MENU
klinika

Mësojeni...

Cili është ndryshimi midis alergjisë dhe intolerancës?

05.08.2022 - 09:26

Dallimi midis një alergjie ushqimore dhe ndjeshmërisë është përgjigja e trupit. Kur keni një alergji ushqimore, sistemi imunitar shkakton reagimin. Nëse keni një ndjeshmëri ushqimore ose intolerancë, reagimi shkaktohet nga sistemi tretës.

Simptomat e intolerancës ushqimore përfshijnë gazra, fryrje, diarre, kapsllëk, ngërçe dhe nauze.

Simptomat e alergjisë ushqimore përfshijnë urtikarie, ënjtje, kruajtje, anafilaksi dhe marramendje.

Ndjeshmëritë ndaj ushqimit

Ndjeshmëritë ndaj ushqimit nuk janë kërcënuese për jetën. Ka intoleranca ushqimore që nuk janë të ndërmjetësuara nga imuniteti. Në vend të kësaj ato shkaktohen nga paaftësia për të përpunuar ose tretur një ushqim.

Ndjeshmëritë dhe intolerancat ushqimore janë më të zakonshme se alergjitë ushqimore. Asnjëra nuk përfshin sistemin imunitar.

Një ushqim shkakton një intolerancë në traktin tretës. Kjo ndodh ku trupi  nuk mund ta zbërthejë atë siç duhet, ose trupi reagon ndaj një ushqimi ndaj të cilit jeni të ndjeshëm. Për shembull, intoleranca ndaj laktozës është kur trupi nuk mund të shpërbëjë laktozën, një sheqer që gjendet në produktet e qumështit.

Ju mund të jeni të ndjeshëm ose intolerant ndaj një ushqimi për disa arsye. Kjo perfshin:

 • duke mos pasur enzimat e duhura që ju nevojiten për të tretur një ushqim të caktuar
 • reagimet ndaj aditivëve ushqimorë ose konservantëve si sulfitet, ose ngjyrat artificiale
 • faktorët farmakologjikë, si ndjeshmëria ndaj kafeinës ose kimikateve të tjera
 • ndjeshmëria ndaj sheqernave që gjenden natyrshëm në ushqime të caktuara si qepa, brokoli ose lakrat e Brukselit

Simptomat e ndjeshmërisë ndaj ushqimit ndryshojnë. Por simptomat e intolerancës janë të gjitha të lidhura me tretjen. Këto mund të përfshijnë:

 • gazra dhe fryrje
 • diarre
 • kapsllëk
 • ngërçe
 • të përziera

Alergjitë ushqimore

Sistemi  imunitar është mbrojtja e trupit  kundër pushtuesve si bakteret, kërpudhat ose virusi i ftohjes së zakonshme. Ju keni një alergji ushqimore kur sistemi imunitar identifikon një proteinë në atë që hani si pushtues dhe reagon duke prodhuar antitrupa për ta luftuar atë.

Një alergji ushqimore është një reagim i ndërmjetësuar nga imuniteti ndaj ushqimit. Më i zakonshmi është një reagim i ndërmjetësuar nga imunoglobulina E (IgE). IgE-të janë antitrupa alergjikë. Ato shkaktojnë një reagim të menjëhershëm kur kimikatet, si histamina nga qelizat mast, lëshohen.

Alergjitë ushqimore mund të jenë fatale, ndryshe nga intoleranca apo ndjeshmëria ushqimore. Në raste ekstreme, gëlltitja apo edhe prekja e një sasie të vogël të alergjenit mund të shkaktojë një reaksion të rëndë.

Simptomat e alergjisë ushqimore përfshijnë:

 • reaksione të lëkurës, si urtikarie, ënjtje dhe kruajtje
 • anafilaksia, duke përfshirë vështirësi në frymëmarrje, marramendje dhe vdekje
 • probleme të tretjes

Tetë ushqime përbëjnë 90 për qind të reaksioneve alergjike: qumështi, vezët, peshku, butakët, kikirikët, arrat, gruri dhe soja.

Ekzistojnë gjithashtu alergji ushqimore jo të ndërmjetësuara nga IGE. Këto reaksione ndodhin kur pjesë të tjera të sistemit imunitar aktivizohen përveç antitrupave IGE.

Simptomat e reaksioneve jo-IGE zakonisht janë të vonuara dhe shfaqen kryesisht në traktin gastrointestinal. Ato përfshijnë të vjella, diarre ose fryrje. Dihet më pak për këtë lloj reagimi të veçantë dhe në përgjithësi ky lloj reagimi nuk është kërcënues për jetën.