një tingull tjetër në vesh që nuk është shkaktuar nga një burim i jashtëm. Disa nga shkaqet e mundshme janë humbja e dëgjimit, bllokimi i kanalit të veshit dhe disa medikamente.

Vlerësohet se 10 deri në 15 përqind e të rriturve përjetojnë tringëllimë në veshë.

Terapia e rikualifikimit të tringëllimës në veshë (TRT) është një opsion i mundshëm trajtimi për tringëllimën në veshë të moderuar ose të rëndë. Ai përfshin një kombinim të këshillimit dhe terapisë së zërit për të trajnuar trurin për të injoruar tingullin në vesh.

Disa studime kanë zbuluar se TRT është një trajtim efektiv për shumicën e njerëzve, por ka ende prova të kufizuara që është më efektive se trajtimet e tjera.

Si funksionon terapia e rikualifikimit të tringëllimës në veshë?

Tringëllima në vesh mund të variojë nga e lehtë deri në ndikim të rëndë në cilësinë e jetës.

Disa forma të tringëllimës në veshë, të tilla si kur është për shkak të ndikimit të veshit ose ndodh si një efekt anësor i mjekimit, mund të kurohen duke pastruar veshët ose duke ndaluar mjekimin. Por shumica e llojeve të tringëllimës në veshë e shkaktuar nga humbja e dëgjimit nuk mund të kurohen, sipas hulumtimit të vitit 2019.

Megjithatë, disa trajtime mjekësore mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni simptomat.

TRT, për shembull, është një trajtim premtues ku i nënshtroheni një kombinimi të këshillimit dhe terapisë së zërit për t’ju ndihmuar të përshtateni gradualisht me zhurmën në veshë. Habituimi është kur mësoheni me një tingull në mënyrë që të mos përqendroheni më në të.

Ju përjetoni zakone shpesh në jetën e përditshme.

Përpara se të filloni TRT-në, do t’i nënshtroheni një interviste dhe ekzaminimi mjekësor me një mjek për të vlerësuar simptomat dhe statusin e dëgjimit. Ju mund të keni nevojë për një trajtim tjetër nëse një mjekim ose një gjendje mjekësore themelore po shkakton simptomat.

Pas këtyre ekzaminimeve, ju i nënshtroheni një këshillimi me një specialist të dëgjimit të quajtur audiolog. Këshillimi synon të ndryshojë mënyrën se si e perceptoni tringëllimën në veshë dhe të filloni procesin e trajtimit. Çdo seancë zakonisht zgjat rreth 1 deri në 2 orë.

Gjatë kësaj faze, mjeku do të shqyrtojë rezultatet e vlerësimit tuaj fillestar. Ata gjithashtu do t’ju mësojnë se si funksionon sistemi juaj i dëgjimit për të çmitizuar çështjen dhe për të ndryshuar modelet e të menduarit negativ për zhurmën  në veshë.

Mjeku do t’ju rekomandojë gjithashtu strategji për t’ju ndihmuar të filloni procesin e zakonit, duke u fokusuar në ndryshimin e reagimit emocional negativ dhe mbindjeshmërisë ndaj tingullit.

Terapia e zërit

Komponenti i terapisë së zërit të TRT përdor tinguj për të maskuar tringëllimën në veshët. Gjatë kësaj pjese të terapisë, do të mbani një pajisje pas veshit që luan zhurmë maskuese ose të bardhë me një intensitet tingulli pak më të ulët se tringëllima që dëgjoni.

Qëllimi i terapisë së zërit është të ndihmojë trurin të mësohet me tingullin duke ulur kontrastin midis tringëllimës që dëgjoni  dhe zërit të jashtëm.

Sa efektive është terapia e rikualifikimit?

Duhen 12 deri në 18 muaj që njerëzit të mësohen me TRT. Përmirësimet e para priren të shfaqen pas 3 muajsh.

Më shumë se 100 studime kanë ekzaminuar efektivitetin e TRT-së dhe shumica kanë gjetur përmirësime të rëndësishme në rreth 80 për qind të njerëzve.

Ndryshime dhe përmirësime janë zhvilluar me kalimin e kohës, duke përmirësuar efektivitetin e TRT. Megjithatë, mënyra e saktë se si TRT përmirëson zhurmën ende nuk është kuptuar plotësisht.

Sipas hulumtimit të vitit 2021, dëshmitë mbeten të paqarta në pyetjen nëse TRT është superiore ndaj trajtimeve të tjera.

Studiuesit vunë re se kjo pasiguri është për shkak të mungesës së kontrolleve të rastësishme në studime. Plus, zhurma duket se bie natyrshëm me kalimin e kohës tek shumë njerëz, edhe pa trajtim. Dhe disa njerëz mësojnë të përshtaten vetë, pa terapi të strukturuar, ose të gjejnë mënyrat  për të maskuar tingujt që dëgjoni, të tilla si përdorimi i një aparati zanor ose një ventilatori gjatë gjumit.

Një përmbledhje e studimeve të vitit 2021, zbuloi se nuk ka prova të mjaftueshme për të nxjerrë përfundime në lidhje me trajtimin e zhurmës tek fëmijët për shkak të një rreziku të lartë të paragjykimit në studimet aktuale.

Masat paraprake dhe efektet anësore të mundshme

TRT konsiderohet një trajtim i sigurt që nuk ka ndonjë efekt anësor të njohur. Ju mund të ndani çdo shqetësim që mund të keni me mjekun ose audiologun përpara se të filloni trajtimin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN