MENU
klinika

"Project Syndicate"

Po afrohet një krizë stanjflacioniste e borxhit

29.06.2022 - 19:07

Perspektiva globale financiare dhe ekonomike për vitin e ardhshëm është përkeqësuar me shpejtësi muajt e fundit, me politikëbërësit, investitorët dhe familjet që tani pyesin se sa duhet të rishikojnë pritshmëritë e tyre dhe për sa kohë. Kjo varet nga përgjigjet e gjashtë pyetjeve.

Së pari, rritja e inflacionit në shumicën e ekonomive të përparuara do të jetë e përkohshme apo më e vazhdueshme? Ky debat ka ndezur vitin e kaluar, por tani ai është zgjidhur kryesisht: “Ekipi Këmbëngulës” fitoi dhe “Ekipi Kalimtar” – i cili më parë përfshinte shumicën e bankave qendrore dhe autoriteteve fiskale – duhet të pranojë se ka gabuar.

Pyetja e dytë është nëse rritja e inflacionit është nxitur më shumë nga kërkesa agregate e tepruar (politikat e lirshme monetare, kreditore dhe fiskale) apo nga goditjet stagflacioniste negative të ofertës agregate (duke përfshirë bllokimet fillestare të Covid-19, pengesat e zinxhirit të furnizimit, zvogëlimin e SHBA-së. oferta e fuqisë punëtore, ndikimi i luftës së Rusisë në Ukrainë në çmimet e mallrave dhe politika “zero-kovid” e Kinës). Ndërsa të dy faktorët e kërkesës dhe të ofertës ishin në përzierje, tani njihet gjerësisht se faktorët e ofertës kanë luajtur një rol gjithnjë e më vendimtar. Kjo ka rëndësi sepse inflacioni i nxitur nga oferta është stagflacionist dhe kështu rrit rrezikun e një uljeje të fortë (rritje e papunësisë dhe potencialisht një recesion) kur politika monetare shtrëngohet.

Kjo të çon drejtpërdrejt në pyetjen e tretë: A do të sjellë shtrëngimi i politikës monetare nga Rezerva Federale e SHBA-së dhe bankat e tjera qendrore të mëdha një ulje të fortë apo të butë? Deri kohët e fundit, shumica e bankave qendrore dhe pjesa më e madhe e Wall Street-it zinin “Team Soft Landing”. Por konsensusi ka ndryshuar me shpejtësi, madje edhe kryetari i Fed-it, Jerome Powell, ka pranuar se një recesion është i mundur dhe se një ulje e butë do të jetë “shumë sfiduese”.

Për më tepër, një model i përdorur nga Banka e Rezervës Federale të Nju Jorkut tregon një probabilitet të lartë për një ulje të vështirë dhe Banka e Anglisë ka shprehur pikëpamje të ngjashme. Disa institucione të njohura të Wall Street-it kanë vendosur tani që një recesion është skenari i tyre bazë (rezultati më i mundshëm nëse të gjithë variablat e tjerë mbahen konstante). Si në Shtetet e Bashkuara ashtu edhe në Evropë, treguesit largpamës të aktivitetit ekonomik dhe të besimit të biznesit dhe të konsumatorëve po shkojnë ndjeshëm në jug.

Pyetja e katërt është nëse një ulje e fortë do të dobësonte vendosmërinë e ashpër të bankave qendrore për inflacionin. Nëse ata ndalojnë shtrëngimin e politikës së tyre sapo të bëhet i mundshëm një ulje e fortë, mund të presim një rritje të vazhdueshme të inflacionit dhe ose mbinxehje ekonomike (mbi inflacionin e synuar dhe mbi rritjen e mundshme) ose stagflacion (inflacioni mbi objektivin dhe një recesion), në varësi të faktit nëse dominuese janë goditjet e kërkesës ose goditjet e ofertës.

Shumica e analistëve të tregut duket se mendojnë se bankat qendrore do të mbeten të ashpra, por unë nuk jam aq i sigurt. Unë kam argumentuar që ata përfundimisht do të zhduken dhe do të pranojnë inflacion më të lartë – të ndjekur nga stagflacioni – sapo një ulje e vështirë të bëhet e pashmangshme, sepse ata do të shqetësohen për dëmin e një recesioni dhe një kurthi borxhi, për shkak të një grumbullimi të tepruar të privatëve dhe detyrimet publike pas vitesh me norma të ulëta interesi.

