MENU
klinika

Shenjat

Çfarë është meningjiti eozinofilik?

16.08.2022 - 13:54

Meningjiti eozinofilik është një formë e rrallë e meningjitit. Meningjiti është inflamacion i lëngut dhe membranave (të quajtura edhe meninge) në trurin tuaj dhe palcën kurrizore.

Meningjiti eozinofilik më së shpeshti zhvillohet nga disa parazitë që zakonisht infektojnë kafshët, jo njerëzit. Për shkak të kësaj, është shumë më pak i zakonshëm se meningjiti viral ose bakterial.

Edhe pse është e rrallë, disa njerëz mund të jenë në rrezik të meningjitit eozinofilik për shkak të vendit ku jetojnë, udhëtojnë ose punojnë.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendjeje, duke përfshirë shkaqet, simptomat, trajtimin dhe nëse mund të jeni në rrezik.

Çfarë e shkakton meningjitin eozinofilik?
Meningjiti eozinofilik quhet edhe meningoencefaliti eozinofilik ose EM. Disa lloje të krimbave helminth shkaktojnë EM. Sipas Burimit të Besuar të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), më të zakonshmet prej tyre janë:

Angiostrongylus cantonensis (krimb i mushkërive të miut)
Baylisascaris procyonis (një krimb i rrumbullakët i rakunit)
Gnathostoma spinigerum
Infeksionet specifike që mund të shkaktojnë këta krimba janë emëruar sipas tyre:

angiostrongyliasis
baylisascariasis
gnathostomiasis
Këta parazitë mund të hyjnë në trupin tuaj kur pini ujë të kontaminuar ose kur ndërveproni me jashtëqitjen ose jashtëqitjet e një kafshe të infektuar. Ai përfundimisht mund të përhapet në trurin ose palcën kurrizore, ku mund të shkaktojë EM.

Shkaqet e burimeve të rralla të besuara të EM përfshijnë:

Kërpudhat Cocciodioides, të zakonshme në Shtetet e Bashkuara jugperëndimore
tuberkulozi
neurosifilis
Ethet me njolla në Malin Shkëmbor
Cilat janë simptomat e meningjitit eozinofilik?
Simptomat e EM zakonisht fillojnë brenda 24 orëve deri në disa ditë pas gëlltitjes së parazitit. Ndonjëherë mund të duhen deri në disa javë që simptomat të shfaqen.

Simptomat dhe shenjat më të zakonshme të EM janë:

dhimbje koke e papritur e fortë
qafë e ngurtë dhe pamundësi për të përkulur qafën përpara (ngurtësia nukale)
parestezia (ndjesia e “kunjave dhe gjilpërave” në lëkurën tuaj)
dhimbje barku
të përziera
të vjella
fotofobia (ndjeshmëria ndaj dritës)
ethe
skuqje që kruhet
Si trajtohet meningjiti eozinofilik?
Nuk ka asnjë trajtim specifik për EM të shkaktuar nga krimbat helminth.

Një mjek mund të përshkruajë qetësues dhimbjesh pa recetë (OTC) ose kortikosteroide (të tilla si prednizoloni ose prednizoloni) për të reduktuar dhimbjen dhe inflamacionin.

Mjekët rrallë e trajtojnë vetë infeksionin, sepse studiuesit nuk kanë vërejtur një përfitim të qartë të kësaj qasjeje. Megjithatë, disa raporte tregojnë se barnat antiparazitare (siç është albendazoli) mund të ndihmojnë në trajtimin e infeksionit.
Cilat janë ndërlikimet e mundshme të meningjitit eozinofilik?
EM mund të shkaktojë komplikime shumë të rënda, të tilla si:

humbja e koordinimit dhe kontrollit të muskujve
dobësi
paraliza
paaftësia e përhershme
koma
vdekjen
Për shkak të komplikimeve kërcënuese për jetën, është thelbësore të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse dyshoni për EM në veten tuaj ose në dikë tjetër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN