MENU
klinika

Analiza

Amerika është mikja më e mirë e saj! Britania nuk duhet ta harrojë

01.07.2022 - 21:00

Kur dy shtete sovrane janë në dy kontinente dhe të ndara nga mijëra kilometra ujë, është e pashmangshme që ata të mos bien dakord për disa çështje që lidhen me politikën e jashtme.

Kjo është sigurisht e vërtetë për Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA. Pavarësisht kësaj, dy kombet tona kanë mbetur aleatë të vendosur dhe e ashtuquajtura Marrëdhënie Speciale ka mbijetuar. Në thelb të këtij mirëkuptimi është pranimi i ndërsjellë që aleanca jonë mbron interesin tonë për një rend botëror të lirë dhe të hapur.

Megjithatë, për herë të parë, ne përballemi me një sfidë të paprecedentë, pasi ndjenjat anti-amerikane pushtojnë Mbretërinë e Bashkuar.

Shumë politikanë të lartë në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët nuk do të guxonin kurrë të kritikonin aktet barbare të kryera nga kinezët, nuk kursehen aspak të qortojnë aleatët tanë amerikanë.

Antiamerikanizmi është bërë i pranueshëm në Britani.

Janë ngritur fushata kombëtare për të ndaluar importin e ushqimeve amerikane

Nuk ka dyshim se sot, anti-amerikanizmi është më i fuqishëm në MB sesa anglofobia në SHBA.

Nuk është sekret se Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA kanë pasur një marrëdhënie të gjatë dhe komplekse. Antipatia e SHBA-së ndaj Perandorisë Britanike dhe Komonuelthit dhe roli i saj në anëtarësimin e Mbretërisë së Bashkuar në BE në interes të sigurimit të unitetit perëndimor të pasluftës kundër BRSS janë dy shembuj historikë që kanë çuar në pasoja të rënda për MB. Megjithatë, në  vend që të shikojmë prapa, ne duhet të shohim përpara për të ardhmen e Marrëdhënies Speciale.

Një raport i ri nga Qendra për Politikat e Brexit, “Përcaktimi i Rolit të Britanisë pas Brexit në Botë” i publikuar javën e kaluar i bën thirrje qeverisë të ndjekë “një marrëdhënie speciale të maturMB-SHBA, një marrëdhënie që njeh domosdoshmërinë e aleancës sonë… por gjithashtu ai që pranon se të dy partnerët kanë miq dhe interesa të tjerë në botë dhe se nxitja e këtyre partneriteteve në fakt i shërben marrëdhënies speciale duke parandaluar përpjekjet për të qenë të gjithë dhe për t’i dhënë fund politikës.

Britain’s Prime Minister Boris Johnson (L) talks with US President Joe Biden ahead of a G7 summit in Brussels on March 24, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP) (Photo by THOMAS COEX/AFP via Getty Images)

Ajo zhduk mitin se forca e Marrëdhënies Speciale varet nga liderët tanë politikë.

Ndërsa është e vërtetë që personalitetet janë të rëndësishme – Regan dhe Thatcher, Churchill dhe Roosevelt – lidhjet e qëndrueshme ndërtohen nga individë dhe biznese jo nga administrata.

Shikoni mënyrën se si Wall Street dhe City punojnë së bashku, si firmat ligjore janë tani transatlantike, si ndajmë kulturën, lajmet dhe sportin. Për të mos përmendur afërsinë e mbrojtjes, inteligjencës dhe sigurisë sonë. Ne nuk kemi një marrëdhënie kaq të ngushtë me asnjë komb tjetër.

Nuk janë imazhet në televizionet tona të Presidentit Biden dhe Kryeministrit që shtrëngojnë duart që do të arrijnë një marrëdhënie më të mirë  midis dy kombeve tona, por është të kesh një taksë të ulët, një marrëdhënie speciale shumë më të fortë, nxitjen e mundësive të mëtejshme të biznesit dhe tregtisë midis dy kombeve.

Anëtarësimi ynë në BE na ndaloi të ndjekim një marrëveshje të tregtisë së lirë me SHBA-në – diçka që u ka kushtuar shtrenjtë konsumatorëve dhe bizneseve në të dy anët e Atlantikut.

Kjo është diçka që Britania e pas-Brexit-it duhet ta ketë në fokusin e saj.

Nga Matt Wlash

Burimi: Express UK

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pas marrëveshjes për Brexit...

‘Britania ka humbur vetveten!’

Duhet të anulojë shumë nga politikat e Trump

A do e rikthejë Biden ‘shkëlqimin’ e Amerikës?