MENU
klinika

"The Economist"/ Dhimbja e radhës e BQE-së

Si luftimi i inflacionit mund të rrezikojë zonën e euros

27.06.2022 - 18:30

A po hyn eurozona në një krizë tjetër të borxhit sovran? Italia me borxhe duhet të paguajë 1.9 pikë përqindjeje më shumë se Gjermania për të marrë hua për dhjetë vjet, gati dyfishi i diferencës në fillim të vitit 2021. Kostot e huamarrjes së Spanjës, Portugalisë dhe madje edhe Francës janë rritur ndjeshëm gjithashtu—dhe diferencat ishin edhe më të larta përpara Evropës Banka Qendrore premtoi në 15 dhe 16 qershor se do ta kthejë rrjedhën. Ashtu si në makthet e vitit 2012, banka qendrore po punon për një plan për blerjen e bonove për të parandaluar që vendet e dobëta të shkojnë drejt falimentimit. Duke i bërë jehonë premtimit të Mario Draghit për të bërë “çfarëdo që duhet” për të shpëtuar zonën e euros, Christine Lagarde, presidente e BQE-së, paralajmëroi më 20 qershor se kushdo që dyshon në vendosmërinë e bankës qendrore do të “bënte një gabim të madh”.

Premtimet e BQE-së duhet të parandalojnë një krizë për momentin. Megjithatë, nuk ka dyshim, në afat të gjatë, thjesht varësia nga banka qendrore për të siguruar borxhet e qeverive të eurozonës, e bën unionin valutor jashtëzakonisht të brishtë.

Pasi ka shpenzuar 2 trilion dollarë për të mbështetur ekonomitë e saj gjatë pandemisë, Evropa është më borxhli se sa ishte një dekadë më parë. Italia, ekonomia e tretë më e madhe e bllokut, ka borxhe të larta neto me vlerë gati 140% të PBB-së së saj, nga 108% në fillimin e krizës së mëparshme të euros në 2010. Bilanci i Francës duket pothuajse po aq i dyshimtë sa ai i Italisë pas globale krize financiare. Inflacioni i lartë do të lehtësojë disi barrën këtë vit. Por ndërsa BQE rrit normat e interesit për të ulur inflacionin, kostoja e shërbimit të asaj që mbetet do të rritet.

Normat e larta të interesit kërkojnë kohë për t’u ndjerë në buxhetet e vendeve: borxhi i papaguar i Italisë ka një afat mesatar të mbetur prej gati tetë vjetësh. Vonesa i krijon kohë BQE-së për të parandaluar një krizë në të cilën frika e mospagimit bëhet vetëpërmbushëse duke rritur kostot e huamarrjes. Banka qendrore është mësuar të ecë në vijën midis parandalimit të vrapimeve dhe dhënies së nxitjes së vendeve shpenzuese për të marrë borxhe në kurriz të saj. Ashtu si në vitet 2010, ajo do të marrë përsipër të përmbajë përhapjen, por ndihma e saj ndoshta do të vijë me vargje të bashkangjitura.

BQE ka gjithashtu një problem të ri të frikshëm për të zgjidhur: të punojë se si të luftojë inflacionin dhe të mbështesë vendet me borxhe në të njëjtën kohë. Në shumicën e viteve 2010 dhe në fillim të pandemisë, banka mund të justifikonte blerjen e bonove italiane ose portugeze pjesërisht sepse ky ishte gjithashtu një stimul ekonomik i dobishëm. Inflacioni ishte nën objektivin e tij prej 2%. Tani, në të kundërt, ajo po hedh ujë të ftohtë në ekonomi duke rritur normat e interesit, ndaj duhet të justifikojë çdo ndërhyrje në tregun e obligacioneve vetëm mbi bazën e luftimit të copëzimit financiar. Efekti i tyre stimulues është i padobishëm.

Për të katrorizuar rrethin, BQE mund të “sterilizojë” efektin e blerjes së obligacioneve në sistemin bankar, duke përdorur instrumente të tjera për të thithur paratë që blerjet e saj injektojnë. Megjithatë, sterilizimi është vetëm një zgjidhje e pjesshme.

Diferencat më të larta për huamarrësit më të dobët janë një pasojë e natyrshme e politikës monetare, kështu që shtypja e tyre zbut efektin e rritjes së normave të interesit. Stimuli mund të jetë i vogël, por ekzistenca e tij e thjeshtë në një kohë kur inflacioni është shumë i lartë do ta bënte blerjen e obligacioneve më të vështirë për t’u mbrojtur në gjykatë kur skifterët sfidojnë ligjshmërinë e tij – siç do ta bëjnë në mënyrë të pashmangshme.

Kërcënimi më i madh është se frenimi i spread-eve nuk do të jetë i mjaftueshëm për të mbrojtur ekonomitë e cenueshme. Investitorët presin që BQE të rrisë normat e interesit në 2% deri në fund të vitit. Si rezultat, edhe Gjermania e fortë, e cila sipas përkufizimit paguan zero spread, tani ngarkohet me 1.8% për të marrë hua për dhjetë vjet, nga -0.5% më pak se një vit më parë. Nëse normat do të rriteshin më tej, Italia do të fillonte të dukej e lëkundur, edhe nëse përhapjet mund të frenoheshin në nivelin e tyre aktual. Vendi ndoshta nuk mund të tolerojë yield-et e obligacioneve të tij shumë mbi 4%. Rreth asaj pike, qëllimet e stabilitetit të çmimeve dhe mbrojtja e vendeve me borxhe do të bëheshin të papajtueshme.

Nëse normat e interesit rriten, zona e euros do të dukej rrezikshmërisht e brishtë. E vetmja mënyrë për ta bërë atë të sigurt është integrimi fiskal dhe financiar që lehtëson barrën mbi BQE. Një pjesë e kësaj është thyerja e “qarkut të dënimit” midis sovranëve me borxhe dhe bankave lokale që zotërojnë borxhin e tyre – një projekt që ka parë njëfarë progresi. Megjithatë, edhe nëse bankat e Italisë mund të përballonin një falimentim italian, politikëbërësit evropianë nuk do të pranonin kurrë t’u hidhnin ujqërve një treg obligacionesh prej 2 trilionë eurosh. Prandaj, kontradikta midis unionit monetar dhe ndarjes fiskale do të mbetej e pazgjidhur.

Dhe zgjidhja e vetme është më shumë shpenzime kolektive nga vendet e eurozonës. Fondi prej 750 miliardë eurosh “Next Generation”, i lindur gjatë pandemisë dhe i financuar nga huamarrja e përbashkët, tashmë po jep para, gjë që duhet të reduktojë presionin mbi buxhetet kombëtare. Sa më shumë të jenë të centralizuara shpenzimet, aq më lehtë do të jetë për shtetet me borxhe që të përdorin tepricat që mund të jenë të nevojshme që borxhet e tyre të jenë të qëndrueshme nëse rriten normat e interesit. Shumë në Evropë nuk do t’i pëlqejnë transferimet nga veriu në jug që rezultojnë. Por të tilla janë të metat në bashkimin e monedhës që alternativat – brishtësia dhe inflacioni – mund të jenë edhe më të këqija.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist