MENU
klinika

Faktorët dhe shkaqet e rrezikut

Çfarë është çrregullimi skizoid i personalitetit?

10.08.2022 - 11:54

Çrregullimi skizoid i personalitetit është një lloj çrregullimi i personalitetit ekscentrik. Një person me këtë çrregullim sillet ndryshe nga shumica e njerëzve të tjerë. Kjo mund të përfshijë shmangien e ndërveprimeve shoqërore, ose të duket se është i përmbajtur ose i mungon personaliteti. Megjithatë, njerëzit me këtë çrregullim janë në gjendje të funksionojnë mjaft mirë në shoqëri.

Shenjat dhe simptomat

Kjo gjendje zakonisht diagnostikohet në fillim të moshës madhore. Simptomat përfshijnë:

  • duke u shkëputur nga të tjerët
  • duke preferuar të jetë vetëm
  • shmangia e situatave sociale
  • duke mos dëshiruar marrëdhënie
  • pamundësia për të shijuar aktivitetet
  • probleme në lidhje me të tjerët
  • mungesa e motivimit

Faktorët dhe shkaqet e rrezikut

Shumica e njerëzve me këtë gjendje kanë një të afërm me skizofreni, çrregullim të personalitetit skizoid ose çrregullim të personalitetit skizotip. Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë:

faktorët mjedisorë, të cilët duket se kanë ndikimin më të madh gjatë fëmijërisë

duke përjetuar abuzim ose neglizhencë që fëmijë

Ky çrregullim shfaqet më shpesh tek meshkujt sesa tek femrat.

Si diagnostikohet çrregullimi skizoid i personalitetit?

Mjeku  do të fillojë me një ekzaminim të plotë fizik. Kjo mënyrë kërkon ndonjë gjendje fizike që mund të shkaktojë simptomat. Mjeku mund t’ju referojë gjithashtu te një profesionist i shëndetit mendor.

Një profesionist i shëndetit mendor do të përfundojë një vlerësim psikiatrik. Kjo mund të përfshijë plotësimin e pyetësorëve në lidhje me simptomat dhe mendimet tuaja.  Gjithashtu do të keni një këshillim me profesionistin e shëndetit mendor. Ata do t’ju bëjnë pyetje në lidhje me fëmijërinë, marrëdhëniet dhe historinë tuaj të punës. Përgjigjet do ta ndihmojnë të bëjë një diagnozë. Ata gjithashtu mund të krijojnë një plan trajtimi për ju, nëse jeni të interesuar të ndiqni trajtimin.

Opsionet e trajtimit

Shumë njerëz zgjedhin të mos kërkojnë trajtim sepse kjo përfshin ndërveprimin me të tjerët. Megjithatë, trajtimi mund të jetë i suksesshëm nëse keni një dëshirë për të ndryshuar.

Terapia konjitive e sjelljes është krijuar për të ndryshuar sjelljen. Mund të jetë një trajtim i suksesshëm për këtë gjendje, sepse ju mëson se si të ndryshoni mendimet dhe sjelljet tuaja në situata sociale. Kjo mund të ndryshojë ngurrimin për të ndjekur marrëdhëniet shoqërore.

Terapia në grup është një tjetër mundësi që mund t’ju ndihmojë të praktikoni aftësitë sociale. Kjo do t’ju ndihmojë të bëheni më të rehatshëm në situata të ndryshme.

Mjekimi në përgjithësi nuk përdoret përveç nëse metodat e tjera të trajtimit nuk funksionojnë. Nuk ka medikamente të miratuara nga FDA për të trajtuar çrregullimet e personalitetit. Megjithatë, medikamentet mund të përdoren për të trajtuar kushte të tjera që ndodhin së bashku me çrregullimet e personalitetit, të tilla si depresioni ose ankthi. Bupropion mund të përdoret për të rritur ndjenjat e kënaqësisë. Ilaçet antipsikotike mund të përdoren për të trajtuar ndjenjat e indiferencës.

Kjo është një gjendje kronike që nuk ka shërim. Disa njerëz me këtë sëmundje mund të mos jenë në gjendje të mbajnë një punë ose të jenë në një marrëdhënie me njerëz të tjerë. Megjithatë, shumë njerëz janë në gjendje të kenë një jetë mjaft normale. Nëse jeni duke jetuar me çrregullim skizoid i personalitetit, flisni me mjekun për krijimin e një plani trajtimi për ju.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN