MENU
klinika

Gjak kur kolliteni?

Kjo mund të jetë simptomë e mpiksjes së gjakut në mushkëri

13.08.2022 - 10:08

Kollitja e gjakut – një simptomë e njohur si hemoptizë – mund të jetë një shenjë e disa kushteve të ndryshme. Shumë nga këto gjendje mund të jenë serioze, dhe disa madje edhe kërcënuese për jetën.

Një nga kushtet në të cilat mund të shfaqet hemoptiza është një emboli pulmonare, një mpiksje gjaku në mushkëri. Kur këto të dyja ndodhin së bashku, mund të jetë një sfidë për mjekët. Trajtimet standarde për secilën gjendje në fakt mund të shkaktojnë përkeqësimin e gjendjes tjetër.

Çfarë e shkakton hemoptizën në emboli pulmonare?

Një emboli pulmonare (PE) është në thelb një mpiksje gjaku që vendoset diku në mushkëri. Këto mpiksje zakonisht vijnë nga diku tjetër (shpesh nga këmbët) dhe udhëtojnë në mushkëri.

Pasi të vendosen në vend, këto mpiksje mund të ndërpresin rrjedhën e gjakut në mushkëri, duke bërë që gjaku të kthehet prapa. Rezervimi rezulton në rritje të presionit në enët në njërën anë të mpiksjes dhe mungesë të rrjedhës së gjakut dhe oksigjenit në anën tjetër.

PE mund të çojë në mpiksje të mëtejshme të gjakut, pengesa dhe infarkte më të vogla – ose zona ku indet kanë vdekur nga mungesa e oksigjenit. Rritja e presionit ose mungesa e oksigjenit mund të dëmtojë indin e mushkërive, duke shkaktuar gjakderdhje. Kjo mund të shfaqet si gjak në pështymë.

Një PE që mund të shkaktojë presion të tillë të lartë të gjakut në mushkëri duhet të jetë shumë i madh dhe me rrezik të lartë (masive). Ju ka të ngjarë të përjetoni simptoma të tjera serioze madje dhe humbje ndjenjash.

Ka shkallë të ndryshme të hemoptizës. Hemoptiza e lehtë është kur kollitet më pak se 100 mililitra, gjak në 24 orë. Hemoptiza e lehtë largohet vetvetiu në 9 nga 10 raste.

Hemoptiza masive është kur kollitet më shumë se 100 mililitra gjak në 24 orë. Në këtë rast gjendja është potencialisht kërcënuese për jetën. Në 90% të rasteve, hemoptiza masive është për shkak të lëndimit ose dëmtimit të arteries bronkiale.

Një studim rasti i vitit 2015, sugjeron që njerëzit me PE kronike duhet të kërkojnë trajtim edhe për hemoptizë të lehtë.

Si trajtohet hemoptiza në emboli pulmonare?

Pasi mjeku të ketë përcaktuar shkakun dhe shtrirjen e hemoptizës, ata do të fillojnë të zhvillojnë një plan trajtimi. Në rastin e PE, opsionet e trajtimit mund të jenë më të ndërlikuara. Mënyra se si mjekët trajtojnë PE varet nga:

  • ku është mpiksja
  • sa e madhe është mpiksja
  • sa dëm ka shkaktuar tashmë

Pavarësisht nga shtrirja ose vendndodhja e mpiksjes së gjakut, trajtimi i menjëhershëm mjekësor për PE është kritik. Qëllimi i trajtimit është ose të shpërndajë mpiksjet dhe të mos formohen të reja, ose të heqë fizikisht ose të thyejë mpiksjen dhe të rivendosë rrjedhën e gjakut.

Trajtimi standard për PE është antikoagulimi. Por kur hemoptiza është e pranishme, mjekët përballen me një dilemë. Antikoagulimi mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.

Kollitja ose pështyrja e gjakut mund të jetë shenjë e disa kushteve. Nuk shfaqet gjithmonë me emboli pulmonare. Por nëse PE është shkaku i kësaj simptome, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Diagnoza dhe trajtimi i menjëhershëm dhe i saktë i PE mund të përmirësojë ndjeshëm shanset për të mbijetuar.