MENU
klinika

Shkaku numër një: Cigarja...

A është emfizema e mushkërive ngjitëse?

17.08.2022 - 14:12

Emfizema është një lloj sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD) që ndodh kur qeset e ajrit në mushkëri dëmtohen.

Pirja e duhanit është shkaku numër një i emfizemës, por ka edhe faktorë të tjerë rreziku.

Ndryshe nga ftohja ose gripi, të cilat konsiderohen si sëmundje ngjitëse, emfizema është një sëmundje jo e transmetueshme. Kjo do të thotë që ju nuk mund t’i jepni emfizemë dikujt tjetër dhe nuk është ngjitëse në asnjë mënyrë.

A mund të përhapet emfizema nga një person te tjetri?

Përgjigja e thjeshtë është jo. Të qenit pranë dikujt me emfizemë nuk rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes.

Për shembull, nëse dikush me emfizemë kollitet rreth jush dhe nuk ka ndonjë sëmundje tjetër, nuk do të rrezikoni të zhvilloni një kollë. Ju nuk mund t’i “i jepni” emfizemës askujt tjetër.

Megjithatë, nëse dikush me emfizemë zhvillon një infeksion, siç është ftohja e zakonshme, vetë infeksioni mund të jetë ngjitës, ashtu si do të ishte në çdo rast tjetër.

Gjithashtu, ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë mund të shkaktojë emfizemë. Pra, nëse jeni rreth dikujt që pi shumë duhan, mund të jeni në rrezik të shtuar për ta zhvilluar atë.

Emfizema zhvillohet për shkak të dëmtimit të qeseve të ajrit dhe indeve të mushkërive. Dëmi zakonisht shkaktohet nga një lloj shkaktari, siç është pirja e duhanit. Nuk është një sëmundje ngjitëse.

Si trajtohet emfizema?

Nuk ka kurë për emfizemë, por trajtimet dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës.

Mjekët fillimisht do t’ju rekomandojnë të lini duhanin, nëse pini duhan. Kjo është mënyra më e rëndësishme për të mbrojtur mushkëritë nga dëmtimet e mëtejshme.

Opsionet e trajtimit për emfizemë mund të përfshijnë:

  • Rehabilitimi pulmonar: Do të mësoni teknikat e frymëmarrjes dhe mënyra të tjera për të pakësuar simptomat dhe për të përmirësuar aftësinë tuaj për të ushtruar.
  • Medikamente bronkodilator: Këto medikamente mund të ndihmojnë në relaksimin e muskujve rreth rrugëve të frymëmarrjes.
  • Medikamente anti-inflamatore: Këto barna ndihmojnë në pakësimin e inflamacionit në rrugët e frymëmarrjes, gjë që mund ta bëjë më të lehtë frymëmarrjen.
  • Antibiotikët: Për shkak se infeksionet janë të zakonshme tek njerëzit me emfizemë, antibiotikët mund të përshkruhen në disa raste.
  • Oksigjen: Disa njerëz me emfizemë mund të kenë nevojë të përdorin një makinë që jep oksigjen përmes një kateteri nazal ose një maskë.
  • Këshillimi për të ushqyerit: Ekspertët e të ushqyerit mund t’ju ndihmojnë të modifikoni dietën në mënyrë që të merrni lëndët ushqyese të duhura ose të fitoni ose humbni peshë sipas nevojës.
  • Kirurgjia e zvogëlimit të vëllimit të mushkërive: Me këtë procedurë, kirurgët heqin një pjesë të indit të sëmurë të mushkërive dhe lidhin indin e mbetur së bashku.
  • Transplantimi i mushkërive: Në raste të rënda kur metodat e tjera kanë dështuar, transplantimi i mushkërive mund të jetë një opsion. Me këtë procedurë, mjekët zëvendësojnë mushkëritë e sëmura me një mushkëri të shëndetshme nga një donator.
  • Emfizema nuk është ngjitëse dhe nuk mund të përhapet nga një person te tjetri. Ju nuk mund ta “kapni” këtë sëmundje siç mundeni me një virus të zakonshëm. Shumica e njerëzve zhvillojnë emfizemë sepse pinë duhan ose kanë pirë duhan në të kaluarën.
  • Megjithëse nuk ka kurë për këtë sëmundje të mushkërive, disa opsione trajtimi janë në dispozicion për të ndihmuar njerëzit me emfizemë të menaxhojnë simptomat e tyre dhe të jetojnë më mirë.