MENU
klinika

Ndikimi

A mund të ndihmojë kolagjeni në trajtimin e psoriazës?

10.08.2022 - 11:50

Psoriaza shkakton njolla të lëkurës me kruarje, të zbardhura me luspa që variojnë në ngjyrë nga e bardha-argjendi në gri.

Nëse jeni në mesin e njerëzve që jetojnë me këtë gjendje autoimune, mund ta dini që trajtimi mund të përfshijë disa prova dhe gabime.

Trajtimi i psoriazës zakonisht përfshin kremra dhe xhel për përdorim aktual që mund të ndihmojnënë :

 • uljen e mbiprodhimit të qelizave të lëkurës
 • minimizimin e pamjes së lëkurës së krisur
 • zvogëlimi i inflamacionit dhe zbardhjen e lëkurës

Por këto qasje standarde nuk funksionojnë mirë për të gjithë, kështu që shumë njerëz me psoriazë kërkojnë ilaçe plotësuese dhe alternative, siç është kolagjeni.

Pjesa më e madhe e provave për efektivitetin e kolagjenit në trajtimin e psoriazës mbeten anekdotike – dhe madje edhe atëherë, rezultatet janë të përziera. Megjithatë, disa njerëz besojnë se aftësia e kolagjenit për të reduktuar inflamacionin mund të ndihmojë në uljen e ashpërsisë së psoriazës.

Çfarë është kolagjeni?

Kolagjeni është një proteinë që u jep forcë dhe densitet shumë pjesëve të trupit, duke përfshirë:

 • kockat
 • lëkurën
 • muskujt
 • indin lidhës

Në fakt, kolagjeni është proteina më e zakonshme që gjendet jo vetëm në trupin e njeriut, por edhe tek kafshët. Është një proteinë jo e plotë, që do të thotë se nuk përmban çdo aminoacid (nuk përmban triptofan).

Trupi prodhon kolagjenin, i njohur si kolagjen endogjen. Kolagjeni që vjen nga jashtë trupit, si në formën e suplementeve, quhet kolagjen ekzogjen.

Kolagjeni kryen shumë funksione të rëndësishme, duke përfshirë:

 • duke mbajtur lëkurën elastike
 • duke ndihmuar në densitetin e kockave
 • forcimin e flokëve dhe thonjve
 • nyjet mbështetëse
 • duke përforcuar ligamentet dhe tendinat
 • duke luajtur një rol në shërimin e plagëve

Përveç kësaj, kolagjeni ndihmon trupin të prodhojë dhe shumëfishojë qelizat. Gjithashtu ka veti anti-inflamatore.

Si mund të lehtësojë kolagjeni simptomat e psoriasis?

Ekzistojnë suplemente të panumërta të kolagjenit, duke përfshirë disa që pretendojnë se trajtojnë psoriazën. Thënë kështu, kërkimet duhet të eksplorojnë ende në thellësi përfitimet e kolagjenit për këtë gjendje.

Megjithatë, kolagjeni mund të ketë disa veti për trajtimin e psoriazës.

*Mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit

Pllakat e lëkurës që formohen besohet se vijnë nga inflamacioni, i cili mund të ketë pasoja afatgjata shëndetësore.

Rreth 30% e njerëzve me psoriazë vazhdojnë të zhvillojnë artrit psoriatik, i cili përfshin inflamacion të kyçeve. Psoriaza madje mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës për shkak të inflamacionit që shkakton.

Por hulumtimi i vitit 2018 ka sugjeruar se reduktimi i inflamacionit në trup mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej këtyre rreziqeve shëndetësore – dhe këtu hyn kolagjeni.

Këtu janë disa gjetje të fundit kërkimore mbi kolagjenin si një trajtim për inflamacionin:

Sipas hulumtimit të vitit 2018, vetitë anti-inflamatore të aminoacideve në kolagjen mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në artrit.

Hulumtimi i vitit 2021 nënvizon rolin kritik që luan kolagjeni në shërimin e plagëve, duke përfshirë reduktimin e inflamacionit dhe mbështetjen e rritjes së lëkurës së re.

Sipas hulumtimit të vitit 2019, i cili lidh psoriazën me kushte të tjera inflamatore, duke përfshirë sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD) dhe diabetin, ulja e inflamacionit në të gjithë trupin mund të ndihmojë në mënyrë efektive në trajtimin e psoriazës.

*Mund të përmirësojë elasticitetin e lëkurës

Kolagjeni ka një rol të njohur në mbështetjen e shëndetit të lëkurës. Në veçanti, aminoacidet në kolagjen nxisin rritjen e lëkurës së fortë dhe të shëndetshme.

Kolagjeni gjithashtu mund të ndihmojë në zvogëlimin e shfaqjes së rrudhave duke rritur densitetin e kolagjenit në lëkurë – lëkura e dendur me kolagjen është më pak e prirur ndaj rrudhave.

Në fakt, shumë njerëz marrin suplemente kolagjeni për të ndihmuar të:

 • ruajnë elasticitetin e lëkurës
 • reduktuar hollimin e lëkurës
 • mbajnë lëkurën të lëmuar

Disa trajtime të zakonshme të psoriazës, të tilla si kortikosteroidet, mund të jenë të ashpra për lëkurën. Për shembull, kortikosteroidet ndonjëherë mund të bëjnë që lëkura të hollohet.

Pra, plotësimi me kolagjen mund t’ju ndihmojë të ruani shëndetin e lëkurës gjatë përdorimit të trajtimeve të rekomanduara nga dermatologu.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Këshilla 'sekrete' nga estetistja e Meghan Markle

10 ushtrime kundër plakjes së fytyrës