MENU
klinika

Këtu gjeni disa këshilla!

Si mund të ruajmë fëmijët nga rreziqet e internetit

04.07.2022 - 14:11

Le ta pranojmë, interneti është një pjesë e rëndësishme e jetës. Por përveç të rriturve aty kanë akses dhe fëmijët dhe adoleshentët, dhe interneti apo rrjetet sociale nuk është vendi më i sigurt për ta. Nëse nuk e keni bërë tashmë, është koha për të zgjeruar disa njohuri mbi sigurinë kibernetike për fëmijën tuaj.

Flisni hapur me fëmijën tuaj për aktivitetin e tij në internet

Sapo fëmija juaj të fillojë të hyjë në internet, bisedoni me të për atë që po lexon, shikon dhe me kë po komunikon në internet – dhe vazhdoni bisedën ndërsa ai rritet. Pyeteni fëmijën tuaj se cilat faqe ose aplikacione përdorin, shkruani një listë dhe shikoni ato së bashku. Flisni me fëmijën tuaj për atë që mendoni se është e përshtatshme dhe kujtojuni se kjo mund të jetë e ndryshme për prindërit e tjerë dhe fëmijët e tyre. Është jetike t’i mësojmë ata për reputacionin e tyre në internet, gjithashtu, dhe se si duhet të jenë të kujdesshëm për mënyrën se si sillen, ndërveprojnë me njerëzit dhe përfaqësojnë veten në një forum të tillë publik. Ata duhet të kujtojnë gjithmonë se interneti nuk është privat.

Mbani ekranet dhe pajisjet ku mund t’i shihni

Monitoroni gjithmonë kohën e fëmijës tuaj në internet, veçanërisht fëmijët më të vegjël. Mbajeni kompjuterin në një vend qendror në shtëpi, ku është e lehtë të vëzhgoni atë që fëmija juaj po bën dhe shikon në internet. Për pajisjet celulare, mund t’i vendosni ato që nevojiten kodet e hyrjes Wi-Fi, në mënyrë që fëmijët tuaj të mos mund të hyjnë në linjë pa e ditur ju. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të bëni një marrëveshje që të mos ketë tableta, laptopë ose lojëra në dhomat e gjumit.

Për fëmijët më të vegjël, mund të konsideroni gjithashtu të kontrolloni historitë e shfletuesit pasi fëmija juaj të ketë qenë në linjë për të parë se cilat faqe po vizitojnë. Kjo qasje padyshim që bëhet më e vështirë ndërsa fëmijët rriten dhe punojnë si të pastrojnë historitë – që është arsye më shumë për të hapur linjat e komunikimit në lidhje me përdorimin e internetit në moshë të hershme.

Mësoni kush janë miqtë online të fëmijëve tuaj

Si të rritur, ne e dimë se disa njerëz në internet nuk janë ata që thonë se janë, por fëmijët dhe të rinjtë mund të jenë naivë se me kë po bisedojnë. Sigurohuni që të bëheni miq dhe kontakte brenda rretheve të mediave sociale të fëmijës suaj dhe sigurohuni që të monitoroni postimet. Fëmijët tuaj mund të rezistojnë, por u thoni atyre se është një nga kushtet për t’u lejuar atyre aksesin.

Mësojeni për rreziqet e mundshme

Nëse fëmija juaj është përdorues i rregullt i rrjeteve sociale, ai duhet të jetë i vetëdijshëm për rrezikun e publikimit të informacionit personal ose imazheve sapo t’i postojë ato. Ndërsa ata nuk do t’i kuptojnë plotësisht pasojat e zbulimit të informacionit personal në internet, ju duhet t’i mësoni ata të jenë të kujdesshëm për atë që postojnë dhe ndajnë. Inkurajoni fëmijët tuaj të pyesin veten përpara se të postojnë ndonjë gjë nëse informacioni (p.sh. emri, numri i telefonit, adresa e shtëpisë, emaili, emri i shkollës) ose fotografia është diçka që ata do t’i jepnin një të huaji. Nëse përgjigja është jo, mos e postoni.

Nëse fëmija juaj po ndan foto ose postime në internet, kërkojini fëmijës suaj që t’ju lejojë të shihni se çfarë po shpërndan ose kërkoni nga një vëlla ose vëlla më i madh të kontrollojë ndonjë fotografi përpara se ato të shpërndahen.

Mbani kontrollin e gjurmës dixhitale të familjes suaj

Çdo foto dhe detaj personal që postohet dhe shpërndahet në mediat sociale dhe në internet kontribuon në gjurmën dixhitale të dikujt. Rreziku i madh me këtë është se sapo informacioni të ndahet publikisht, ai mund të përdoret në mënyra që nuk mund t’i prisni dhe nuk mund t’i kontrolloni. Ju gjithashtu duhet të supozoni se çdo gjë që vendoset në internet është e përhershme (nganjëherë mund të fshihet, por jo gjithmonë përpara se të tjerët ta kenë parë dhe ruajtur). Për këtë arsye, fëmijët dhe të rinjtë duhet të jenë të zgjuar në mbrojtjen e imazheve dhe informacionit të tyre. E njëjta gjë vlen edhe për prindërit që postojnë rregullisht foto të fëmijëve të tyre në internet. Mësojini fëmijës tuaj të mbajë kontrollin e gjurmës së tij dixhitale, duke i ndarë vetëm njerëzit që i njohin dhe besojnë. Në vend që të postojnë për të gjithë miqtë e tyre në mediat sociale, inkurajojini ata të jenë selektiv dhe të përdorin cilësimet e privatësisë në platformat e mediave sociale që përdorin.

Mësojini fëmijët tuaj të mbajnë private vendndodhjen e tyre

Shumica e aplikacioneve, rrjeteve dhe pajisjeve kanë veçori që e bëjnë publike vendndodhjen tuaj dhe mund ta çojnë dikë direkt tek ju. Këto veçori duhet të çaktivizohen për arsye të dukshme të privatësisë dhe sigurisë. Fotot dixhitale përmbajnë gjithashtu të dhëna (informacione për kohën, datën dhe koordinatat GPS) të cilat mund të zbulojnë më shumë sesa dëshironi. Disa platforma të mediave sociale fshehin ose heqin automatikisht këto të dhëna, por jo të gjitha, kështu që bëni detyrat e shtëpisë dhe dini sa informacione po ndani.

Udhëhiq me shembull

Drejtoni me shembull dhe modeloni gjithmonë llojin e sjelljes pozitive në internet që dëshironi të përdornin fëmijët tuaj. Nëse ju shohin se jeni të kujdesshëm dhe të respektueshëm kur jeni online, ata kanë më shumë gjasa të ndjekin hapat tuaja. Dhe, po, kjo përfshin kufizimin e kohës tuaj para ekranit.

Në fund të fundit, ju nuk dëshironi t’i ngjallni frikën fëmijës tuaj ose t’i pengoni ata të përjetojnë përfitimet e shumta arsimore, argëtuese, sociale dhe të tjera të internetit, por përkundrazi t’i jepni atyre aftësitë dhe njohuritë që u nevojiten për të ditur se si të shfrytëzojnë sa më shumë dhe të shmangni rreziqet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nuk duan që fëmijët të shohin serialin

‘Squid Game’ shqetëson prindërit dhe mësuesit