MENU
klinika

Raporti i SHISH

Si kamuflohen pas “Call Center” kriptomonedha

25.06.2022 - 13:45

Prej kohësh është bërë e ditur që në vendin tonë prodhohet Bitcoin, një nga kriptomonedhat më të shtrenjta. Kjo konfirmohet dhe në raportin e SHISH, ku tregohet se si fshihen pas Call-Center-ave disa veprimtari.

“Veprimtaria e brokerimit të palicencuar apo të ushtruar në informalitet nga operatorë ekonomikë, shfaqet në ndërmjetësimin dhe investimet në bursa jashtë shtetit, në kriptomonedha dhe metale të çmuara, duke e kamufluar veprimtarinë pas aktiviteteve të tipit ‘call center’. Gjithashtu, aktorët e përfshirë në këtë formë paligjshmërie kanë krijuar edhe rrethanorë të përshtatshëm për prodhimin e kriptomonedhës në informalitet”, thuhet në raport.

Sipas SHISH, në vendin tonë prodhohet Bitcoin, nga subjekte të palicensuara për këtë aktivitet. “Merren objekte me qira, afër vendeve ku mundësia për të abuzuar apo vjedhur energjinë elektrike është më e lartë, por ka edhe raste ku ndërhyhet në matësit elektrikë. Aktiviteti zhvillohet në informalitet edhe pse ka hyrë në fuqi legjislacioni përkatës (Ligji Nr.66/2020 “Për tregjet financiare të bazuara në teknologjinë e regjistrave të shpërndarë”) që përfshin rregullimin e kushteve të licencimit, ushtrimin dhe mbikëqyrjen e aktivitetit të operatorëve dhe bursave, tregtimin e monedhave virtuale dhe parandalimin e praktikave abuzuese në treg, në vendin tonë. Përdorimi i parasë virtuale sjell një sërë përfitimesh dhe lehtësirash të mundshme. Kjo me gjasa rrit rrezikun e pastrimit të parave, financimin e terrorizmit apo vepra të tjera gjeneruese të ardhurash kriminale”, deklaron më tej raporti.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


“Si u bëra agjente dhe frika ime më e madhe”

Rrëfehet vajza që u bë pjesë e SHISH