MENU
klinika

Pasojat

Çfarë problemesh sjell mbledhja e indit dhjamor në zemër?

31.07.2022 - 11:57

Indi dhjamor epikardial (EAT) është një lloj yndyre viscerale në zemër. Ai shtrihet midis miokardit, shtresës së trashë muskulore të muskulit të zemrës dhe perikardit, qeskës së hollë që rrethon zemrën. Ndryshe nga yndyra nënlëkurore, e cila është nën lëkurë, yndyra viscerale rrethon organet dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

EAT është i lidhur me disa sëmundje të zemrës, duke përfshirë sëmundjet kardiovaskulare dhe ritmet jonormale të quajtura aritmi. Humbja e peshës dhe disa medikamente ndonjëherë mund të ulin nivelet e EAT dhe të përmirësojnë shëndetin e zemrës.

EAT është një yndyrë aktive sepse përbëhet nga acide yndyrore të lira aktive. Nivelet normale të EAT janë të dobishme sepse acidet yndyrore luajnë një rol kyç në metabolizmin e zemrës. Ato ndihmojnë në ruajtjen e prodhimit të energjisë dhe mbajnë zemrën në një temperaturë të shëndetshme.

Kjo shtresë e yndyrës viscerale mund të mbrojë edhe arteriet koronare. Një rishikim i vitit 2017 i një studimi të mëparshëm sugjeron gjithashtu se EAT sekreton molekula të quajtura citokina që rregullojnë funksionin e mureve arteriale, mpiksjen e gjakut dhe inflamacionin.

Si lidhet indi dhjamor epikardial me sëmundjen e arterieve koronare?

Megjithatë, shumë gjëra të mira mund të jenë të dëmshme. Nivelet e larta të EAT mund të rrisin inflamacionin në zemër.

Dhe për shkak se dhjami visceral është afër miokardit, ekziston një rrezik i shtuar i miokarditit dhe inflamacionit të miokardit. Sipas një studimi të vitit 2022, miokarditi është një faktor kryesor rreziku për aritminë.

Në një studim të veçantë të vitit 2022, studiuesit sugjerojnë se grumbullimi i EAT mund të shkaktojë ngushtimin e arterieve koronare. Kjo rrit rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare, forma më e zakonshme e sëmundjes së zemrës. Studimi vëren se ndërsa nivelet e EAT rriten, trupi i përgjigjet lëshimit të molekulave anti-inflamatore duke prodhuar më shumë molekula pro-inflamatore.

Një raport i 2017 gjithashtu vë në dukje se grumbullimi i EAT nuk është vetëm një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës. Është gjithashtu një pasojë. Dëmtimi i zemrës mund të lejojë që më shumë ind dhjamor të mblidhet brenda shtresave të zemrës.

A ka komplikime të tjera nga indi dhjamor i tepërt epikardial?

Për njerëzit me diabet të tipit 2, nivelet e larta të EAT mund të jenë veçanërisht të rrezikshme. Diabeti është një faktor rreziku i pavarur për sëmundjet e zemrës, por trashësia më e madhe e EAT mund të rrisë rrezikun.

Një studim i vitit 2020 sugjeron se ngrënia e tepërt priret të jetë më e zakonshme tek individët me diabet të tipit 2. Studimi gjithashtu vë në dukje se kjo lloj yndyre viscerale është e lidhur gjithashtu me aterosklerozën (akumulimin e pllakave që ngushton arteriet) dhe ngjarjet kardiovaskulare, si sulmi në zemër.

Një studim i vitit 2022 me më shumë se 700 njerëz lidhi gjithashtu nivelet e larta të EAT me një rrezik më të madh të zhvillimit të COVID-19 të rëndë me komplikime kardiake.

Mjeku mund të mos kërkojë analiza për nivele të larta të EAT përveç nëse keni diabet ose jeni diagnostikuar me një aritmi ose gjendje tjetër kardiake. Por mund të përcaktojë nëse keni nivele të larta të EAT duke përdorur lloje të ndryshme imazherie kardiake.

Një ekzaminim i përdorur zakonisht dhe me kosto relativisht të ulët është ekokardiografia transtorakale (TTE). TTE përdor valët e zërit për të krijuar imazhe të kompjuterizuara të zemrës dhe rrjetit të enëve të gjakut në gjoks.

Një skanim standard CT ose MRI mund të zbulojë gjithashtu se sa i trashë është EAT në zemër. Sa më e madhe të jetë trashësia, aq më e lartë është mundësia e komplikimeve.

Një studim i vitit 2016, me më shumë se 100 të rritur, sugjeron se trashësia mesatare e EAT tek njerëzit e shëndetshëm pa sëmundje kardiake ishte rreth 4.4 milimetra (mm). Trashësia mesatare për njerëzit që zhvillojnë sindroma akute koronare (komplikime nga reduktimi i rrjedhjes së gjakut në zemër) ishte rreth 6.9 mm.

Si mund ta menaxhoj sasinë e indit dhjamor epikardial?

Nëse mjeku konstaton se hani shumë dhe jeni mbipeshë, mund t’ju këshillojë të humbni peshë duke ushtruar dhe duke ngrënë një dietë më të ekuilibruar.

Medikamente, të tilla si agonistët e receptorit GLP-1 dhe frenuesit SGLT2, mund të përshkruhen për të ndihmuar në uljen e niveleve të EAT. Mjekët zakonisht i përshkruajnë këto medikamente për të ndihmuar në trajtimin e diabetit dhe obezitetit.

Mjeku mund të përdorë imazhe të mëtejshme për të kontrolluar nëse është ulur trashësia e EAT-it. Për shumë njerëz, kombinimi i medikamenteve dhe një stili jetese që ofron përfitime për promovimin e shëndetit mund të ndryshojë disa nga ndërlikimet e shkaktuara nga ngrënia e tepërt.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN