MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Gjermania duhet të jetë sërish një fuqi e madhe bërthamore!

12.08.2022 - 12:59

Energiewende është emri stereotipik shumërokësh të cilin Gjermania e ka përdorur për të përshkruar politikën e saj ambicioze kombëtare që synon reduktimin e emetimeve të karbonit me 65 për qind deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990 dhe 88 për qind deri në vitin 2040.

Përafërsisht i përkthyeshëm në anglisht si “transformimi i energjisë”, Energiewende tashmë i ka kushtuar Gjermanisë shumë miliarda dollarë; Investimi kumulativ në burimet e rinovueshme është në rrugën e duhur për të arritur në 580 miliardë dollarë deri në vitin 2025.

Gjermania ka bërë përparim të rëndësishëm.

E megjithatë gjermanët e kanë bërë gjithçka më të vështirë për veten e tyre duke synuar një të ardhme pa karbon pa përdorur energjinë bërthamore.

bne IntelliNews - bneGREEN: Germany's nuclear crunch challenges green future

Në fakt, një aspekt kyç i Energiewende është heqja e plotë e këtij burimi energjie me zero karbon deri në fund të këtij viti.

Kjo politikë është ekspozuar si një katastrofë e plotë nga lufta në Ukrainë.

Për hir të saj dhe për hir të ekonomisë më të gjerë evropiane, Gjermania duhet të ndryshojë drejtimin dhe të ruajë fuqinë bërthamore.

Si hap fillestar, kjo do të nënkuptonte mbajtjen e tre reaktorëve të tij të fundit të mbetur, të cilët ende prodhojnë rreth 6 për qind të energjisë elektrike totale të vendit, në funksion pas 31 dhjetorit.

Më pas Berlini duhet të gjejë mënyra për të rritur kapacitetin e tij të energjisë bërthamore, e cila në mars 2011 përbëhej nga 17 reaktorë, që prodhonin një të katërtën e të gjithë energjisë elektrike gjermane.

Siç sugjeron kjo sekuencë ngjarjesh, qëndrimet e gjermanëve për energjinë bërthamore kanë qenë jashtëzakonisht irracionale. Partia e Gjelbër, një anëtar kyç i qeverisë aktuale të koalicionit, doli nga lëvizja anti-bërthamore në vitet 1970.

Germany debates lifting fracking ban as it confronts energy supply crisis -  The Globe and Mail

Për të gjitha këto arsye, do të jetë e vështirë për Berlinin të bëjë atë që është e drejtë dhe e nevojshme tani.

Për fat të mirë, një tendencë e re në opinionin publik gjerman duket se po e bën atë politikisht të mundur. Një sondazh muajin e kaluar zbuloi se 70 përqind e gjermanëve favorizojnë mbajtjen në punë të centraleve bërthamore për të paktën njëfarë kohe pas 31 dhjetorit. Sondazhi këtë muaj zbuloi se vetëm 15 përqind mbështesin përfundimin e ndërprerjes këtë vit, me 41 përqind që mbështesin një zgjatje ” për disa muaj” dhe 41 për qind favorizojnë vazhdimin “afatgjatë”.

Kjo është një mundësi për kancelarin Olaf Scholz, një socialdemokrat; ai tha së fundmi se zgjatja e funksionimit të tre centraleve të fundit bërthamore “mund të bëjë sens”.

Që kur pushtimi rus i Ukrainës e futiEvropën në krizë, Scholz ka treguar një luhatje të dukshme – ai premtoi të rriste shpenzimet ushtarake gjermane; ai i vonoi dërgesat e armëve në Ukrainë.

Për sa i përket politikës së energjisë bërthamore, Scholz duhet të guxojë.

Burimi: The Washington  Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al