MENU
klinika

Ndikimi

A e shkakton vaksina spondilitin ankiloz?

22.08.2022 - 20:09

Spondiliti ankiloz (AS) është një gjendje inflamatore që prek shtyllën kurrizore dhe zona të tjera të trupit. Dhimbja kronike e shpinës dhe ngurtësimi janë dy nga simptomat më të zakonshme të AS.

Nëse keni një gjendje kronike si AS, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të mbrojtur shëndetin. Kjo përfshin qëndrimin e përditësuar për vaksinat, duke përfshirë vaksinën COVID-19.

Cili është rekomandimi për vaksinimin ndaj COVID-19 nëse keni spondilit ankiloz?

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandon që:

të gjithë njerëzit e moshës 6 muajsh e lart marrin një seri vaksinash parësore

të gjithë të moshës 5 vjeç e lart marrin doza përforcuese kur kualifikohen

Vaksinimi ndaj COVID-19 duhet të ketë përparësi te njerëzit me sëmundje inflamatore reumatizmale, që përfshin AS. ACR vëren se, përveç alergjive të njohura ndaj përbërësve të vaksinës, nuk ka kundërindikacione të tjera për vaksinimin në këtë grup.

Vaksinat kundër COVID-19 janë efektive për njerëzit me AS. Një studim i vitit 2022 përcaktoi efektivitetin e vaksinës në 63,145 njerëz me sëmundje inflamatore të ndërmjetësuara nga imuniteti midis marsit dhe nëntorit 2021. Ai përfshinte 7,863 njerëz me AS.

Për ata me AS, efektiviteti i dy dozave të vaksinës u gjet të ishte 89%. Shtimi i një doze të tretë vaksine çoi në një nivel të ngjashëm efektiviteti. Vaksinimi ishte gjithashtu shumë efektiv (97%) në parandalimin e COVID-19 serioz te njerëzit me AS.

A mund të ndërhyjë vaksina COVID-19 në trajtimin e spondilitit ankilozant?

AS mund të trajtohet me një sërë ilaçesh, disa prej të cilave mund të shtypin sistemin imunitar, duke përfshirë frenuesit TNF-alfa si adalimumab (Humira) dhe infliximab (Remicade). Ndonjëherë përdoren edhe kortikosteroide orale ose të injektuara.

Ndërsa nuk ka gjasa që vaksina COVID-19 të ndikojë në trajtimin e AS, është e mundur që trajtimi i AS mund të ndikojë në efektivitetin e vaksinës.

Një studim i vitit 2021 shqyrtoi efektin e terapisë imunosupresive në efektivitetin e vaksinave të mRNA tek njerëzit me kushte inflamatore kronike si AS. Studiuesit bënë gjetjet e mëposhtme:

Shumica e njerëzve (88.7%) me gjendje inflamatore kronike krijuan antitrupa në përgjigje të vaksinës.

Megjithëse kishte një ndryshim numerik në përgjigjen e vaksinës për ata që merrnin frenues TNF-alfa dhe ata që nuk ishin, ky ndryshim nuk ishte domethënës.

Ata që merrnin kortikosteroide si pjesë e trajtimit të tyre kishin nivele më të ulëta të antitrupave krahasuar me ata që nuk përdornin kortikosteroide.

Sipas udhëzimeve të ACR, nuk ka asnjë provë që koha e marrjes së medikamenteve ndikon në sigurinë ose efektivitetin e vaksinës. Megjithatë, ata vërejnë se një mjek mund të zgjedhë të ndryshojë kohën e barnave për të optimizuar përgjigjen ndaj vaksinës.

Vaksinimi mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda për shkak të COVID-19. Si i tillë, është e rëndësishme që të gjithë individët, përfshirë ata me AS, të marrin serinë e tyre primare të vaksinave COVID-19, si dhe çdo përforcues të rekomanduar.

Vaksina e COVID-19 është e sigurt dhe efektive për njerëzit me AS. Për shkak se disa medikamente për AS mund të shtypin sistemin imunitar, bisedoni me një mjek për planin tuaj të trajtimit të AS dhe se cilën skemë vaksinash duhet të ndiqni.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN