MENU
klinika

Editoriali i The Washington Post

Nuk e mbyti as helmi, as burgu, as Putini…

18.08.2022 - 10:58

Alexei Navalny, kritiku më i shquar që kundërshton presidentin rus Vladimir Putin, i cili tani po vuan një dënim prej 11 vjet e gjysmë burg për akuza të rreme, nuk mund të rrijë i qetë apo të heshtë.

Kohët e fundit ai foli për përmirësimin e  kushteve të burgjeve. Autoritetet e vendosën në izolim , një formë torture mendore dhe fizike.

Një cikël veprim-reagim ka shënuar luftën e gjatë të Navalny kundër korrupsionit dhe despotizmit të regjimit të Putinit : ai kritikon, Putin ndëshkon.

E megjithatë Navalny vazhdon. Ai kalon mesazhe përmes avokatëve dhe mbështetësve, dhe ata i postojnë ato në Twitter.

“Përshëndetje nga izolimi”, shkroi llogaria e tij në Twitter të hënën.

“Kremlini dëshiron të shohë Gulagun e tij të përbërë nga skllevër të heshtur. Por ja ku jam duke mbledhur njerëzit dhe duke kërkuar që të respektohen disa ligje, në vend që të kërkoj falje.”

Navalny tha: “Në mes të shtatorit kam një vizitë nga të afërmit e mi, të cilën supozohet ta bëj një herë në 4 muaj. Ata nuk lejojnë vizita, ndaj thonë se nëse nuk ‘ndryshoj qëndrimin tim’, burgu do të bëhet vendbanimi im i përhershëm. Nuk është e qartë se çfarë qëndrimi duhet të ndryshoj. Për punën e skllevërve? Apo për Putinin?”

“Normalisht nuk mund të kalosh më shumë se 15 ditë në SHU, por ky rregull anashkalohet lehtësisht. Të mbyllin për 15 ditë, të lirojnë dhe pastaj të kthejnë atje për 15 ditë të tjera. Shumicën e kohës është e padurueshme, sepse është ftohtë dhe lagështirë”.

“Asnjë vizitë, pa letra, pa pako. Ky është i vetmi vend në burg ku edhe pirja e duhanit është e ndaluar. Më japin vetëm letër dhe stilolaps për 1 orë e 15 minuta në ditë.”

“Ka kërkime të vazhdueshme, gjithmonë duhet t’i mbaj duart pas shpine. Në përgjithësi, është argëtuese, ashtu si në filma. Është në rregull, mund të jetë më keq.

Russian opposition leader Alexei Navalny, center, heads to a meeting of the Russia’s Central Election commission in December. Officials formally barred him Alexei Navalny from running for president in the March 18 election, which he says is a predetermined sham.

“Tani jam ulur në një stol hekuri pas një tavoline hekuri. Do ta përfundoj këtë temë dhe do të shkruaj një manual për të burgosurit për të drejtat e tyre në vendin e punës derisa të ma marrin letrën.

“Komisioni ka të drejtë: Unë me të vërtetë duket se jam i pakorrigjueshëm.”

Ai është gjithashtu një luftëtar i vendosur për një Rusi pa njollën e Putinit.

Kur Rusia përfundimisht të dalë nga autoritarizmi i vogël që keqqeveris vendin, bashkëqytetarët e Navalny duhet të kujtojnë sakrificën e tij.

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al