MENU
klinika

Efektet anësore

Çfarë janë stabilizuesit e humorit?

10.08.2022 - 11:56

Stabilizuesit e humorit janë medikamente psikiatrike që ndihmojnë në kontrollin e luhatjeve midis depresionit dhe manisë. Ato janë të përshkruara për të rivendosur ekuilibrin neurokimik duke ulur aktivitetin e trurit.

Ilaçet stabilizuese të humorit përdoren zakonisht për të trajtuar njerëzit me çrregullim bipolar të humorit dhe ndonjëherë njerëzit me çrregullim skizoafektiv dhe çrregullim të personalitetit kufitar. Ne disa raste, ato përdoren për të plotësuar medikamente të tjera, të tilla si ilacet kundër depresionit, për të trajtuar depresionin.

Lista e barnave stabilizues të humorit

Medikamentet që zakonisht klasifikohen si stabilizues të humorit përfshijnë:

 • mineralet
 • antikonvulsantët
 • antipsikotikët

*Mineralet

Litiumi është një element që gjendet natyrshëm. Nuk është një ilaç i prodhuar.

Litiumi u miratua nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave në vitin 1970 dhe ende konsiderohet një stabilizues efektiv i humorit. Është miratuar për trajtimin e manisë bipolare dhe trajtimin e mirëmbajtjes së çrregullimit bipolar. Ndonjëherë përdoret në kombinim me medikamente të tjera për të trajtuar depresionin bipolar.

Për shkak se litiumi eliminohet nga trupi përmes veshkave, gjatë trajtimeve me litium, funksionet e veshkave duhet të kontrollohen periodikisht.

Emrat e markave tregtare për litium përfshijnë:

 • Eskalith
 • Lithobid
 • Litonat

Efektet anësore nga litiumi mund të përfshijnë:

 • të përziera
 • lodhje
 • shtim në peshë
 • dridhje
 • diarreja
 • konfuzion

*Antikonvulsantët

Të  njohur gjithashtu si ilaçe antiepileptike, medikamentet antikonvulsante u zhvilluan fillimisht për të trajtuar krizat. Antikonvulsantët që përdoren shpesh si stabilizues të humorit përfshijnë:

 • acidi valproik, i quajtur edhe valproat ose divalproex natriumi (Depakote, Depakene)
 • lamotrigine (Lamictal)
 • karbamazepinë (Carbatrol, Tegretol, Epitol, Equetro)

Disa antikonvulsantët që përdoren jashtë emërtimit – të pa miratuar zyrtarisht për këtë gjendje – si stabilizues të humorit, përfshijnë:

 • okskarbazepinë (Oxtellar, Trileptal)
 • topiramat (Qudexy, Topamax, Trokendi)
 • gabapentin (Horizant, Neurontin)

Efektet anësore nga antikonvulsantët mund të përfshijnë:

 • lodhje
 • dhimbje koke
 • shtim në peshë
 • të përziera
 • dhimbje barku
 • ethe
 • konfuzion
 • problemet e shikimit
 • mavijosje ose gjakderdhje jonormale

*Antipsikotikët

Antipsikotikët mund të përshkruhen së bashku me barna për stabilizimin e humorit. Në raste të tjera, ato duket se ndihmojnë vetë stabilizimin e humorit. Antipsikotikët që përdoren për trajtimin e çrregullimit bipolar përfshijnë:

 • aripiprazol (Abilify)
 • olanzapine (Zyprexa)
 • risperidone (Risperdal)
 • lurasidone (Latuda)
 • quetiapine (Seroquel)
 • ziprasidone (Geodon)
 • asenapine (Safris)

Efektet anësore nga antipsikotikët mund të përfshijnë:

 • rrahje të shpejta të zemrës
 • përgjumje
 • dridhjet
 • shikim i turbullt
 • marramendje
 • shtim në peshë
 • ndjeshmëria ndaj dritës së diellit

Ilaçet stabilizuese të humorit përdoren kryesisht për të trajtuar njerëzit me çrregullim bipolar të humorit. Nëse keni ndryshime të humorit që po ndikojnë në energjinë, gjumin ose gjykimin tuaj, bisedoni me mjekun. Nëse është e përshtatshme, mjeku mund të hartojë një plan trajtimi që mund të përfshijë stabilizues të humorit.