MENU
klinika

Lë pasoja afatgjata

Osteoartriti i shpejtë i legenit: Shkaqet dhe trajtimi

18.08.2022 - 13:30

Konsumimi nga lëvizja e përditshme mund të ndikojë në kyçe me kalimin e moshës. Shumë njerëz mbi 50 vjeç do të përjetojnë osteoartrit, si rezultat i dëmtimit afatgjatë të kërcit (indit mbrojtës) midis kockave të kyçit.

Osteoartriti është forma më e zakonshme e artritit, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Mund të prekë një shumëllojshmëri të gjerë të nyjeve, duke përfshirë gjunjët, shtyllën kurrizore dhe ijet.

Osteoartriti shkatërrues i shpejtë i kofshës (RDHO) është një lloj i rrallë i sëmundjes së kyçit të kofshës që mund të çojë në përkeqësim të nyjes brenda disa muajsh. Njerëzit me këtë lloj osteoartriti shpesh kërkojnë zëvendësim total të ijeve (THR). Shkaqet dhe faktorët e rrezikut për RDHO nuk janë ende të njohura mirë, dhe kërkimet janë në vazhdim për këtë gjendje.

Shkaqet

Osteoartriti ndodh pasi kërci në disa nyje konsumohet me kalimin e kohës. Faktorët që çojnë osteoartritin në artrit të shpejtë shkatërrues të ijeve nuk janë kuptuar plotësisht. Megjithatë, duket se është më e zakonshme tek gratë e moshuara që kanë gjithashtu osteoartrit.

Sapo fillon RDHO, gjendja përparon me shpejtësi dhe mund të bëhet dobësuese.

Hulumtimet i vitit 2017 tregon se ky osteoartrit me lëvizje të shpejtë mund të ketë disa shkaqe, duke përfshirë reagimet ndaj disa ilaçeve, një përgjigje të parregullt autoimune ose fraktura të ngjashme. Është akoma e paqartë nëse përdorimi i barnave anti-inflamatore josteroide (NSAIDs), të tilla si injeksionet e kyçeve steroide, mund të shkaktojë këtë lloj degjenerimi të ijeve tek disa njerëz.

Simptomat

Artriti i shpejtë shkatërrues i kofshës zakonisht shkakton një fillim të papritur të dhimbjes që është sa e rëndë dhe dobësuese. RDHO mund të çojë në shkatërrimin e plotë të nyjës së kofshës në 6 deri në 9 muaj, dhe deri në 3 vjet. Individët me këtë gjendje do të kenë degjenerim të nyjeve dhe humbje kockore në zonën e prekur.

Simptomat e zakonshme të kësaj gjendjeje përfshijnë:

  • dhimbje kofshe
  • ngurtësi e kyçeve ose humbje e lëvizjes
  • pamundësia për të ecur rehat ose fare
  • gjeode, ose lezione të mbushura me lëngje, të rrethuara nga kocka në pjesën e sipërme të kockës së gjatë të këmbës (femurit)
  • ngushtimi i hapësirës së kyçeve (me përparimin e sëmundjes, distanca normalisht e pranishme midis nyjeve ngushtohet)

Mjekimi

Osteoartriti i shpejtë shkatërrues mund të shfaqet papritur dhe të përkeqësohet shpejt. Për këtë arsye, vlerësimi i shpejtë është thelbësor për lehtësimin më efektiv të simptomave dhe rezultatin më të mirë të trajtimit. Nëse jeni duke përjetuar dhimbje të ijeve, veçanërisht dhimbje kronike të ijeve që ndikojnë në cilësinë e jetës, kërkoni një mendim profesional.

Pasi të përjashtohen shkaqet e dukshme të dhimbjes së kofshës si një frakturë, mjeku do të rishikojë përdorimin e opsioneve të trajtimit konservativ, duke përfshirë terapi fizike dhe medikamente kundër dhimbjes.

Nëse RDHO dyshohet ose identifikohet, dhe nëse metodat e mëparshme nuk ndihmojnë ose përkeqësojnë gjendjen, mjeku do të diskutojë opsionet kirurgjikale.

Trajtimi më i zakonshëm i përdorur për RDHO është një procedurë e zëvendësimit total të ijeve (THR).

Ky lloj operacioni rekomandohet te njerëzit me osteoartrit kur dhimbja e kofshës shkakton dhimbje kronike, probleme lëvizshmërie ose paaftësi. Shenjat e mundshme që mund të keni nevojë për THR janë dhimbja e ijeve që ju pengon të ecni dhe probleme në ngritjen ose përkuljen e këmbës në përgjithësi. Shenjat e dukshme të ndarjes së kyçeve, rritjet e kockave dhe dëmtimi në kokën e femurit në testet imazherike mund të jenë shenja që operacioni është i nevojshëm për të shpëtuar nyjen.

Jo të gjithë njerëzit me RDHO do të jenë kandidatë të mirë për kirurgjinë e kyçit të ijeve. Nevoja  për kirurgji do të varet nga shumë faktorë individualë shëndetësorë, duke përfshirë moshën dhe kushte të tjera kronike që mund të keni. Mjeku ose kirurgu do të kryejë një vlerësim të plotë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pse femrat janë më të rrezikuara se meshkujt?

Çfarë është Osteoartriti Eroziv?