MENU
klinika

"The Economist"/ Mënyra më të lira se sa ndërhyrja me çmimet

Çfarë mund të bëjnë qeveritë për faturat e larta të energjisë?

11.08.2022 - 16:30

Kriza energjetike e nisur nga lufta e Rusisë ndaj Ukrainës po shtyp konsumatorët e Evropës dhe po frikëson politikanët e saj. Çmimet e gazit natyror janë tetë herë më të larta se sa ishin verën e kaluar dhe tregtarët presin një lehtësim të vogël të çmuar gjatë vitit të ardhshëm. Çmimet globale të naftës janë gati dyfishi i nivelit të tyre në janar 2021. Rezultati është rritje e shfrenuar e kostove të jetesës. Deri në tetor, një familje në Britani mund të paguajë më shumë se 3,500 £ (4,200 dollarë) në vit për energjinë, më shumë se trefishi i faturës së vitit të kaluar, duke bërë që Banka e Anglisë të paralajmërojë se inflacioni kalon 13% përpara se të mbarojë viti. Normat vjetore të inflacionit të çmimeve të konsumit janë tashmë dyshifrore në gjysmën e vendeve anëtare të eurozonës.

Mjerisht, politikanët po dështojnë me përgjigjen e tyre. Për të ndaluar rritjen e çmimeve të energjisë me shumicë që kalojnë plotësisht në faturat e konsumatorëve, shumë prej tyre i janë drejtuar kufizimeve të çmimeve dhe uljeve të taksave të energjisë. Liz Truss, një politikane konservatore që konkurron për t’u bërë kryeministre e ardhshme e Britanisë, po flet për uljen e taksave mbi pagat. Por tavanet e çmimeve nuk bëjnë asgjë për të reduktuar përdorimin e energjisë dhe ulja e taksave nuk do të mbrojë më të varfërit. Pa fund të menjëhershëm të krizës në horizont, është koha për të menduar me kokëfortësi se si të jetoni me fatura më të larta energjie.

Mbrojtja më e lirë është tregtimi i gazit natyror përtej kufijve kombëtarë, gjë që modelimi i FMN sugjeron se mund të përgjysmojë goditjen ndaj PBB-së në vendet më të prekura. Më tej, brenda tregjeve të brendshme, sinjalet e çmimeve kanë një rol jetik për të luajtur në frenimin e kërkesës dhe për të siguruar që gazi i çmuar të arrijë atje ku është më i nevojshëm. Tavanet e çmimit të gazit natyror të përdorur nga gjeneruesit e energjisë elektrike, si në Spanjë dhe Portugali, ose një kufi në faturat shtëpiake, si në Francë, mund të shërbejnë si masa emergjente kur një goditje është e shkurtër. Por mungesa e sotme ka të ngjarë të jetë afatgjatë. Konsumatorët dhe bizneset duhet të përshtaten.

Ka shenja se njerëzit dhe bizneset mund dhe i përgjigjen çmimeve të larta duke kursyer energjinë. Ata janë gjithashtu më elastikë sesa mund të mendojnë qeveritë. Në Gjermani fermerët dhe industrialistët po importojnë më shumë amoniak dhe kimikate të tjera intensive me energji, në vend që të mbështeten në inputet më të shtrenjta të prodhuara në vend. Studimet sugjerojnë se si familjet ashtu edhe firmat gjermane kanë reduktuar konsumin e gazit natyror që nga mesi i vitit 2021.

Ndonjëherë konservimi mund të galvanizohet me rregullore. Bizneset dhe dyqanet spanjolle tani errësohen pas orës 22:00 dhe standardet e ajrit të kondicionuar për ndërtesat publike dhe tregtare janë vendosur në një minimum prej 27°C. Në mënyrë të ngjashme, kompanitë e energjisë mund të ndihmojnë në ndryshimin e sjelljes duke u thënë njerëzve se sa energji përdorin në krahasim me fqinjët e tyre. Ndërhyrje të tilla janë të lira (megjithëse disa kanë pengesën e mbytjes së sinjaleve të çmimeve) dhe mund të ndihmojnë në zbutjen e politikës nxitëse të çmimeve të larta. Duke prekur njësoj të pasurit dhe të varfërit, ata shihen si të drejtë.

Por qeveritë gjithashtu duhet të mbrojnë ata që kanë më shumë nevojë, veçanërisht njerëzit e varfër, për të cilët faturat e energjisë përbëjnë një pjesë më të madhe të shpenzimeve shtëpiake. Politikanët nuk mund të ndalojnë rritjen e çmimeve të energjisë nga përkeqësimi i ekonomive, por ata mund të përcaktojnë se kush do të mbajë barrën e goditjes. Mbështetja, në formën e zbritjeve në faturat e energjisë për më të varfërit, apo edhe bonuse në para (siç është miratuar së fundmi në Itali), do të ndihmonte më në nevojë, ndërkohë që do të inkurajonte konsumatorët të kursejnë energjinë ku të munden.

Synimi është thelbësor për të mbajtur nën kontroll koston. Sipas FMN-së, disa qeveri evropiane janë në rrugën e duhur për të shpenzuar 1.5% të PBB-së për politikat energjetike deri në fund të vitit. Masat që mbrojnë të pestën më të varfër të popullsisë do të kushtonin vetëm 0.4% të PBB-së; dy të pestat e më të varfërve, 0.9%. Përpjekja për të blerë mbështetje duke përfshirë të gjithë është një përdorim i keq i parave publike.

Grackë e papritur
Atëherë kush duhet të paguajë? Zgjedhja e këndshme për turmën janë kompanitë e energjisë, të cilat po dalin si banditë, por taksimi i përgjithshëm ka më shumë kuptim. Taksat e papritura mbi prodhuesit e energjisë janë të padëshirueshme nëse pasuritë e tyre ndjekin bumin dhe rënien e ciklit të mallrave. Kjo çon vetëm në investime të pamjaftueshme – dhe periudhën tjetër të çmimeve të larta.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN