MENU
klinika

Përgjigjen shkencëtarët

A duhen konsumuar fruta, në mëngjes?

08.08.2022 - 09:05

Mjekët theksojnë vazhdimisht se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës, prandaj duhet t’i kushtojmë vëmendje të veçantë. Domethënë, trupi ka nevojë për energji ndaj ngrënia e ushqimeve të shëndetshme është zgjidhja e duhur dhe sigurisht në to përfshihen edhe frutat.

Shkencëtarët hetuan nëse duhet të konsumoni fruktozë me stomakun bosh në mëngjes dhe ata arritën në përfundimin se është jashtëzakonisht mirë të përfshini fruta në mëngjes. Sigurisht që frutat duhet të përfshihen në vaktet e tjera pasi janë shumë të shëndetshme.

Frutat janë të pasura me vitamina dhe fibra që ndihmojnë për të mbajtur ndjenjën e ngopjes deri në drekë, prandaj nuk ka nevojë të hahet tepër. Për shembull, mund të hani bollgur për mëngjes dhe të shtoni mollë të grira ose manaferra në të.

Megjithatë, disa studime tregojnë se është mirë që në mëngjes të hamë vetëm fruta pa asnjë aditiv, sepse atëherë trupi ynë merr më të mirën nga to. Truri ka nevojë për rreth 20 për qind të energjisë totale që përdorni gjatë ditës, dhe glukoza është një lëndë djegëse thelbësore për shumë nga funksionet e saj.

Frutat janë të pasura me ujë, fibra, vitamina dhe minerale që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të hidratuar gjatë gjithë ditës.