MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A shkakton menopauza e hershme sëmundje të zemrës?

14.08.2022 - 10:38

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A shkakton menopauza e hershme sëmundje të zemrës?

Mjeku: Gratë që hyjnë në menopauzë kur janë më të reja se 40 vjeç janë në rrezik më të madh të problemeve të zemrës, raporton një studim i ri korean me më shumë se 1.4 milionë femra.

Gratë me menopauzë të parakohshme kishin një rrezik të përgjithshëm 33% më të lartë të cedimit të zemrës dhe 9% rrezik më të lartë për një ritëm të parregullt të zemrës (fibrilacion atrial) krahasuar me gratë që përjetuan menopauzë normale .

Rreziqet për shëndetin e zemrës u rritën pasi gratë përjetuan menopauzë më herët në jetë, krahasuar me ato që hynë në menopauzë pas të 50-tave:

Rreziku i cedimit të zemrës ishte 39% më i lartë tek gratë që hynë në menopauzë më të reja se 40 vjeç, 23% më i lartë për gratë 40 deri në 44 vjeç dhe 11% më i lartë për gratë 45 deri në 49 vjeç.

Rreziku i fibrilacionit atrial ishte 11% më i lartë për gratë më të reja se 40 vjeç, 10% më i lartë për gratë 40 deri në 44 vjeç dhe 4% më i lartë për gratë 45 deri në 49 vjeç.

Menopauza e parakohshme prek 1% të grave më të reja se 40 vjeç, thanë studiuesit .

“Gratë me menopauzë të parakohshme duhet të jenë të vetëdijshme se ato mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë cedim të zemrës ose fibrilacion atrial sesa bashkëmoshatarët e tyre,” tha autori i studimit Dr. Ga Eun Nam, nga Kolegji Universitar Korean i Mjekësisë, në Seul, në një njoftim nga Shoqëria Evropiane e Kardiologjisë. “Ky mund të jetë motivim i mirë për të përmirësuar zakonet e stilit të jetesës që dihet se janë të lidhura me sëmundjet e zemrës, të tilla si lënia e duhanit dhe stërvitja.”

Studiuesit e bazuan studimin në të dhënat nga Sistemi Kombëtar Korean i Sigurimeve Shëndetësore. Nga 1.4 milionë gra në postmenopauzë të studiuara midis 2009 dhe 2018, më shumë se 28,000 kaluan në menopauzë të parakohshme.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.