MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë janë lipomat dhe cilat janë simptomat e shfaqjes?

25.06.2022 - 10:21

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë janë lipomat dhe cilat janë simptomat e shfaqjes?

Mjeku: Lipoma është një gungë yndyrore me rritje të ngadaltë, e cila më së shpeshti ndodhet midis lëkurës dhe shtresës së poshtme të muskujve. Një lipomë, e cila ndihet si si një masë e butë në pjesë të caktuara të trupit dhe lëviz lehtësisht me presion të lehtë të gishtit. Lipomat zakonisht zbulohen në moshën e mesme.

Disa njerëz kanë më shumë se një lipomë.

Lipoma nuk është kancer dhe përgjithësisht është e padëmshme. Trajtimi nevojitet nëse lipoma ju bezdis, ju dhemb ose vijon të rritet.

Simptomat

Lipomat mund të shfaqen kudo në trup. Zakonisht ato janë:

E vendosur vetëm nën lëkurë. Ato zakonisht shfaqen në qafë, shpatulla, shpinë, bark, krahë dhe kofshë.

E butë në prekje. Lipomat gjithashtu lëvizin lehtësisht me presion të lehtë të gishtit.

Në përgjithësi janë të vogla. Lipomat janë zakonisht më pak se 2 inç (5 centimetra) në diametër, por ato mund të rriten.

Ndonjëherë të dhimbshme. Lipomat mund të jenë të dhimbshme nëse rriten dhe shtypin nervat e afërt ose nëse përmbajnë shumë enë gjaku.

Shkaqet

Shkaku i lipomave nuk është kuptuar plotësisht. Ata priren të drejtohen në familje, kështu që faktorët gjenetikë ka të ngjarë të luajnë një rol në zhvillimin e tyre.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një lipome, duke përfshirë:

Moha: (nga 40 deri në 60 vjeç) Edhe pse lipomat mund të shfaqen në çdo moshë, ato janë më të zakonshme në këtë grupmoshë.

Gjenetika. Kanë tendencë të trashëgohen në familje.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.