MENU
klinika

Analiza

Kriza e Tajvanit dhe faktori “Ukrainë”

12.08.2022 - 09:00

Pothuajse që kur rusët pushtuan Ukrainën, janë bërë krahasime me një konflikt të mundshëm me Tajvanin.

Ngjashmëritë janë të qarta: një fuqi e madhe botërore që pretendon të drejta historike për territorin fqinj , duke paralajmëruar botën e jashtme kundër ndërhyrjes dhe kërcënimit për përdorimin e forcës për të arritur  pretendimet e saj.

Natyrisht, Ukraina ka treguar gjithashtu fuqinë e një fqinji më të vogël për të rezistuar dhe kundërpërgjigjur – dhe gatishmërinë e SHBA-së dhe aleatëve të saj për të mbështetur këtë rezistencë.

Megjithatë, analogjitë e bëra shpesh janë të dobishme.

Siç i tha Sun Grid-it, “Tajvani nuk ka një Poloni”, që do të thotë një vend fqinj fqinj nga i cili mund të furnizohet .

Stërvitjet detare të Kinës këtë javë ilustruan aftësinë e saj për të bllokuar shpejt kalimin në ujërat përreth Tajvanit. Dhe Xi nuk do të duhej të toleronte ngarkesat e trenave me HIMARS dhe municione të derdhura në mënyrën se si ka bërë presidenti rus Vladimir Putin. Fuqitë e jashtme nuk do të kishin luksin për të zgjedhur një rrugë të mesme midis ndërhyrjes ushtarake në shkallë të plotë dhe lënies së Tajvanit në mëshirën e fatit.

Ngjarjet në Ukrainë kanë nxitur SHBA dhe vende të tjera për t’i dhënë Tajvanit ndihmë ushtarake. Edhe nëse ka pak shanse për të arritur barazi me forcat e Pekinit, mendohet se Tajvani mund të fitojë atë lloj aftësish “asimetrike” që do t’ia vështirësonin punën Pekinit.

Por kjo ndihmë mund të ketë pasoja të padëshiruara për ta bërë Kinën të ndjejë urgjencë për çështjen e Tajvanit.

Siç vuri në dukje Glaser, krahasimi më i rëndësishëm i Ukrainës mund të mos jetë viti 2022, por viti 2014, kur Ukraina, me ndihmën dhe ndihmën e konsiderueshme të SHBA-së, iu përgjigj pushtimit në shkallë më të vogël të Rusisë me një përpjekje të madhe për të trajnuar dhe profesionalizuar ushtrinë e saj në forcën që është tani.

“Kinezët me të vërtetë duket se janë të shqetësuar që Shtetet e Bashkuara të forcojnë me të vërtetë mbrojtjen e Tajvanit dhe t’i mundësojnë me të vërtetë Tajvanit mbrojtjen,” tha ajo. Shitjet e armëve amerikane në Tajvan tashmë janë rritur në mënyrë të qëndrueshme gjatë dekadës së fundit.

Nëse kriza e katërt e ngushticës i nxit Uashingtonin dhe Taipein që të merren më seriozisht në lidhje me trajnimin dhe pajisje për një pushtim, ky mund të shihet si një argument për të vepruar më shpejt.

Burimi: TIMES

Përktheu dhe përshtati: Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Economist/ Armët e reja ekonomike, shpata me dy tehe

A mund ta ndëshkojë Perëndimi Kinën siç ndëshkoi Rusinë?

Pse dy vendet kanë raporte të mira midis tyre?

Afrimi i rrezikshëm Kinë-Rusi