Tani që një ulje e vështirë po bëhet një bazë për më shumë analistë, një pyetje e re (e pestë) po lind: A do të jetë recesioni i ardhshëm i butë dhe jetëshkurtër, apo do të jetë më i rëndë dhe do të karakterizohet nga shqetësime të thella financiare? Shumica e atyre që kanë ardhur me vonesë dhe pa dëshirë në vijën bazë të uljes së vështirë ende pretendojnë se çdo recesion do të jetë i cekët dhe i shkurtër. Ata argumentojnë se zhbalancimet e sotme financiare nuk janë aq të rënda sa ato në prag të krizës globale financiare të vitit 2008 dhe se rreziku i një recesioni me një krizë të rëndë borxhi dhe financiare është i ulët. Por kjo pikëpamje është e rrezikshme naive.

Ka shumë arsye për të besuar se recesioni i ardhshëm do të shënohet nga një krizë e rëndë borxhi stagflacioniste. Si pjesë e PBB-së globale, nivelet e borxhit privat dhe publik janë shumë më të larta sot se në të kaluarën, duke u rritur nga 200% në 1999 në 350% sot (me një rritje veçanërisht të mprehtë që nga fillimi i pandemisë). Në këto kushte, normalizimi i shpejtë i politikës monetare dhe rritja e normave të interesit do t’i çojë në falimentim dhe mospagim familjet, kompanitë, institucionet financiare dhe qeveritë me levë të lartë të zombit.

Kriza e ardhshme nuk do të jetë si paraardhësit e saj. Në vitet 1970, ne kishim stagflacion, por jo kriza masive borxhi, sepse nivelet e borxhit ishin të ulëta. Pas vitit 2008, ne patëm një krizë borxhi e ndjekur nga inflacion i ulët ose deflacion, sepse kriza e kredisë kishte gjeneruar një goditje negative të kërkesës. Sot, ne përballemi me goditje të ofertës në një kontekst të niveleve shumë më të larta të borxhit, duke nënkuptuar se po shkojmë drejt një kombinimi të stagflacionit të stilit të viteve 1970 dhe krizave të borxhit të stilit të vitit 2008 – domethënë, një krize borxhi stagflacionist.

Kur përballet me goditje stagflacioniste, një bankë qendrore duhet të shtrëngojë qëndrimin e saj të politikës edhe kur ekonomia po shkon drejt një recesioni. Situata sot është kështu thelbësisht e ndryshme nga kriza financiare globale ose muajt e parë të pandemisë, kur bankat qendrore mund të lehtësonin politikën monetare në mënyrë agresive në përgjigje të rënies së kërkesës agregate dhe presionit deflacioni. Edhe këtë herë hapësira për zgjerim fiskal do të jetë më e kufizuar. Pjesa më e madhe e municionit fiskal është përdorur dhe borxhet publike po bëhen të paqëndrueshme.
Për më tepër, për shkak se inflacioni i sotëm më i lartë është një fenomen global, shumica e bankave qendrore po shtrëngohen në të njëjtën kohë, duke rritur kështu mundësinë e një recesioni të sinkronizuar global.

Ky shtrëngim tashmë ka një efekt: flluskat po zbehen kudo – duke përfshirë në kapitalin publik dhe privat, pasuritë e paluajtshme, banesat, aksionet e memeve, kripto-mat, SPAC-të (shoqëritë e blerjes me qëllime të veçanta), obligacionet dhe instrumentet e kreditit. Pasuria reale dhe financiare po bie, dhe borxhet dhe raportet e shërbimit të borxhit po rriten.

Kjo na çon në pyetjen e fundit: A do të rikthehen tregjet e kapitalit nga tregu aktual i rritjes (një rënie prej të paktën 20% nga kulmi i fundit), apo do të zhyten edhe më poshtë? Me shumë mundësi, ata do të zhyten më poshtë. Në fund të fundit, në recesionet tipike të vaniljes, aksionet në SHBA dhe ato globale priren të bien me rreth 35%. Por, për shkak se recesioni i ardhshëm do të jetë sa stagflacionist dhe i shoqëruar nga një krizë financiare, rënia në tregjet e aksioneve mund të jetë më afër 50%.

Pavarësisht nëse recesioni është i butë apo i rëndë, historia sugjeron se tregu i kapitalit ka shumë më tepër hapësirë për të rënë përpara se të arrijë fundin. Në kontekstin aktual, çdo rikuperim – si ai në dy javët e fundit – duhet të konsiderohet si një kërcim i ‘maceve të ngordhura’, në vend të një mundësie të zakonshme për të blerë fundin. Megjithëse situata aktuale globale na ballafaqon me shumë pyetje, nuk ka asnjë enigmë të vërtetë për të zgjidhur. Gjërat do të përkeqësohen shumë përpara se të përmirësohen.

*Nouriel Roubini, Profesor Emeritus i Ekonomisë në Shkollën e Biznesit Stern të Universitetit të Nju Jorkut

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate