MENU
klinika

Përdoren për skizofreninë...

Çfarë janë antipsikotikët atipikë?

18.06.2022 - 12:08

Skizofrenia është një çrregullim kronik i shëndetit mendor që ndikon në mënyrën se si e perceptoni botën dhe ndërveproni me të tjerët.

Mund të prishë të menduarit, perceptimet, emocionet dhe ndërveprimet tuaja me njerëzit e tjerë. Ndonjëherë, mund të duket se humbni kontaktin me realitetin ose humbni interesin për njerëzit e tjerë ose aktivitetet e përditshme.

Simptomat e zakonshme të skizofrenisë përfshijnë:

 • halucinacione
 • iluzionet
 • mendimet dhe të folurit e çrregullt
 • lëvizjet e përsëritura të trupit
 • paranojë

Skizofrenia është një sëmundje progresive që prek më pak se 1 për qind të popullsisë. Shkencëtarët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton skizofreninë, por ata në përgjithësi besojnë se gjenetika, biologjia dhe mjedisi janë të gjithë faktorë. Disa njerëz me skizofreni kanë ndryshime në disa struktura të trurit.

Të kesh skizofreni mund të çojë në ndjenja të izolimit dhe ta vështirësojë funksionimin. Por ka një lajm pozitiv. Mjekët dhe studiuesit kanë gjetur mënyra për të ndihmuar njerëzit me skizofreni të menaxhojnë simptomat e tyre dhe të jetojnë një jetë të dobishme dhe produktive.

Mjekët shpesh rekomandojnë antipsikotikë atipikë për të trajtuar simptomat e skizofrenisë.

Ja çfarë duhet të dini për antipsikotikët atipikë dhe mënyrën se si funksionojnë ato.

Antipsikotikët atipikë kundrejt atyre tipikë

Antipsikotikët atipikë quhen gjithashtu antipsikotikë të gjeneratës së dytë (SGA). Ata janë një klasë më e re e medikamenteve që funksionojnë ndryshe në trup sesa antipsikotikët e mëparshëm (të gjeneratës së parë ose tipike). Të dyja ndihmojnë në rregullimin e neurotransmetuesve, kimikate në trup që lejojnë neuronet të sinjalizojnë njëri-tjetrin.

Studimet kanë zbuluar se truri i njerëzve me skizofreni është më i ndjeshëm ndaj neurotransmetuesve dopamine, serotoninës dhe glutamatit. Nivelet e larta ose të ulëta të dopaminës mund të çojnë në halucinacione dhe të menduarit të çrregullt.

Ndërsa antipsikotikët tipikë (FGA) bllokojnë dopaminën në tru, SGA bllokojnë dopaminën dhe serotoninën. Kjo rezulton në disa dallime kryesore.

Dallimi më domethënës është se SGA-të kanë më pak gjasa të shkaktojnë simptoma ekstrapiramidale. Këto janë çrregullime të lëvizjes që janë efekte anësore të zakonshme dhe serioze të FGA-ve. Disa nga këto efekte anësore mund të bëhen të përhershme.

Të dy llojet e antipsikotikëve punojnë për të trajtuar simptomat pozitive të skizofrenisë, të tilla si halucinacionet dhe deluzionet. Por SGA-të mund të ndihmojnë gjithashtu në trajtimin e simptomave negative, si ulja e kënaqësisë ose mungesa e motivimit. Sidoqoftë, ka debate se sa efektive janë SGA-të në reduktimin e simptomave negative.

Efektet anësore të antipsikotikëve atipikë

Të gjithë atipiket mbartin rrezikun e efekteve anësore të lehta deri të rënda. Këto efekte anësore ndryshojnë nga personi në person dhe nga ilaçi në ilaç.

Disa efekte anësore të zakonshme përfshijnë:

 • përgjumje
 • marramendje
 • Presioni i ulët i gjakut kur qëndroni në këmbë (hipotension ortostatik)
 • shtim i konsiderueshëm në peshë
 • sindroma metabolike
 • diabet
 • hipertension
 • kolesterol jonormal
 • sëmundje të zemrës
 • komplikime në tremujorin e tretë të shtatzënisë
 • mendimet dhe sjelljet vetëvrasëse

Me disa SGA, simptomat ekstrapiramidale mund të shfaqen ende, veçanërisht në doza të larta.

Është e rëndësishme që të kujdeseni për shëndetin tuaj fizik gjatë përdorimit të antipsikotikëve. SGA-të mund t’ju bëjnë të shtoni peshë ose të përkeqësoni mbipeshën ose obezitetin nëse tashmë e keni atë, duke çuar në kushte të tjera kronike.

Ju gjithashtu mund të bëheni rezistent ndaj mjekimit, kështu që është e rëndësishme të qëndroni në kontakt me mjekët dhe t’i mbani të përditësuar nëse ilaçi ndalon së funksionuari.

Së fundi, sigurohuni që të vazhdoni mjekimin tuaj, edhe nëse ndiheni më mirë. Ndërprerja e papritur e mjekimit mund të shkaktojë probleme dhe mund të rrisë rrezikun e një rikthimi të simptomave.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja ç’duhet të dini

A mund të kurohet skizofrenia?