MENU
klinika

Simptomat

Kur shfaqen sëmundjet e zorrëve?

23.06.2022 - 18:50

Sëmundja Crohn është një sëmundje inflamatore e zorrëve që shpesh shoqërohet me simptoma të tilla si diarre, dhimbje barku, lodhje dhe ethe.

Sëmundja varion në ashpërsi dhe mund të menaxhohet me ndryshime në stilin e jetës, medikamente dhe, ndonjëherë, kirurgji. Siç ndodh shpesh me shumë gjendje inflamatore kronike, sëmundjet shoqëruese dhe sëmundja Crohn shpesh shkojnë dorë për dore.

Çfarë është sëmundja Crohn?

Sëmundja Crohn është një gjendje kronike që shkakton inflamacion, veçanërisht në zorrën e hollë dhe të trashë. Zonat ku përjetoni inflamacion me sëmundjen Crohn janë ato që e bëjnë gjendjen të ndryshme nga çrregullimet e tjera inflamatore të zorrëve, të tilla si koliti ulceroz ose koliti mikroskopik.

Inflamacioni i zorrëve mund të rrisë rrezikun e komplikimeve shëndetësore, të tilla si ulçera, obstruksioni i zorrëve, abscese dhe fistula.

Ndonjëherë, njerëzit me sëmundjen Crohn përjetojnë kushte të tjera mjekësore që mund të lidhen në një farë mënyre me këtë gjendje. Ndërsa jo të gjithë me sëmundjen Crohn do të përjetojnë komplikimet e përshkruara më poshtë, këto priren të zhvillohen më shpesh tek njerëzit që kanë Crohn.

Komorbiditetet janë gjendje mjekësore që ndodhin njëkohësisht. Njerëzit me sëmundjen Crohn priren të përjetojnë kushte të caktuara mjekësore. Është e rëndësishme që mjekët të dinë rreth këtyre sëmundjeve të mundshme shoqëruese, në mënyrë që të mund t’i kontrollojnë ato.

Këto janë disa nga kushtet që priren të ndodhin më shpesh me sëmundjen Crohn:

  • Spondiliti ankiloz: Spondiliti ankiloz është një gjendje që shkakton zhvillimin e artritit në shpinë. Gjendja mund të shkaktojë dhimbje, ngurtësi dhe palëvizshmëri në shpinë, si dhe në shpatulla, ijet, thembra ose gjunjë.
  • Kanceri kolorektal: Sëmundja e Crohn shkakton inflamacion  në traktin gastrointestinal, i cili mund të rrisë rrezikun për kancer kolorektal. Rreziqet rriten nëse sëmundja prek kryesisht zorrën e trashë, ndërsa rreziku nuk rritet nëse sëmundja prek kryesisht zorrën e hollë.
  • Anemia nga mungesa e hekurit: Njerëzit me sëmundjen Crohn përjetojnë shkallë më të lartë të anemisë së mungesës së hekurit në krahasim me sëmundjet e tjera inflamatore të zorrëve. Mungesa e hekurit që shkakton anemi ose numërim të ulët të gjakut mund të çojë në simptoma të tilla si gulçim, rrahje të shpejta të zemrës, dhimbje gjoksi, dhimbje stomaku dhe nauze. Mjekët mendojnë se inflamacioni kronik i lidhur me sëmundjen Crohn mund të rrisë rrezikun për anemi nga mungesa e hekurit.
  • Dhimbjet e kokës nga migrena: Njerëzit me sëmundjen Crohn priren të përjetojnë dhimbje koke migrene me ritme më të larta sesa ata që nuk kanë Crohn. Dhimbjet e kokës nga migrena mund të shkaktojnë dhimbje koke të rënda që mund të ndikojnë në cilësinë e jetës.
  • Artriti psoriatik: Rreth 3.9 për qind e njerëzve që kanë sëmundjen Crohn përjetuan gjithashtu artrit psoriatik, siç shihet në një studim me më shumë se 10,000 pacientë. Artriti psoriatik shkakton simptoma të tilla si nyje të enjtura dhe njolla me luspa dhe kruarje në lëkurë.
  • Osteoporoza: Sipas hulumtimit, njerëzit me sëmundje inflamatore të zorrëve të cilëve u është përshkruar një regjim steroid mund të kenë një rrezik në rritje të zhvillimit të osteoporozës.
  • Kolangiti primar sklerozant: Kolangiti primar sklerozant është një gjendje që shkakton dhëmbëza në kanalet biliare, të cilat potencialisht mund të shkaktojnë dëmtim të mëlçisë. Kjo gjendje zakonisht mund të bashkëngjitet me sëmundjen Crohn si dhe me çrregullime të tjera autoimune si sëmundja celiac dhe sëmundjet e tiroides.
  • Artriti reumatoid: Artriti reumatoid është një çrregullim autoimun që shkakton inflamacion dhe dhimbje në kyçe. Ashtu si sëmundja Crohn, gjendja shkakton episode të përkeqësimit dhe qetësimit.

Qëllimet për trajtimin e sëmundjes Crohn janë minimizimi i shpërthimeve dhe simptomave sa herë që është e mundur. Për fat të mirë, ka mjaft lloje të barnave që mund të ndihmojnë.

Kur merrni medikamente, është e rëndësishme që mjeku të marrë parasysh çdo sëmundje shoqëruese që mund të keni. Kjo është e rëndësishme sepse disa medikamente për sëmundjen Crohn mund të përkeqësojnë gjendjet e tjera.