MENU
klinika

Simptomat

Gjuha e zmadhuar është shenjë e mielomës së shumëfishtë?

15.08.2022 - 14:22

Mieloma e shumëfishtë është një kancer i qelizave plazmatike. Një qelizë plazmatike është një lloj i veçantë i qelizave të bardha të gjakut në palcën e eshtrave që, tek njerëzit e shëndetshëm, ndihmon sistemin imunitar të luftojë infeksionet duke prodhuar antitrupa.

Nëse qelizat plazmatike fillojnë të rriten jashtë kontrollit, ato formojnë një tumor kanceroz të quajtur mieloma e shumëfishtë (MM). Edhe pse nuk ka kurë për MM, trajtimi i duhur mund ta sjellë atë në remision, që do të thotë të kesh asnjë ose pak simptoma të sëmundjes.

Mund të jetë sfiduese të njohësh MM sepse simptomat ndryshojnë në varësi të personit. Fazat fillestare të sëmundjes shpesh nuk kanë fare shenja të dukshme.

Një nga shenjat e rralla të MM është gjuha e zmadhuar (ënjtur). Kjo gjendje ndodh vetëm me amiloidozën e lidhur me MM. Kjo ndodh kur plazma që shkakton kancer krijon antitrupa të parregullt që grumbullohen në organe, në këtë rast, në gjuhë.

Mieloma e shumëfishtë dhe amiloidoza e gjuhës

Termi “amiloidoz” nënkupton një grumbullim të një proteine jonormale (të quajtur amiloid) në trup.

Në rastin e MM, grumbullimi i amiloidit ndodh sepse qelizat plazmatike kanceroze prodhojnë antitrupa jonormalë. Këto antitrupa mund të ngjiten së bashku dhe të formojnë grumbuj në organe, më së shpeshti:

  • veshkat
  • zemra
  • mëlçi

Amiloidoza nuk është shumë e zakonshme. Ndodh në 10% deri në 15% të njerëzve me MM.

Po amiloidoza e gjuhës? Kjo gjendje e rrallë ndodh kur amiloidi i antitrupave grumbullohet në gjuhë, duke e bërë atë të madhe, të fryrë dhe të dhimbshme (makroglosia). Gjuha ndonjëherë mund të duket e valëzuar rreth skajeve. Është më e zakonshme tek gratë mbi 50 vjeç.

Simptomat e mielomës së shumëfishtë

Për shkak se gjuha e fryrë është një simptomë e rrallë e MM, nuk duhet të supozoni se e keni këtë gjendje nëse keni makroglosi pa asnjë simptomë tjetër. Kushtojini vëmendje ndonjë prej simptomave dalluese të mëposhtme:

rritje e kalciumit (etje ekstreme, probleme me stomakun, humbje oreksi)

 pamjaftueshmëri renale (veshkave) (sasi e reduktuar e urinës, ënjtje e këmbëve ose këmbëve, gulçim)

anemi (lodhje, marramendje)

lezione dhe dhimbje kockore

Përveç një gjuhe të zmadhuar, MM mund të ketë simptoma të tjera orale.

Trajtimi i mielomës së shumëfishtë me amiloidozë të gjuhës

Pavarësisht nëse keni amiloidozë të lidhur me MM në gjuhë ose në pjesë të tjera të trupit, trajtimi parësor synon shkakun rrënjësor të simptomave – qelizat plazmatike kanceroze. Një udhëzues i vitit 2020 për trajtimin e amiloidozës në MM rekomandon sa vijon:

kimioterapia me dozë të lartë për të eliminuar qelizat e tumorit në gjak, e ndjekur nga një transplant autolog i qelizave burimore për të zëvendësuar qelizat e prekura me qelizat tuaja burimore të shëndetshme

medikamenti daratumumab, i kombinuar me bortezomibin, ciklofosfamidin dhe deksametazonin për njerëzit e papërshtatshëm për transplantin e qelizave burimore

Trajtimi mbështetës synon efektet e amiloidozës në trup:

diuretikët për menaxhimin e dështimit kongjestiv të zemrës ose sindromës nefrotike

barna si midodrine ose droxidopa për të rritur presionin e gjakut

transplantet e organeve

Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë medikamente si kortikosteroidet për të reduktuar ënjtjen në gjuhë.