MENU
klinika

Privatësia e para…

8 gjërat që nuk duhet të postoni në rrjetet sociale

31.07.2022 - 12:19

Mediat sociale janë një mënyrë e shkëlqyer për t’u lidhur me miqtë, familjen, kolegët dhe më shumë. Kjo ju jep akses në të gjitha llojet e informacionit sot. Por kjo ngre gjithashtu një pyetje në lidhje me informacionin tonë personal. Nëse ngarkojmë gjëra në internet, duhet të kuptojmë se ku duhet të vendosim kufirin për të qëndruar në anën më të sigurt. Ne po ju sugjerojmë disa këshilla për t’i mbajtur larg shqetësimet e tilla.

Datëlindja juaj e plotë
Mund t’ju pëlqejë që miqtë dhe familja t’ju mbushin me urime për ditëlindje në kronologjinë tuaj në Facebook, por data e plotë e lindjes u jep mashtruesve mundësinë për të marrë të gjithë informacionin thelbësor që u nevojitet për të vjedhur informacionin dhe për të krijuar llogari të reja që mbajnë emrin tuaj.

Lajme apo dyshime të pakonfirmuara
Kur postoni lajme të pakonfirmuara ose të paverifikuara në llogaritë tuaja të mediave sociale, si diçka që ka munguar për një kohë të gjatë që është gjetur ose lajme të trishtueshme për një aktor të famshëm, vërtet nuk e keni idenë se si mund të ndikojë emocionalisht dikë. Kjo është arsyeja pse është gjithmonë një ide e mirë të verifikoni lajmin nga një burim i besueshëm.

Vendndodhja juaj aktuale
Kur postoni një status ose një postim në Twitter, ai mund të zbulojë vendndodhjen tuaj aktuale me anë të etiketimit gjeografik. Mund të jetë një lëvizje e pasigurt, pasi u zbulon hajdutëve të mundshëm se mund të mos jeni në shtëpi. Pra, edhe nëse postoni në mënyrë të padëmshme vendin tuaj të pushimeve në internet, ai mund t’u japë dritën jeshile njerëzve të këqij që duan të grabisin shtëpinë tuaj.

Lajmet e mira të dikujt tjetër që donin ta mbanin të ulët
Mund të jetë ndonjë lajm i mirë, si p.sh. shoqja juaj e punës që është shtatzënë, vëllai ose motra juaj që futet në listën e ngushtë për një punë të re në një kompani konkurruese, etj. Zbulimi i një lajmi të tillë që nuk është ende publik mund të ndikojë seriozisht te personi që diskutohet. Është jetike të respektosh privatësinë e njerëzve të tjerë.

Fotot e fëmijëve me emrat e tyre të etiketuar
Kjo është një çështje e ndjeshme. Çdo prind synon të mbrojë fëmijët e tyre, por ne postojmë shumë foto të tyre në internet me emrat e tyre të etiketuar. Thelbi këtu është se miqtë dhe familja juaj nuk janë të vetmit që shikojnë këto foto. Për shembull, nëse shoku juaj humbi telefonin dhe harron të dalë nga llogaria e tij e mediave sociale, çdokush mund të ketë akses në këto të dhëna.

Çështja këtu është se cilësimi “vetëm miq” nuk mund të mbështetet. Ju mund të keni parasysh faktin se çdo gjë që postoni mund të bëhet publike. Pra, shmangni postimin e ndonjë gjëje për të qëndruar në anën e sigurt. Por edhe nëse ende preferoni të ngarkoni fotografitë e fëmijëve tuaj, mos e etiketoni vendndodhjen apo edhe emrat e tyre. Të afërmit dhe të dashurit tuaj i dinë emrat e tyre. Rregulli është i zbatueshëm kur ngarkoni edhe fotografitë e fëmijëve të miqve tuaj.

Gjërat që mund të ndikojnë në karrierën tuaj
Ngarkimi i statuseve si, “E urrej këtë punë” ose “Shpresoj që një ditë të gjej një shef që më vlerëson”, mund të ndikojë në jetën tuaj aktuale profesionale. Ka shanse më të larta që punëdhënësi juaj t’i shohë këto. Siç e përmendëm më lart, asgjë nuk qëndron private.

Detaje të lidhura me punën
Ngarkimi i detajeve të ndjeshme të punës në mediat sociale, edhe nëse në mënyrë të pafajshme, mund të rezultojë në shkelje të marrëveshjes së moszbulimit, e njohur gjithashtu si NDA . Edhe kur vendosni një status se sa i trishtuar jeni për humbjen e një afati ose një gjë të vogël të projektit të kompanisë, ai zbulon informacione të rëndësishme për kompanitë konkurruese që mund të përdoren kundër organizatës suaj.

Fotografitë e çelësit të shtëpisë tuaj
Është emocionuese të zhvendosesh në një vend të ri dhe të instalosh sistemin më të mirë të sigurisë që ekziston. Por ka një shans që disa gabime të vogla mund t’ju vënë në rrezik, si ngarkimi i fotografive të çelësit të shtëpisë tuaj. Përveç vendndodhjes gjeografike që i shtohet postimit, duhet të mbani mend gjithashtu se është e lehtë të kopjoni çelësat nga një foto. Kamerat hi-def mund të tregojnë lehtësisht çdo nivel në çelës. Gjithashtu, mos ia dorëzoni askujt çelësat tuaj dhe mbajini me çdo kusht larg syve të tjerëve.