MENU
klinika

Simptomat dhe trajtimi

A është hepatiti C një patogjen gjaku?

23.07.2022 - 10:30

Virusi që shkakton hepatitin C (HCV) është një patogjen i gjakut. Kjo do të thotë se ekspozimi ndaj gjakut nga një person i infektuar mund të përhapë infeksionin.

Në fakt, hepatiti C kronik është infeksioni patogjen më i zakonshëm i gjakut.

Hepatiti C shkakton inflamacion në mëlçi, por ndonjëherë nuk paraqet simptoma të tjera për muaj apo edhe vite. Shumë njerëz që kanë hepatit C nuk janë të vetëdijshëm se e kanë atë, që do të thotë se mund ta përhapin virusin tek të tjerët pa e ditur. Nëse keni hepatit C të patrajtuar, infeksioni mund të kalojë nga akut në kronik.

Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë për të parandaluar hepatitin C, megjithëse ka vaksina për hepatitin A dhe B. Trajtimi me ilaçe antivirale mund të ndihmojë trupin të pastrojë infeksionin dhe të parandalojë komplikimet afatgjata.

Simptomat e hepatitit C
Hepatiti C është shpesh asimptomatik, që do të thotë se nuk ka shenja të dukshme infeksioni. Nëse shfaqen simptoma, ato mund të mos shfaqen derisa infeksioni të bëhet kronik.

Akut
Nëse zhvilloni simptoma të hepatitit C akut, disa ose të gjitha këto simptoma mund të shfaqen 1 deri në 3 muaj, pasi të jeni ekspozuar ndaj gjakut nga një person i infektuar.

Simptomat e një infeksioni akut të hepatitit C mund të duken si:
lodhje
urinë e verdhë e errët
dhimbje barku
nauze dhe/ose të vjella
dhimbje kyçesh
sy të verdhë për shkak të verdhëzës
jashtëqitje me ngjyrë balte

Kronike

Simptomat e hepatitit C kronik mund të mos shfaqen derisa të keni pasur infeksionin për disa kohë.

Hepatiti C kronik është i lidhur me komplikime serioze shëndetësore afatgjata, si cirroza e mëlçisë.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:
humbje peshe e pashpjegueshme
dobësi e muskujve
shenjat e verdhëzës (zverdhja e të bardhëve të syve ose të lëkurës)

Trajtimi i hepatitit C
Disa njerëz që kanë hepatit C mund të pastrojnë natyrshëm infeksionin me sistemin e tyre imunitar pa trajtim. Ky quhet një infeksion “vetëkufizues”, por nuk është një garanci dhe ndodh vetëm për 10 deri në 15 për qind të njerëzve që marrin hepatit C.

Nëse nuk trajtohet, hepatiti C mund të çojë në cirrozë, dështim të mëlçisë dhe madje edhe kancer të mëlçisë. Kjo është arsyeja pse trajtimi rekomandohet për këdo që merr virusin.

Ilaçet antivirale me veprim të drejtpërdrejtë janë të disponueshme për trajtimin e hepatitit C. Antiviralët synojnë të ngadalësojnë ose ndalojnë virusin të shumohet, duke i dhënë kohë sistemit imunitar për t’u përgjigjur. Ky trajtim zakonisht konsiston në 8-12 javë të marrjes së ilaçit në formë tabletash orale. Këto trajtime funksionojnë për 90 për qind të njerëzve me virus.

Ndërsa jeni duke marrë ilaçe për hepatitin C, mjeku do t’ju këshillojë të pushoni shumë ndërsa trupi punon për të pastruar infeksionin.

Shumë njerëz që kanë hepatit C nuk kanë simptoma dhe nuk janë të vetëdijshëm se e kanë virusin. Kjo është arsyeja pse njohja e faktorëve tuaj të rrezikut, mënyra e përhapjes së virusit dhe ekzaminimi i hepatitit janë të rëndësishme. Nëse besoni se keni simptoma të hepatitit C, ose nëse testoni pozitivisht për virusin, është e rëndësishme të kërkoni trajtim menjëherë.

Ilaçet antivirale të sigurta, efektive dhe me veprim të shpejtë janë të disponueshme për të ndihmuar trupin të përballojë një infeksion të hepatitit C dhe të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve serioze. Së bashku mund të punojmë për të ulur normat e transmetimit dhe për të mbrojtur veten dhe të tjerët.