MENU
klinika

Arsyeja

Pse buka serviret para pjatës kryesore?

13.08.2022 - 09:52

Edhe pse shumica prej nesh nuk kanë menduar kurrë për arsyen e kësaj praktike, ka një arsye domethënëse pse ndiqet ky rregull. Është një shenjë mikpritjeje. Kur i mirëpret njerëzit në shtëpinë ose restorantin tuaj, jepini bukë dhe tregojuni se janë të mirëpritur. Kjo traditë ka mbijetuar deri më sot. Është një mënyrë për t’u dhënë vizitorëve diçka për të bërë përpara se të mbërrijë ushqimi i tyre. Kur uleni në një tryezë restoranti, zakonisht jeni të uritur, por mund të duhet pak kohë që ushqimi të arrijë.

Në vend që t’i lini klientët të ulen me duar bosh, të uritur dhe të shikonin të ftuarit e tjerë duke shijuar ushqimin e tyre, vendosja e bukës në tryezë në përgatitje për ardhjen e vaktit i mban ata të lumtur dhe i pengon të bëhen të padurueshëm. Nëse një shportë buke bujare dhe e ngrohtë vendoset në tryezë përpara se i ftuari të ketë mundësinë të porosisë, ai ose ajo në mënyrë të pandërgjegjshme do të dëshirojë t’i kthejë favorin. “Kanë qenë bujarë me bukën e tyre, ndaj tani do të jem bujar me ta”,-mund të mendojë i ftuari.

Ndërkaq, kohët e fundit, shumë njerëz po ndjekin regjime ushqimore që synojnë eliminimin e karbohidrateve për një kohë të caktuar. Me karbohidrate e kemi fjalën me bukën, makaronat, pijet e gazuara, sheqerin e të tjerë, të cilat për shumë ekspertë janë fajtorë për shëndoshjen dhe mbipeshën.

Në momentin që vendosni të hiqni dorë nga buka dhe kufizoni karbohidratet do të vëreni se pesha juaj do të pësojë një ndryshim të shpejtë. Mos u habisni. Në këtë pikë, trupi nuk shkrin depozitat dhjamore por çliron ujin e tepërt në trup. Konsumi i karbohidrateve shoqërohet me një akumulim të tepërt të ujit në organizëm që shkakton edhe një fryrje të madhe.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN