MENU
klinika

Analiza e Times

Lufta e Ukrainës po bëhet Vietnami i Putinit

15.06.2022 - 16:05

Përderisa lufta në Ukrainë zvarritet në muajin e saj të katërt pa fund, një sërë analistësh kanë filluar të pyesin: “A do të lodhet Perëndimi duke mbështetur Ukrainën?”

Disa komentues kanë menduar se “koha është në anën e Putinit” dhe se reagimi i ashpër i NATO-s dhe demokracive të tjera globale gradualisht do të humbasë përballë sfidave ekonomike që vijnë nga inflacioni , ndarjet e brendshme politike (veçanërisht në SHBA) dhe lodhja  teksa cikli i pamëshirshëm i lajmeve 24/7 po vazhdon.

Unë kujtoj përvojën e SHBA-së në Vietnam dhe situata e Putinit po të kujton gjithnjë e më shumë atë fatkeqësi të gjatë dhe të dhimbshme.

Koha është më shumë në anën e Ukrainës dhe perëndimit sesa me Putinin, dhe me kalimin e vitit, kjo do të bëhet më e dukshme.

Le të fillojmë me faktet ushtarake. Qëllimi fillestar i Putinit ishte të pushtonte të gjithë Ukrainën, duke prerë kokën e qeverisë Zelensky dhe duke vendosur një regjim kukull në Kiev. Ai “Plani A” ka dështuar, si rezultat i besimit të tepërt, inteligjencës së keqe, logjistikës dhe udhëheqjes së tmerrshme në terren. “Plani B” i tij është një tërheqje drejt taktikave tradicionale sovjetike/ruse: zbërthimi i zonave të vogla të territorit dhe terrorizimi i popullsisë civile ukrainase me një fushatë të qëllimshme krimesh lufte.

Por si SHBA në Vietnam, shumica e popullsisë në Ukrainë është kundër agresorit të jashtëm.

Në vend që të priten me shishe vodka të premtuara kur pushtuan, ushtarët rusë u pritën me kokteje molotov. Provat për krimet e luftës vetëm sa do të forcojnë rezistencën dhe vullnetin e ukrainasve dhe koha vetëm do të forcojë vendosmërinë e tyre.

Kështu, shanset e Putinit për të përmbysur vërtet situatën në terren dhe për të fituar një sasi të konsiderueshme territori shtesë duken të vogla.

Në thelb, ai filloi me kontrollin e 15% të Ukrainës përpara pushtimit, synonte të fitonte gati 100%, dhe mund të përfundojë në rastin më të mirë me 20-25%.

Ky është një notë e dështuar në çdo test.

Gjithashtu e ngjashme me përvojën e SHBA-së në Vietnam, Putin përballet me një armik të vendosur me akses në vende strategjike dhe bazat e jashtme. SHBA-të nuk i ndërprenë kurrë armët për vietnamezët dhe rusët gjithashtu nuk do të jenë në gjendje të ndalojnë ndihmën e konsiderueshme për ukrainasit.

Në të vërtetë, ukrainasit marrin flukse shumë më të mëdha armësh përtej kufijve të tyre, inteligjencë dhe mbështetje kibernetike, dhe burime shumë më të rëndësishme financiare sesa vietnamezët .

Viktimat po rriten gjithashtu me shpejtësi.  Vlerësime të besueshme tregojnë se rusët e vrarë në aksion po shkojnë drejt 20,000-një numër befasues pothuajse trefishi i asaj që humbi SHBA-ja në 20 vitet e luftërave të përjetshme. Mbytja e anijes së Detit të Zi Moskva ishte një goditje në zemrën e marinës ruse. Mbi një mijë tanke ruse janë shkatërruar.

Në një farë mënyre, situata e Putinit është më e keqe se ajo e SHBA-së në Vietnam.

Kundërshtarët demokratikë të Putinit – SHBA, pjesa më e madhe e Evropës, e gjithë NATO, Japonia, Australia dhe të tjerët – përfaqësojnë gati 60% të PBB-së botërore. Ekonomia e Rusisë është vetëm rreth 10%, dhe kështu ata janë të mposhtur në sferën ekonomike. Kina po tregon pak oreks për t’i siguruar Rusisë një litar shpëtimi dhe nëse SHBA vendos sanksione ndaj atyre që bëjnë biznes me Rusinë, situata ekonomike do të bëhet më e rëndë me kalimin e kohës për Putinin.

Për fat të mirë për Kievin, kostoja e mbështetjes për ukrainasit – krahasuar me madhësinë e madhe të ekonomive perëndimore – është mjaft e vogël.

Krahasuar me miliardat në ditë që derdhen në Afganistan dhe Irak në kulmin e operacioneve, kostoja e Ukrainës sipas standardeve aktuale të mbështetjes është modeste.

Së fundi, komunikimet strategjike po rezultojnë kundër Putinit.

Presidenti Zelensky ka dëshmuar aftësi komunikuese mjeshtërore.

Mënyra më e mundshme e veprimit të Putinit do të jetë të sigurojë sa më shumë territor që të jetë e mundur përpara se të fillojë me të vërtetë “shkalla e djegies” për sa i përket rusëve të vrarë në aksion, pajisjeve të shkatërruara, sanksioneve dërrmuese dhe përçmimit ndërkombëtar.

Si një strategji daljeje, ai ndoshta shpreson se perëndimi thjesht do t’i bëjë presion popullit ukrainas për të pranuar një armëpushim që i jep Rusisë kontroll de juro mbi 20% të kombit të tyre.

Kjo duket e pamundur në këtë pikë, duke pasur parasysh të gjitha krimet e luftës dhe rezistencën e zjarrtë të ukrainasve. Të dy këta faktorë do të forcohen në muajt në vijim.

Putini po shkon drejt një disfate të rëndësishme. Koha nuk është në anën e tij.

Burimi: Times

Përktheu dhe përshtati: Konica.al