MENU
klinika

Ja kur ndodh

A mund të shfaqet kanceri i gjakut në sy?

13.08.2022 - 10:11

Kanceri i syrit në përgjithësi është i rrallë, por shfaqja e limfomës jo-Hodgkin në sy është veçanërisht e pazakontë. Megjithatë, është ende e mundur.

Limfoma jo-Hodgkin është një lloj kanceri që zhvillohet në gjakun tuaj, veçanërisht në qelizat e bardha të gjakut të quajtur limfocitet. Këto lloje të qelizave të bardha të gjakut janë pjesë e sistemit imunitar dhe zakonisht punojnë për të sulmuar infeksionet dhe sëmundjet.

Kur këto qeliza preken nga limfomat, ato fillojnë të rriten në mënyrë jonormale, duke dobësuar sistemin imunitar dhe ndoshta duke formuar tumore në të gjithë trupin.

Llojet më të zakonshme të limfomës jo-Hodgkin janë varietetet që formohen brenda nyjeve limfatike. Një diagnozë do të hetojë gjithashtu nga cilat qeliza specifike u zhvillua limfoma.

Si ndikon limfoma jo-Hodgkin tek sytë?

Në tërësi, është një dukuri shumë e rrallë, që përbën më pak se 1% të të gjitha rasteve të limfomës jo-Hodgkin. Është një nga format më të rralla të kancerit.

Pavarësisht se është e rrallë, ekzistojnë dy lloje kryesore të limfomës jo-Hodgkin që zhvillohen në sy:

Limfoma primare vitreoretinale (PVRL): Kjo i referohet limfomës parësore të sistemit nervor qendror (PCNSL) kur manifestimi i saj fillestar ose primar është në sy. Mund të prekë gjithashtu trurin pa përfshirje të tjera sistemike.

Limfoma primare intraokulare (PIOL): Kjo përbën më pak se 1% të kësaj gjendjeje dhe është më sfiduese për tu diagnostikuar, trajtuar ose menaxhuar.

Simptomat

Inflamacioni është një simptomë parësore e limfomave, por simptomat e sakta të limfomës parësore intraokulare mund të ngatërrohen lehtësisht me gjendje të tjera, duke vonuar ndoshta diagnozën dhe trajtimin.

Simptomat më të zakonshme të raportuara me PIOL përfshijnë:

 • shikim i turbullt
 • një rënie ose humbje e shikimit
 • skuqje
 • ënjtje e syve
 • ndjeshmëria ndaj dritës
 • dhimbje sysh

Këto simptoma mund të ndahen me pothuajse çdo lloj infeksioni ose sëmundjeje të syrit, por me PIOL simptomat zakonisht shfaqen në të dy sytë.

Në disa raste, PIOL  mund të jetë në të vërtetë një vend kanceri dytësor, pasi ka metastazuar nga një vend tjetër. PIOL gjithashtu mund të përhapet në zona të tjera të trupit, kështu që është e mundur të shihen simptoma sistemike (në të gjithë trupin) të limfomës jo-Hodgkin gjithashtu.

Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • nyjet limfatike të zmadhuara ose të fryra
 • ethe
 • të dridhura
 • djersitjet e natës
 • humbje peshe
 • lodhje
 • ndiheni të ngopur vetëm pasi keni ngrënë një sasi të vogël
 • një bark i fryrë
 • dhimbje gjoksi ose presion
 • gulçim ose kollë
 • infeksionet e shpeshta
 • mavijosje ose gjakderdhje e lehtë

Mjekimi

Ashtu si me shumë lloje të tjera të kancerit, rrezatimi dhe kimioterapia mund të përdoren për të trajtuar kancerin okular. Ka lloje të ndryshme që mund të merren parasysh:

Rrezatimi me rreze të jashtme: Ky lloj rrezatimi ishte trajtimi i preferuar për PIOL në një studim të vitit 2020, i cili zbuloi se 73% e pacientëve u trajtuan me sukses për PIOL.

Regjimi i kimioterapisë CHOP: Kjo nënkupton ciklofosfamidin, hidroksidaunorubicin, vinkristinën dhe prednisonin. I njëjti studim i vitit 2020 zbuloi se 14% e pacientëve  u trajtuan me atë metodë.

Rituximab: Ky trajtim me antitrupa monoklonal ishte trajtimi i preferuar për 6% të njerëzve.

Terapia e kombinuar: Studimi i vitit 2020 zbuloi se 2.2% u trajtuan me një kombinim të kimioterapisë dhe imunoterapisë (CHOP dhe Rituximab).

Kimioterapia intratekale: Ky proces është vendi ku ilaçet antikancerogjene injektohen në zonën e prekur, siç është syri.Bazuar në atë studim të vitit 2020, më pak se 9% e pacientëve u përballën me shfaqje të reja të PIOL një vit pas trajtimit.

Në shumicën e rasteve, rrezatimi i jashtëm preferohet mbi kimioterapinë, përveç nëse ekziston dyshimi se limfoma okulare është një vend kanceri dytësor ose është përhapur tashmë në pjesë të tjera të trupit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN