MENU
klinika

Nga CNN

FBI po hesht dhe kjo po i shërben Trump-it!

11.08.2022 - 10:55

Zyrtarët federalë nuk kanë deklaruar pothuajse asgjë deri më tani për kontrollin e FBI-së të hënën në shtëpinë e ish-presidentit Donald Trump në Mar-a-Lago në Florida.

Disa zyrtarë të Departamentit të Drejtësisë besojnë se departamenti duhet të dalë me një deklaratë publike në lidhje me kontrollin e paprecedentë të shtëpisë së ish-presidentit Trump, një pikëpamje që deri më tani nuk e ka ndryshuar heshtjen nga lart.

Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland ka kufizuar ndjeshëm deklaratat publike të Departamentit të Drejtësisë në lidhje me hetimet, veçanërisht hetimin e gjerë penal për trazirat e 6 janarit dhe çdo gjë që ka të bëjë me ish-presidentin Trump.

Kontrolli i FBI-së të hënën në rezidencën e Trumpit në Mar-a-Lago, i lidhur me një hetim penal për trajtimin e informacionit të klasifikuar, ishte projektuar pjesërisht për të shmangur një spektakël, sipas njerëzve të informuar për këtë çështje.

Agjentët u shfaqën rreth orës 10:00 të mëngjesit, me rroba civile, jo në orët e hershme të mëngjesit dhe të veshur me xhaketat me logot e FBI-së që shihen zakonisht gjatë këtyre kontrollece.

Trump ishte në Nju Jork në atë kohë.

Fakti i kontrollit që po zhvillohej u bë publik kur Trump lëshoi një deklaratë afër fundit të kërkimit disa orësh, duke e portretizuar atë si një “bastisje”.

Prokurori i Përgjithshëm Garland e ka shpjeguar vazhdimisht pse ai thotë kaq pak për hetimet në vijim, duke përmendur jo vetëm politikën e përgjithshme të departamentit për të mos komentuar, por edhe si pjesë të një strategjie për të mbrojtur hetimin duke mos i lënë objektivat e mundshëm të dinë se çfarë po bën departamenti.

Ai gjithashtu ka përmendur rëndësinë e mbrojtjes së të drejtave të njerëzve që ende nuk janë akuzuar për krime, në mënyrë që të shmanget gjykimi i tyre në sferën publike përpara se Departamenti i Drejtësisë të ngrejë një akuzë.

Megjithatë, disa zyrtarë të Drejtësisë dhe FBI-së kanë argumentuar së brendshmi se heshtja është e dëmshme për interesin e departamentit dhe publikut, pjesërisht sepse Trump dhe aleatët e kanë “mbushur boshllëkun”.

Të mërkurën, departamenti iu shmang pyetjeve në lidhje me kontrollin në banesën e Trump duke lëshuar një deklaratë video të regjistruar për një çështje të madhe penale, ku akuzonte një zyrtar ushtarak iranian për përpjekjen për të vrarë John Bolton, ish-këshilltarin e Trump për sigurinë kombëtare.

Një çështje e tillë e profilit të lartë normalisht do të ishte objekt i një konference për shtyp të prokurorit të përgjithshëm. Por të kesh një konferencë për shtyp këtë javë ka të ngjarë të dominohet nga pyetjet rreth Mar-a-Lago.

Nuk është e pazakontë që avokatët e FBI-së dhe të SHBA-së të lëshojnë deklarata publike për urdhrat e kontrollit, të paktën duke konfirmuar se hetuesit po kryenin kontrolle të autorizuara nga gjykata kur prania e tyre shihet qartë nga anëtarët e publikut ose kapet në kamera.

Në këtë rast, komenti i vetëm ka ardhur nga shoqata e agjentëve të FBI-së, e cila mbrojti në mënyrë të tërthortë sjelljen e agjentëve pa iu referuar kërkimit në Mar a Lago.

CNN

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga gjoba e burgu, tek humbja e presidencës

Çfarë rrezikon Donald Trump nga FBI?