MENU
klinika

Cilat janë shenjat e para?

Çfarë janë Gliomat e trurit dhe palcës kurrizore?

21.06.2022 - 17:36

Glioma është një lloj tumori që shfaqet në tru dhe në palcën kurrizore. Gliomat fillojnë në qelizat mbështetëse ngjitëse (qelizat gliale) që rrethojnë qelizat nervore dhe i ndihmojnë ato të funksionojnë.

Tre lloje të qelizave gliale mund të prodhojnë tumore. Gliomat klasifikohen sipas llojit të qelizës gliale të përfshirë në tumor, si dhe veçorive gjenetike të tumorit, të cilat mund të ndihmojnë në parashikimin sesi tumori do të sillet me kalimin e kohës dhe trajtimet që kanë më shumë gjasa të funksionojnë.

Llojet e gliomes përfshijnë:

 • Astrocitoma, duke përfshirë astrocitomën, astrocitomën anaplastike dhe glioblastomën
 • Ependimoma, duke përfshirë ependimomën anaplastike, ependimoma myxopapilare dhe subependimoma
 • Oligodendroglioma, duke përfshirë oligodendroglioma, oligodendroglioma anaplastike dhe oligoastrocitoma anaplastike
 • Një glioma mund të ndikojë në funksionin e trurit dhe të jetë kërcënuese për jetën në varësi të vendndodhjes së saj dhe shkallës së rritjes.

Gliomat janë një nga llojet më të zakonshme të tumoreve parësore të trurit.

Lloji i gliomës që keni ndihmon në përcaktimin e trajtimit dhe prognozës. Në përgjithësi, opsionet e trajtimit të gliomës përfshijnë kirurgjinë, terapinë me rrezatim, kimioterapinë, terapinë e synuar dhe provat klinike eksperimentale.

Simptomat

Simptomat e gliomës ndryshojnë sipas llojit të tumorit, si dhe madhësisë, vendndodhjes dhe shkallës së rritjes së tumorit.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të gliomave përfshijnë:

 • Dhimbje koke
 • Nauze ose të vjella
 • Konfuzion ose rënie në funksionin e trurit
 • Humbje kujtese
 • Ndryshime të personalitet ose nervozizëm
 • Vështirësi me ekuilibrin
 • Mospërmbajtje urinare
 • Problemet e shikimit, të tilla si shikimi i paqartë, shikimi i dyfishtë ose humbja e shikimit periferik
 • Vështirësi në të folur
 • Konvulsione, veçanërisht tek dikush pa histori konvulsionesh
 • Lini një takim me mjekun nëse keni ndonjë shenjë dhe simptomë nga ato më sipër.

Mjekimi

Trajtimi për gliomën varet nga lloji, madhësia, shkalla dhe vendndodhja e tumorit, si dhe mosha, shëndeti i përgjithshëm dhe preferencat tuaja.

Përveç veprimeve për të hequr vetë tumorin, trajtimi për gliomën mund të kërkojë gjithashtu përdorimin e barnave për të reduktuar shenjat dhe simptomat e tumorit.

Mjeku mund të përshkruajë steroide për të reduktuar ënjtjen dhe për të lehtësuar presionin në zonat e prekura të trurit. Barnat anti-epileptike mund të përdoren për të kontrolluar krizat.

Kirurgjia

Kirurgjia për të hequr sa më shumë nga tumori është zakonisht hapi i parë në trajtimin e shumicës së llojeve të gliomave.

Në disa raste, gliomat janë të vogla dhe të lehta për t’u ndarë nga indet e shëndetshme përreth trurit, gjë që bën të mundur heqjen e plotë kirurgjikale. Në raste të tjera, tumoret nuk mund të ndahen nga indet përreth, ose ndodhen pranë zonave të ndjeshme në tru dhe e bëjnë operacionin të rrezikshëm. Në këto situata, mjeku heq nga tumori aq sa është e sigurt.

Edhe heqja e një pjese të tumorit mund të ndihmojë në reduktimin e shenjave dhe simptomave.

Në disa raste, neuropatologët mund të analizojnë mostrat e indeve të hequra nga një kirurg dhe të raportojnë rezultatet ndërsa operacioni është duke u zhvilluar. Ky informacion ndihmon kirurgun të vendosë se sa inde duhet të heqë.

Një shumëllojshmëri teknologjish dhe teknikash kirurgjikale mund të përdoren për të ndihmuar neurokirurgun në mbrojtjen e sa më shumë indeve të shëndetshme të trurit gjatë heqjes së tumorit, duke përfshirë kirurgjinë e trurit me ndihmën e kompjuterit, MRI intraoperative, kirurgjinë e trurit të zgjuar dhe lazer. Për shembull, gjatë operacionit të trurit të zgjuar, mund t’ju kërkohet të kryeni një detyrë me qëllimin për të siguruar që zona e trurit që kontrollon atë funksion të mos dëmtohet.

Kirurgjia për të hequr një glioma mbart rreziqe, të tilla si infeksioni dhe gjakderdhja. Rreziqe të tjera mund të varen nga pjesa e trurit në të cilën ndodhet tumori . Për shembull, operacioni në një tumor pranë nervave që lidhen me sytë mund të sjellë një rrezik të humbjes së shikimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Beninje dhe malinje

Tumoret në tru!

Historia e 6-vjeçarit, Leo

Duke luftuar me tumorin e trurit