MENU
klinika

Shkaqet dhe trajtimi

Çfarë është emfizema gastrike?

11.08.2022 - 11:37

Emfizema gastrike (GE) është një gjendje e rrallë, por serioze që prek stomakun. Krahasuar me llojet e tjera të emfizemës që prekin traktin gastrointestinal (GI), vlerësohet se 9% e të gjitha rasteve ndikojnë në zonën e stomakut.

Në vend që të jetë një sëmundje në vetvete, GE mendohet të jetë një shenjë e një sëmundjeje themelore që mund të lidhet me stomakun ose diçka më sistemike.

Kur dëgjoni fjalën “emfizemë”, mund të mendoni për një gjendje të mushkërive që është një nga nëntipet kryesore të sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD). Ky lloj emfizeme i referohet problemeve me qeset e ajrit në mushkëri, të cilat mund ta bëjnë të vështirë frymëmarrjen.

Ashtu si emfizema e rregullt, GE gjithashtu përfshin probleme me ajrin. Por ndryshe nga përfshirja e qeseve ajrore të mushkërive, GE ka të bëjë me praninë jonormale të ajrit brenda murit të stomakut.

Ndërsa ajri mund të shfaqet në çdo pjesë të traktit gastrointestinal, të tilla si rektumi ose ezofag, stomaku konsiderohet vendi më pak i mundshëm për t’u prekur. Shkaqet e sakta vazhdojnë të hulumtohen, por mendohet se GE mund të jetë një shenjë e një gjendjeje tjetër mjekësore themelore.

Cilat janë simptomat e emfizemës gastrike?

GE mund të jetë asimptomatike, që do të thotë se nuk ka simptoma. Në raste të tilla, mund të gjendet rastësisht gjatë testimit diagnostik për një gjendje tjetër shëndetësore.

Kur GE shkakton simptoma, mund të përfshijë simptoma të tilla si:

  • të përziera
  • dhimbje në pjesën e sipërme të barkut
  • të vjella
  • gjak në të vjella (herë pas here)

Simptoma të tilla mund të lidhen me një sërë gjendjesh gastrointestinale. Pra, nëse përjetoni simptoma të pashpjegueshme gastrointestinale, është e rëndësishme të kontaktoni menjëherë një mjek.

Vetë-diagnoza mund të jetë e rrezikshme, veçanërisht pasi GE ndonjëherë mund të ngatërrohet me një gjendje më serioze dhe potencialisht fatale të quajtur gastrit emfizematoz (EG). Ndryshe nga GE, EG mendohet se shkaktohet nga bakteret që prodhojnë gaz që mund të çojnë në infeksione dhe komplikime të lidhura, si sepsë dhe gjendje shoku.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se të vjellat, ndonëse një simptomë e GE, është gjetur gjithashtu të jetë shkaktar i GE kur janë veçanërisht të vjella të rënda dhe të zgjatura. Një raport i tillë rasti diskuton GE në një grua që përjetoi të përziera dhe të vjella të rënda për 3 ditë dhe u trajtua me lëngje intravenoze (IV) pas diagnozës së GE.

Si trajtohet emfizema gastrike?

Trajtimi i GE është shumë individual. Disa raste kërkojnë terapi të gjera, ndërsa të tjera mund të zgjidhen vetë spontanisht pa asnjë trajtim.

GE mund të trajtohet fillimisht me një proces të quajtur dekompresim gastrik për të ndihmuar në çlirimin e ajrit dhe gazrave të bllokuar. Kjo përfshin një tub nazogastrik, i cili vendoset në hundë dhe zbret në stomak. Hulumtimet sugjerojnë se kjo metodë trajtimi përmirëson simptomat brenda 72 orëve.

Trajtime të tjera mund të varen nga shkaku themelor. Për shembull, nëse GE mendohet se shkaktohet duke përdorur barna të caktuara, një mjek mund të rekomandojë medikamente të ndryshme për të trajtuar gjendjen për të parandaluar probleme të mëtejshme të GI.

Lëngjet IV mund të administrohen gjithashtu në rast dehidrimi, veçanërisht nëse shumë lëngje janë humbur për shkak të të vjellave. Në disa raste, pushimi i zorrëve, frenuesit e pompës protonike dhe antibiotikët gjithashtu mund të merren parasysh.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN