MENU
klinika

Çfarë thotë studimi?

A ndikon sëmundja e Crohn në fertilitet?

17.07.2022 - 11:43

Sëmundja Crohn është një lloj i sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD). Nuk ka kurë, por trajtimet mund ta menaxhojnë atë në mënyrë efektive dhe të sjellin lehtësim.

Njerëzit me sëmundjen Crohn mund të jenë të shqetësuar se si gjendja e tyre mund të ndikojë në fertilitetin, ose aftësinë për të konceptuar fëmijë. Inflamacioni, mangësitë ushqimore, medikamente të caktuara dhe operacioni mund të ndikojnë në pjellorinë dhe shëndetin tuaj seksual kur keni IBD.

Njerëzit me Crohn kanë nivele më të larta të kushteve të shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi, të cilat mund të ulin dëshirën seksuale. Simptomat e IBD gjithashtu mund t’i bëjnë njerëzit të ndihen të vetëdijshëm për trupin dhe intimitetin e tyre.

Shumë njerëz që kanë Crohn janë në gjendje të mbeten shtatzënë në mënyrë të sigurt. Kërkimet për të kuptuar se si Crohn-i ndikon në fertilitetin janë ende në vazhdim, por le të hedhim një vështrim në atë që dimë deri më tani.

Çfarë thotë hulumtimi?

Gratë që kanë IBD (përfshirë Crohn dhe kolitin ulceroz) kanë shkallë të ngjashme të fertilitetit si gratë që nuk kanë, sipas një rishikimi të vitit 2021 të literaturës mjekësore. Gratë me IBD kanë një rrezik më të lartë të komplikimeve, si lindja e parakohshme dhe lindja cezariane, megjithëse gjetjet janë të përziera.

Gratë që kanë sëmundjen e Crohn-it mund të kenë nivele pak më të ulëta të fertilitetit sesa popullata e përgjithshme, sipas një studimi të vitit 2015 në Mbretërinë e Bashkuar dhe një studimi suedez të vitit 2021. Studimi i fundit arriti në përfundimin se operacioni i heqjes së zorrëve dhe sëmundja perianale ulën rezultatet e fertilitetit kur ishte i pranishëm Crohn.

Në një rishikim tjetër të vitit 2021, gratë me sëmundjen e Crohn-it u zbuluan se kishin shkallë të infertilitetit prej 3 deri në 15 përqind. Kjo është pak më e lartë se normat e infertilitetit të grave pa Crohn, e cila varion nga 2.4 në 14 përqind.

Shumë studiues aktualisht besojnë se burrat që kanë menaxhuar mirë sëmundjen Crohn kanë të njëjtat norma të fertilitetit si popullata e përgjithshme (ose njerëzit pa IBD). Përjashtim nga kjo mund të jenë burrat që po marrin lloje të caktuara të ilaçeve të Crohn.

Shkaqet e mundshme të çështjeve të fertilitetit në IBD

Nuk ka asnjë përbërës të vetëm të IBD që dëmton fertilitetin e dikujt. Shumë njerëz me IBD do të kenë pak ose aspak efekte në fertilitet.

Sidoqoftë, ka një sërë faktorësh që, veçmas ose së bashku, mund të bëhen çështje për dikë me IBD që përpiqet të ketë fëmijë.

Le të shohim disa shqetësime të zakonshme dhe gjetjet e hulumtimit.

Gratë me Crohn mund të kenë vështirësi të mbeten shtatzënë pas një operacioni për heqjen e zorrës së trashë. Ky lloj operacioni ndonjëherë mund të dëmtojë organet riprodhuese dhe të lërë inde mbresë në zonë.

Ekziston gjithashtu shqetësimi se inflamacioni i legenit nga Crohn që nuk menaxhohet mirë me ilaçe mund të zvogëlojë shanset për të mbetur shtatzënë.

Crohn dhe të qenit shtatzënë

Disa studime kanë sugjeruar që njerëzit me simptoma të IBD të menaxhuara keq mund të kenë shkallë më të lartë të abortit sesa njerëzit që nuk kanë IBD. Gjithashtu nuk është ende e qartë nëse IBD mund të rrisë shanset për të pasur një fëmijë me çrregullime kongjenitale.

Ka një shans që Crohn të shpërthejë gjatë shtatzënisë, edhe nëse keni qenë në periudhë qetësie kur keni mbetur shtatzënë. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që të keni një trajtim aktiv për IBD-në gjatë shtatzënisë dhe të punoni me mjekun për të trajtuar në mënyrë të sigurt çdo shpërthim të simptomave nëse ato shfaqen.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që po menaxhojnë në mënyrë efektive sëmundjen e tyre të Crohn-it kanë shkallë të ngjashme të fertilitetit si ata pa asnjë lloj IBD.

Komplikimet nga Crohn ose një formë tjetër e IBD mund të çojnë në mangësi ushqyese dhe inflamacion, të cilat mund të ndikojnë në fertilitetin. Mjekimi dhe operacioni mund të ndryshojnë gjithashtu proceset riprodhuese të trupit.

Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar më mirë efektet e Crohn në fertilitet dhe shëndetin riprodhues. Nëse po mendoni të mbeteni shtatzënë dhe keni sëmundjen e Crohn-it, bisedoni me gastroenterologun për faktorët e rrezikut dhe mënyrën më të mirë për t’u përgatitur për të qenë prindër.