MENU
klinika

Si i rekrutojnë grupet kriminale hajdutët e rinj!

Nga dallon mafia shqiptare me ato të vendeve të tjera

16.08.2022 - 11:51

“Gjuetarët” e hajdutëve filluan të vinin re ndryshimin pak kohë më parë. Nga goditjet e fundit ndaj grupeve të përfshira në grabitjen e shtëpive, kishte gjithnjë e më shumë të arrestuar në moshë, por pa precedentë penalë dhe të përkushtuar për më shumë detyra dytësore në misionet kriminale.

Policët që shkojnë pas këtyre bandave pyetën drejtuesit se cilët ishin këta të rinj. “Ata na thanë se shumë janë njerëz që në vendet e tyre kanë një punë normale, por me paga të ulëta dhe vendosin të bashkohen me këto bandat për të kryer disa vjedhje dhe për të marrë pagesa ekstra gjatë verës”, thotë inspektori Aparicio, i cili drejton grupin e Policisë Kombëtare, që i heton këto grupe në Madrid. “Vera është një kohë e rrezikshme për vjedhjet e shtëpive dhe Madridi është ende karamele për hajdutët për shkak të numrit të mundësive që ofron, si çdo kryeqytet tjetër”, tha më tej ai.

VEÇORIA E GRUPEVE SHQIPTARE

Duke analizuar grupet kriminale nga Evropa Lindore përfshirë edhe shqiptarët, hetuesit nga Aparicio theksojnë se vetëm në korrik, Policia ka arrestuar 16 hajdutë të specializuar për banesa në Madrid. Ja një turne i shkurtër përmes katalogut të zakonshëm me të cilin ata punojnë: “Në mafiet kroate, ato që vjedhin janë gratë dhe ato janë eksperte në rrëshqitje apo përdorimin e kaçavidave; Gratë gjeorgjiane janë tërësisht meshkuj dhe eksperte në hapjen e bravave; Në rastin e mafieve që vijnë nga Amerika Latine, ato janë ekipe të përziera, në të cilat gratë kryejnë detyra vëzhgimi ose transportojnë mallra dhe përdorin më shumë brutalitet kur hyjnë në një shtëpi. 99%, thotë ai, kërkojnë shtëpi bosh, prandaj vendosin piketat ose bëjnë survejime për të verifikuar se nuk do të gjejnë qiramarrësin ose pronarin.

Sa më pak probleme, aq më pak dënime, sepse nëse ka viktima, ndryshon klasifikimi i veprës penale. Por, Aparicio, cituar nga prestigjiozja “El Pais”, përmend një lloj të fundit kriminaliteti që ata ndjekin, atë që frikëson më shumë: “Mafia shqiptare, e cila ka bërë një punë hetimore dhe monitoruese dhe ka gjithçka të përgatitur. Asaj nuk i intereson nëse jeni në shtëpi apo jo”. Në përgjithësi, hajdutët janë profesionistë, dinak, të pajisur me teknologjinë më të fundit dhe ndjekin tendencat e reja. Një prej tyre është vendosja e një sistemi gjurmimi për viktimat e tyre.

Kështu ata mund të llogarisin deri në milimetër zakonet, kohën që duhet për të udhëtuar. Karakteristika kryesore është bredhja nëpër qytete dhe vende të ndryshme. Sipas raportit vjetor të Unespa, një shoqatë biznesi që bashkon kompanitë e sigurimeve në Spanjë, kostoja mesatare e asaj që hajdutët marrin në çdo shtëpi është 782 euro në rastin e Madridit.

PRECEDENTI

Më 7 maj të këtij viti, Policia e Lezhës, arrestoi drejtorin e Ujësjellësit të Kurbinit, Alfred Prodani, arrestim i cili u krye për llogari të Interpol Madridit. Sipas mediave spanjolle, 41-vjeçari dyshohet të jetë përfshirë në disa vjedhje në Spanjë përfshirë edhe vilën e yllit të Real Madridit, Karim Benzama, në shkurt të vitit 2019, periudhë kur Prodani ishte drejtor në Shqipëri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN