MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Demokracia nuk duhet të vdesë në errësirë

04.07.2022 - 15:20

Në fjalimet e tyre për Çmimin Nobel të Paqes më 10 dhjetor në Oslo, si Dmitry Muratov i Novaya Gazeta dhe Maria Ressa i Rappler, gazetarë të dalluar dhe të guximshëm që u përballën me qeveritë represive, paralajmëruan për rreziqet që po vinin.

“Bota ka filluar të kthehet në diktaturë.” tha Ressa: “Pa fakte, nuk mund të kesh të vërtetën. Pa të vërtetën, nuk mund të kesh besim. Pa besim, ne nuk kemi realitet të përbashkët, nuk kemi demokraci dhe bëhet e pamundur të merremi me problemet ekzistenciale të botës sonë: klima, koronavirusi, beteja për të vërtetën.”

Ata ishin gazetarët e parë që fituan çmimin Nobel që nga viti 1936, por vetëm disa muaj pas ceremonisë, paralajmërimet e tyre duket më të vërteta sesa mund ta kishim imagjinuar.

Më 28 qershor, Ressa njoftoi se Rappler është urdhëruar sërish të mbyllet nga autoritetet filipinase pas një lufte shumëvjeçare për të ekspozuar Presidentin Rodrigo Duterte dhe lidhjen me drogën – dhe abuzimet e tjera.

Ata janë në vijën e parë të një gare globale me rëndësi të jashtëzakonshme.

Një demokraci e shëndetshme varet nga një shoqëri civile e gjallë, në të cilën shoqatat dhe grupet e pavarura veprojnë si lidhës ndërmjet publikut dhe pushtetarëve të tij. Shtypi luan një rol të domosdoshëm, duke e bërë sistemin të përgjegjshëm dhe duke çuar në ndryshim.

Por një regjim që ka monopolin e pushtetit nuk mund të tolerojë një shtyp të lirë dhe të lirë, siç zbuluan Rappler dhe Novaya Gazeta. Demokracia vdes në errësirë, fjalët që zbukurojnë faqen tonë , përshkruajnë gjithashtu një krizë të thelluar në mbarë globin, nga Ukraina në Myanmar, Bjellorusia në Kubë, Kina në Rusi.

Gazetarët po luftojnë, në kërkim të së vërtetës.

Ressa themeloi Rappler në vitin 2012, duke ndërtuar një uebsajt lajmesh që ekspozonte ekzekutimet arbitrare në luftën e drogës dhe temën e vështirë të manipulimit dhe dezinformimit të mediave sociale.

Më 29 qershor, Komisioni i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbimi i Filipineve dhha ​​një urdhër mbylljeje. Rappler u zotua të apelojë dhe i quajti procedurat “shumë të parregullta”.

Ressa tha se nuk do të mbyllej. Ajo prej vitesh është shënjestër e ngacmimeve të qeverisë. “Në më pak se dy vjet, qeveria e Filipineve lëshoi ​​10 urdhër-arreste kundër meje”, tha ajo në fjalimin e Nobelit. “Më është dashur të paguaj 10 herë vetëm për të bërë punën time. … Gjithsesi, akuzat me të cilat përballem mund të më dërgojnë në burg për rreth 100 vjet.” Ajo shtoi, “Ajo që kishte për qëllim të më frikësonte mua dhe Rappler-in vetëm na forcoi.”

Vendosmëria e saj është e admirueshme, por askush nuk duhet të nënvlerësojë vështirësinë për t’i bërë ballë një tirani të fuqishëm.

Shpresojmë që Rappler të mos ndalojë së hedhuri dritë në qoshet e errëta dhe Novaya Gazeta së shpejti do t’i rikthehet këtij misioni thelbësor.

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Thjesht një mbështetje për hegjemoninë e SHBA-së

“Aleanca e Demokracive” degradon politikën e Perëndimit