MENU
klinika

“Kemi edhe 30 centimetër ujë”

I nxehti than një nga lumenjtë kryesorë të Evropës

12.08.2022 - 19:23

Ndërsa Evropa jeton një verë të gjatë dhe të nxehtë, një nga lumenjtë kryesorë të kontinentit po bëhet më i thatë – duke paraqitur probleme të mëdha për njerëzit dhe bizneset që mbështeten në të.

Kapiteni Andre Kimpel ka ngritur shqetësimin se niveli i ujit në lumin Rhine ka rënë ndjeshëm ditët e fundit.

Disa shërbime tragetesh rreth qytetit Kaub janë detyruar të ndërpresin punën.

“Nuk është shaka,” thotë ai ndërsa lundron në ujin që shkëlqen në rrezet e diellit të verës. “Ne kemi 1.5 metra ujë dhe varka jonë është 1.20 metra e thellë. Pra, kemi 30 centimetra ujë të mbetur poshtë nesh.”

Nuk është e pazakontë që nivelet e ujit të bien këtu, por, thotë kapiteni Kimpel, kjo po ndodh më shpesh. “Dikur kemi pasur shumë përmbytje. Tani kemi shumë pak ujë.”

Në bregun e lumit aty pranë, ka një stacion të vjetër matës. Çdo kapiten që dëshiron të hyjë në Rhinin e Epërm do t’i referohet nivelit zyrtar të ujit të regjistruar këtu.

Rhine është një nga lumenjtë më të mëdhenj evropianë. Lumi fillon në kantonin zviceran të Graubünden në Alpet juglindore zvicerane. Ajo është pjesë e kufijve Zvicër-Lihtenshtajn, Zvicër-Austri, Zvicër-Gjermani.