MENU
klinika

Një tjetër kancer...

Çfarë është komedokarcinoma e gjirit?

11.08.2022 - 11:38

Nëse kohët e fundit i jeni nënshtruar shqyrtimit për kancerin e gjirit dhe jeni diagnostikuar me komedokarcinoma, mund të keni pyetje në lidhje me këtë kancer të gjirit në fazën e hershme, siç është ashpërsia e tij e mundshme dhe mënyra se si trajtohet.

Pas një diagnoze të komedokarcinomës, hapi i ardhshëm duhet të jetë një diskutim me mjekun.

Çfarë është komedokarcinoma?

Komedokarcinoma është një lloj kanceri i gjirit që konsiderohet në një fazë shumë të hershme (faza 0) ose parakanceroze. Është gjithashtu një nënlloj i karcinomës duktale in situ (DCIS), i cili përbën gati 1 në 5 diagnoza të reja të kancerit të gjirit.

DCIS konsiderohet një kancer joinvaziv i gjirit sepse prek vetëm qelizat në kanalet e qumështit dhe nuk është përhapur në indet e afërta. Megjithatë, pothuajse të gjitha rastet e DCIS trajtohen për të siguruar që kanceri të mos përhapet (metastazohet) në të ardhmen.

Ndryshe nga format e tjera të kancerit të gjirit, komedokarcinoma përbëhet nga rritje të vogla që mund të mos e kuptoni se i keni derisa t’i nënshtroheni një kontrolli të rregullt të gjirit. Ky parakancer nuk shkakton gjithmonë simptoma, gjë që e bën mamografinë rutinë edhe më të rëndësishme në zbulimin e hershëm.

Cilat janë simptomat e komedokarcinomës?

Komedokarcinoma jo gjithmonë shkakton simptoma, por është e mundur të përjetoni dhimbje gjiri. Në disa raste, ky lloj kanceri i gjirit mund të shkaktojë gjithashtu rrjedhje nga thithka, e cila, ndryshe nga llojet e tjera të kancerit të gjirit, zakonisht është e pastër dhe jo e përgjakshme.

DCIS gjithashtu mund të shkaktojë gunga të gjirit. Kjo është ndryshe nga kanceret më invazive të gjirit, të cilat mund të shkaktojnë:

  • ënjtje të gjirit
  • lëkurë me gropëza që mund të ngjajë me një lëvozhgë portokalli
  • thithat e rrudha, të kuqe ose të plasaritura
  • thithat që kthehen nga brenda
  • ënjtje të nyjeve limfatike nën krahët ose klavikul

Duhet të shkoni menjëherë te mjeku nëse përjetoni ndonjë ndryshim ose shqetësim në zonën e gjirit. I njëjti udhëzim vlen edhe nëse tashmë jeni diagnostikuar me kancer të gjirit në fazën 0 ose me një gjendje beninje (jo kanceroze) të gjirit.

Si trajtohet komedokarcinoma?

Ndërsa komedokarcinoma konsiderohet një parakancer, si llojet e tjera të DCIS, ajo ka potencialin të bëhet një kancer invaziv nëse nuk trajtohet, sipas ACS.

Për këtë arsye, DCIS trajtohet ose me mastektomi ose kirurgji për ruajtjen e gjirit për të hequr qelizat kancerogjene. Secila metodë kirurgjikale mund të pasohet me terapi rrezatimi.

Në rastet kur DCIS është pozitiv ndaj receptorit të hormoneve, një mjek mund të rekomandojë gjithashtu marrjen e terapive hormonale, të tilla si frenuesit e aromatazës ose një modulator estrogjeni të quajtur tamoxifen.

Shtrirja e trajtimit për DCIS varet nga faza e tij. Meqenëse komedokarcinoma konsiderohet një kancer i hershëm, një mjek mund të rekomandojë një kombinim trajtimesh.