MENU
klinika

Si?

Këto ‘zhurma’ gjatë gjumit, mund t’u përmirësojnë kujtesën teksa flini

01.07.2022 - 10:45

Ka disa mënyra për të bërë një gjumë më të mirë, ose për të përfituar diçka të re, edhe gjatë gjumit. Për shembull, “zhurma” të caktuara mund të ndihmojnë në rritjen e kujtesës suaj.

Një emërues i përbashkët i këtyre tingujve të qëndrueshëm është aftësia e tyre për të mbytur çdo zhurmë tjetër që përndryshe mund të ndërpresë gjumin. “Zhurmat” rozë ose kafe mund të ndihmojë në parandalimin e zgjimeve në mes të natës dhe, nga ana tjetër, të përmirësojë cilësinë e gjumit.

Më poshtë, ekspertët e gjumit zbërthejnë dallimet midis zhurmës rozë dhe kafe dhe ndajnë përfitimet e tyre të mundshme për gjumë të mjaftueshëm me cilësor.

Zhurmë rozë

Me zhurmën rozë, ju po merrni zhurmën e “zhurmës së bardhë”, por me një ton më pak të mprehtë, pasi intensiteti i valëve të zërit është më i vogël. Përkthimi: Zhurma rozë ngjan më shumë si zhurma e reshjeve të vazhdueshme ose si një ujëvarë.

“Për shkak se disa elementë të kujtesës varen nga kalimi i kohës në këtë gjumë më të thellë, me valë të ngadalta, ka kuptim që zhurma rozë të mund të ndihmojë në dukje me përmirësimin e kujtesës.” -Dr. Dasgupta

Zhurmë kafe

Nëse keni zhurma të panevojshme në mjedisin ku flini, ka të ngjarë që zhurmat kafe “ta maskojnë” mirë këtë paqëndrueshmëri.

Kërkoni video të zhurmave kafe, rozë dhe dëgjoni çfarë ju bën të ndiheni më mirë. 

Burimi: Well & Goods

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN