MENU
klinika

Nga The Guardian

Sanksionet e BE-së ndaj Rusisë po bëjnë më shumë dëm sesa mirë!

01.06.2022 - 09:30

6 milionë familje në Britani përballen me mundësinë e ndërprerjes së energjisë në mëngjes dhe në mbrëmje këtë dimër për të ruajtur sanksionet kundër Rusisë, ashtu si konsumatorët në të gjithë Evropën.

Kjo ndodh pavarësisht se Evropa dërgon rreth 1 miliard dollarë në ditë në Rusi për të paguar gazin dhe naftën që vazhdon të konsumojë. Kjo duket çmenduri.

Propozimet e BE-së për të ndalur pagesat janë të kuptueshme dhe po ashtu edhe kundërshtimi nga vendet afër Rusisë, shumë të varura nga lëndët djegëse fosile të saj; Gjermania blen 12% të naftës dhe 35% të gazit nga Rusia, shifra që janë shumë më të larta në Hungari.

BE-ja në Bruksel duket se nuk di çfarë të bëjë.

Është arritur një kompromis diplomatik – duke përjashtuar sanksionet për importet përmes tubacionit, gjë që do të kursente Hungarinë dhe Gjermaninë – por asnjë plan praktik nuk është hartuar.

Russia's war on Ukraine: New EU sanctions | Epthinktank | European Parliament

Sanksionet supozohet të nxisin një regjim të huaj të ndryshojë një politikë të papranueshme.

Kjo ndodh rrallë, (ose kurrë), dhe në rastin e Rusisë ka dështuar haptazi. Ekspertët tani pohojnë se sanksionet janë thjesht një pengesë.

Sanksionet mund të kenë dëmtuar aftësinë kreditore të Rusisë, por vetëm rritja prej 70% e çmimeve botërore të gazit ka tejkaluar bilancin e saj të pagesave.

Suficiti tregtar i llogarisë rrjedhëse, sipas bankës qendrore të saj, tani është mbi trefishi i nivelit të para pushtimit.

Në të njëjtën kohë, sanksionet po dëmtojnë qartë vendet në Evropën Perëndimore dhe Qendrore që po i imponojnë ato.

Është absurde të presësh që Hungaria të heqë dorë nga energjia, pa asnjë objektiv ose afat fiks në horizont.

Sanksionet janë të vështira për t’u hequr. Më e keqja nuk ka ardhur ende.

Reagimi i Rusisë ndaj sanksioneve ka qenë kërcënimi për ndërprerjen e gazit në Evropë, duke i rritur më tej çmimet. Ajo tashmë po bllokon portet e Detit të Zi, nga të cilat miliona ton drithë ukrainas transportohen nëpër botë.

Kjo bllokadë ka bërë që çmimet e drithërave të rriten 48% krahasuar me 2019, duke shkatërruar tregjet, veçanërisht në të gjithë Afrikën. Kjo nga ana tjetër ka rritur vlerën e eksporteve masive të grurit të Rusisë. Rusia ka ofruar heqjen e bllokadës nëse hiqen sanksionet.

Por perëndimi nuk mund të jetë i verbër ndaj pasojave të padëshiruara të sanksioneve.

EU leaders agree on new sanctions with U.S. if Russia invades Ukraine | Reuters

Miliona njerëz të pafajshëm në të gjithë Evropën dhe larg saj do të vuajnë nga rritja e çmimeve të ushqimit dhe energjisë. Linjat e furnizimit janë ndërprerë. Lidhjet tregtare shkatërrohen. Viktimat janë në masë të madhe të varfërit.

Objektivi – të detyrohet Rusia të tërheqë forcat e saj nga Ukraina – nuk është arritur.

Ndihma ushtarake ka qenë shumë më efektive në këtë drejtim. Por dëmi i bërë pjesës tjetër të Evropës dhe botës së jashtme tani është i dukshëm.

BE-ja duhet të vazhdojë të ndihmojë përpjekjet e Ukrainës për luftë dhe të heqë sanksionet ekonomike kundër Rusisë. Ato janë vetëshkatërruese dhe mizorë të pakuptimtë.

Simon Jenkins është një kolumnist i Guardian.

Burimi: The Guardian

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Paketa e gjashtë e sanksioneve ndaj Rusisë

A do të përçahet BE në vendimin për embargon e naftës?