MENU
klinika

Analiza e BBC

Po nëse Ukraina antarësohet në BE?!

23.06.2022 - 09:00

Ukraina është vendosur të bëhet një kandidat zyrtar për anëtarësimin në Bashkimin Evropian (BE), hapi i parë për t’u bashkuar me bllokun 27-vendesh.

Krerët e BE-së pritet të mbështesin masën.

Dhe presidenti ukrainas ka paralajmëruar se Rusia mund të shtojë sulmet e saj ushtarake në hakmarrje ndaj vendimit.

Pse Ukraina dëshiron të bashkohet?

Presidenti Volodymyr Zelensky filloi aplikimin për anëtarësim në BE pesë ditë pasi Rusia pushtoi vendin e tij në shkurt 2022.

Ai kërkoi që të mund të bashkohej menjëherë, por procesi mund të zgjasë me vite.

What happens if Ukraine joins the EU? How likely membership is and what it means for the war with Russia

Do të kishte përfitime financiare për anëtarësimin në BE. Por motivi kryesor i Ukrainës nuk është ekonomik, argumenton Dr Zach Paikin, nga Qendra e Studimeve të Politikave Evropiane në Bruksel.

“Anëtarësimi në BE do ta bënte Ukrainën në mënyrë të vendosur si një shtet të pavarur dhe sovran evropian,” thotë ai. “Jo thjesht pjesë e botës ruse.”

Sa kohë zgjat anëtarësimi në BE?

Për anëtarët e fundit, Bullgarinë, Rumaninë dhe Kroacinë, i gjithë procesi zgjati nga 10 deri në 12 vjet.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Serbia kanë qenë kandidatë zyrtarë prej vitesh, por aplikimet e tyre kanë ngecur.

Turqia u bë një kandidate në 1999. Megjithatë, bisedimet e saj të pranimit u ndërprenë për shkak të shqetësimeve në lidhje me  të drejtat e njeriut.

Fqinja e Ukrainës, Moldavia, u pranua si kandidat në të njëjtën ditë me Ukraina. Gjeorgjia gjithashtu aplikoi, por iu tha se duhet të bëjë reforma të mëtejshme.

Si do të përshtatej Ukraina në BE?

Sipërfaqja më e madhe e tokës së çdo vendi në BE: 603,550 km katrore (233,032 milje katrore)
Popullsia e pestë më e madhe: 44.13 milionë
PBB-ja vjetore e Ukrainës për frymë është 3,724 dollarë (3,040 £) – një e nënta e mesatares së BE-së
Ajo tashmë i shet BE-së 30% të të gjithë grurit që importon

Joe Biden Says Ukraine 'very Likely' To Join EU As West Backs Candidate Status For Kyiv

Si ka reaguar Rusia ndaj perspektivës së anëtarësimit të Ukrainës në BE?

Megjithëse presidenti Vladimir Putin ka qenë shumë kritik ndaj dëshirës së Ukrainës për t’u bashkuar me aleancën ushtarake të NATO-s, ai këmbëngul se nuk ka “asgjë kundër” që Ukraina të bëhet anëtare e BE-së.

Megjithatë, zëdhënësi i tij, Dmitry Peskov, thotë se Kremlini do t’i kushtojë “vëmendje të shtuar” aplikimit sepse BE po shqyrton shtimin e forcës së saj mbrojtëse.

“Përbërësit ushtarakë, të mbrojtjes dhe të sigurisë janë duke u diskutuar,” tha Peskov. “Ne, sigurisht, po i vëzhgojmë të gjitha me kujdes.”

Presidenti i Ukrainës Zelensky ka paralajmëruar se Rusia mund të hakmerret kundër këtij hapi.

“Natyrisht, ne duhet të presim një aktivitet më të madh armiqësor nga Rusia,” tha ai. Dhe jo vetëm kundër Ukrainës, por edhe kundër vendeve të tjera evropiane”.

Burimi: BBC

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Apel i Ukrainës drejtuar Europës

“Armët na vinë me shumë vonesë!”

Zbardhet biseda telefonike e ministrit rus me Ramën

“Bjellorusët i zgjidhin vetë punët, pa ndërhyrje të jashtme”