MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë e shkakton çarjen e enëve të gjakut në fytyrë?

05.08.2022 - 09:23

Enët e cara të gjakut – të quajtura gjithashtu “venat merimangë” – ndodhin kur ato zgjerohen ose zmadhohen, pikërisht nën sipërfaqen e lëkurës. Kjo rezulton në vija të vogla, të kuqe që përhapen në një formë  rrjeti. Ato mund të zhvillohen kudo në trup, por janë më të zakonshme në fytyrë dhe këmbë.

Lajmi i mirë është se venat merimangë janë zakonisht të trajtueshme. Së pari ju duhet të kuptoni shkakun themelor.

Çfarë i shkakton?

Disa njerëz priren të zhvillojnë venat merimangë më shumë se të tjerët. Fakti është se thyerja e enëve të gjakut mund t’i ndodhë kujtdo në çdo moshë, përfshirë fëmijët. Faktorët e rrezikut varen nga shkaku i veçantë.

Ka shumë shkaqe të carjes së enëve të gjakut në fytyrë. Ato përfshijnë:

  • Trashëgimia dhe gjenetika. Për arsye të panjohura, venat merimangë priren të përhapen në familje. Faktorët e rrezikut individual rriten gjithashtu me moshën.
  • Shtatzënia. Një rritje e hormoneve të estrogjenit gjatë shtatzënisë mund të çojë në carje të enëve të gjakut. Venat merimangë të lidhura me shtatzëninë shërohen vetë pas lindjes. Ndryshimet e lëkurës janë të zakonshme gjatë shtatzënisë.
  • Rosacea. Kjo gjendje e zakonshme e lëkurës çon në skuqje të tepërt. Me rosacea eritematotelangjiektatike, enët e gjakut të cara janë të zakonshme.
  • Ekspozimi në diell. Ekspozimi i tepërt i diellit mund të zgjerojë enët e gjakut. Nëse merrni djegie nga dielli, shtresa e sipërme e lëkurës mund të zhvishet dhe përkohësisht të bëjë më të dukshme disa nga enët e gjakut në fytyrë.
  • Ndryshimet e motit. Moti i nxehtë rrit zgjerimin e enëve të gjakut.
  • Ngacmues mjedisorë ose kimikë.
  • Konsumimi i alkoolit. Konsumimi i moderuar ose i rastësishëm i alkoolit mund të bëjë që lëkura të skuqet për shkak të zgjerimit të enëve të gjakut. Pirja e tepërt dhe përdorimi i rëndë i alkoolit përfundimisht mund të çojnë në venat merimangë.
  • Lëndimet. Lëndimet e vogla ose të konsiderueshme mund të çojnë në mavijosje. Me mavijosje në fytyrë, mund të vërehen edhe enët e gjakut të cara.
  • Të vjella ose teshtitje. Presioni i papritur, ekstrem në fytyrë nga një teshtitje e dhunshme ose të vjellave mund të cajë enët e gjakut në lëkurë.

Ilaçet natyrale për trajtim

Mjetet juridike natyrore janë shpesh kursi i parë i trajtimit që njerëzit provojnë. Nëse nuk keni ndjeshmëri ndaj ndonjë përbërësi, trajtimet natyrale zakonisht janë pa rreziqe të rëndësishme.

Provoni këto kura në shtëpi:

Uthull molle

Kjo lëndë e zakonshme mund të zvogëlojë pamjen e venave merimangë duke reduktuar skuqjen dhe veçoritë e tjera të lidhura me to. Përdorni uthullën në vend të tonerit të përditshëm duke e aplikuar me një top pambuku.

Lani fytyrën vetëm me ujë të ngrohtë

Meqenëse nxehtësia mund të shkaktojë carje të enëve të gjakut, duhet të siguroheni që të shmangni ujin e nxehtë. Bëni banja dhe dushe të ngrohta – jo të nxehta. Sigurohuni gjithashtu që ta lani fytyrën butësisht me ujë të ngrohtë.

Trajtimet mjekësore

Kur mjetet juridike natyrore nuk funksionojnë, duhet të flisni me një profesionist për një zgjidhje mjekësore për venat merimangë. Ndër opsionet janë:

Retinoidet

Kremrat topikalë, veçanërisht ato me retinoidë, mund të ndihmojnë në reduktimin e shfaqjes së venave merimangë. Këta komponentë përdoren kryesisht për aknet dhe rosacea. Retinoidet punojnë duke hequr shtresën më të jashtme të lëkurës.

Terapia me laser

Duke përdorur drita të forta lazer, kjo terapi funksionon duke i bërë venat merimangë të zbehen plotësisht duke shkatërruar venën që funksionon keq.

Dritë pulsuese intensive

Ky trajtim përdor të njëjtin koncept si terapia me lazer, por me dritë që depërton deri në shtresën e dytë të lëkurës pa dëmtuar shtresën e sipërme.

Skleroterapia

Kjo terapi e bazuar në injeksion ndihmon që venat merimangë të largohen brenda disa javësh. Gjatë procedurës, mjeku injekton një tretësirë në enët e cara të gjakut që shkakton mbylljen e tyre. Si rezultat, gjaku do të ridrejtohet në enët që nuk janë të dukshme.

Për trajtimet me lazer dhe procedurat e tjera ambulatore, duhet të punoni vetëm me një profesionist të trajnuar me licencë. Efektet anësore mund të përfshijnë skuqje të shtuar, kruajtje dhe shenja të përherëshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN