MENU
klinika

"The Economist"/ A duhet të financojnë bankat?

Të drejtat dhe gabimet e investimit në gaz natyror

25.06.2022 - 14:28

A mund të jetë ndonjëherë gazi natyror një investim “i gjelbër”? Djegia e çdo karburanti fosil në mënyrë të pashmangshme e bën planetin më të ngrohtë. Megjithatë, kalimi i termocentraleve në gaz nga qymyri me më shumë intensitet karboni i ka ndihmuar vendet të ulin emetimet e tyre totale në të kaluarën. Ambientalistët kundërshtojnë se temperaturat globale janë rritur aq shumë saqë i gjithë përdorimi i lëndëve djegëse fosile duhet të përfundojë sa më shpejt që të jetë e mundur nëse bota dëshiron të përmbushë objektivat e përcaktuara në marrëveshjen e Parisit për të kufizuar ngrohjen globale në “shumë nën 2°c”.

Institucionet evropiane nuk mund të bien dakord për këtë çështje mes tyre. Propozimi i Komisionit Evropian për një “taksonomi të gjelbër”, një skemë klasifikimi që synon të udhëzojë investitorët e prirur ndaj qëndrueshmërisë, thotë se karburanti mund të konsiderohet i gjelbër me kusht që të veprojë si një “urë” për më shumë burime të rinovueshme. Banka Evropiane e Investimeve (eib), huadhënësi i mbështetur nga shteti i BE-së, në të kundërt, praktikisht e ka përjashtuar mundësinë e investimit në gaz natyror si në kundërshtim me angazhimet e saj klimatike.

EIB nuk është vetëm. Bankat shumëpalëshe të zhvillimit (mdbs) që kanalizojnë paratë nga vendet e pasura drejt projekteve të vlefshme, si Banka Botërore dhe Banka Aziatike për Zhvillim, në përgjithësi janë larguar nga financimi i gazit natyror. Në vitin 2018 ata nënshkruan një deklaratë të përbashkët duke thënë se do të harmonizojnë huadhënien e tyre me qëllimet e Parisit, duke u dhënë atyre hapësirë ​​të kufizuar për të investuar në karburant.

Pak mdb dhanë aq shumë hua për projektet e gazit sa EIB-i para se të thoshte në 2019 se do të fillonte të hiqte gradualisht një investim të tillë. Studiuesit në Universitetin e Bostonit llogaritin se EIB ka siguruar më shumë se gjysmën e 63.7 miliardë dollarëve të investuar nga mdbs në gaz natyror midis 2008 dhe 2021, kryesisht për transmetim dhe ruajtje. (Kjo është një pjesë e vogël e shumës totale të investuar në energji në mbarë botën, por mdbs argumentojnë se ato ndihmojnë në katalizimin e investimeve private.)

Kthimi i qymyrit ofron rastin për rifillimin e shpenzimeve për gazin. E etur për t’u larguar nga gazi i importuar nga Rusia, më 19 qershor qeveria gjermane njoftoi se po rifillonte disa termocentrale të qymyrit të mëparshëm. Investimi më shumë në infrastrukturën e gazit të Evropës – si tubacionet, terminalet për importet e gazit të lëngshëm natyror (LNG) dhe objektet e magazinimit – mund të lehtësojë mungesën e gazit natyror dhe të mos lejojë kontinentin të ndezë impiante të tilla. Aktualisht, pengesat pengojnë importet e LNG të lëvizin nga terminalet e kontinentit, të cilat janë kryesisht në perëndim, në vendet e Evropës Lindore dhe Qendrore që duhet të heqin dorë nga gazi rus me tubacione.

Çfarë do të thotë tensioni midis vizionit të komisionit për “të gjelbërt” dhe mendimit të EIB për rritjen e investimeve në gaz? Disa mendojnë se implikimet janë të kufizuara. Nëse ka vërtet një rast biznesi për gazin në Evropë, atëherë sektori privat thjesht mund ta financojë atë, thotë Sonia Dunlop nga e3g, një think-tank. Paratë e pakta publike duhet të përdoren diku tjetër.

Por mosmarrëveshja rreth çështjes së investimit në gaz lë të kuptohet një problem më i thellë. Pavarësisht nëse konsiderohet i gjelbër apo jo, gazi është një investim gjithnjë e më jotërheqës, pavarësisht nga çmimet e larta të karburantit pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Investitorët privatë dhe mdb shqetësohen se infrastruktura e gazit mund të përfundojë “e bllokuar” pasi ndryshimet rregullatore ose përmirësimet teknologjike i bëjnë ato joprofitabile. Mdb-të që u japin hua vendeve të varfra janë të shqetësuara se investime të tilla mund t’i lënë taksapaguesit të ngarkuar me borxhe për asete të pavlera. Edhe taksonomia e komisionit e klasifikon karburantin si “të gjelbër” vetëm deri në vitin 2030. Dhe për sa kohë që të gjithë bien dakord se gazi është i ndotur në planin afatgjatë, sot ka pak nxitje për të investuar.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist