MENU
klinika

Pasojat

Si ndikojnë çrregullimet e të ngrënit tek diabeti?

11.08.2022 - 11:35

Insulina u jep njerëzve me diabet të tipit 1 (T1D) aftësinë për të mbijetuar, por nuk është pa rreziqe. Një nga këto rreziqe është diabulimia, një gjendje e shëndetit mendor që çon në ushqim të çrregullt.

Diabulimia është një çrregullim serioz i të ngrënit që prek veçanërisht ata me T1D. Ndodh kur dikush me qëllim redukton ose ndalon marrjen e insulinës së nevojshme për të humbur peshë.

Çfarë është diabulimia në diabet?

Diabulimia është një çrregullim i të ngrënit që prek njerëzit që përdorin insulinë. Një person me diabulimia kufizon ose shmang qëllimisht marrjen e insulinës dhe përfshihet në ushqim të çrregullt në mënyrë që të mund të humbasë peshë ose të shmangë shtimin e saj.

Termi – i cili kombinon fjalët diabeti dhe bulimia – u përdor rreth fillimit deri në mes të viteve 2000. Por vetë çështja është vëzhguar nga profesionistët e diabetit për dekada të tëra. Në fakt, eksperti i sjelljes së diabetit Dr. Ëilliam Polonsky shkroi një nga artikujt më të rëndësishëm mbi këtë temë në vitin 1994.

Deri në vitin 2019, ekspertët e shëndetit e kanë përshkruar atë si “çrregullimin më të rrezikshëm të të ngrënit në botë”.

Roli i rrezikshëm i insulinës në diabulimi

Ndërsa insulina është thelbësore për një person me diabet, dikush me diabulimi mund ta shohë marrjen e insulinës negativisht.

Një efekt anësor i zakonshëm i marrjes së insulinës është shtimi në peshë. Dikush me diabulimi mund të mendojë se duhet të shmangë marrjen e insulinës në mënyrë që të mos “shëndoshet”.

Ky lloj i të menduarit mund të bëjë që dikush të kufizojë në mënyrë drastike dietën e tij ose të shmangë marrjen e insulinës krejtësisht. Ata mund të përpiqen të ulin nivelet e glukozës në mënyra të tjera, të tilla si nëpërmjet ushtrimeve ose nxjerrjes së ushqimit.

Pse një çrregullim i të ngrënit është kaq i rrezikshëm nëse keni diabet?

Kur lihen të pazgjidhura, çrregullimet e të ngrënit mund të shkurtojnë jetën e dikujt. Dhe mbajtja e insulinës sjell rreziqet e veta për njerëzit me diabet.

Menjëherë, mbajtja ose kufizimi i insulinës e vendos personin në rrezik për DKA. Kjo është një urgjencë potencialisht kërcënuese për jetën që shpesh kërkon shtrimin në spital.

Simptomat e mëposhtme mund të rezultojnë gjithashtu nga diabulimia:

 • ngërçe në stomak dhe siklet në bark
 • vështirësi në përqendrim
 • ndjesi të fikët ose marramendje
 • erozioni i smaltit të dhëmbëve
 • nivele të ulëta të tiroides, hormoneve ose kaliumit
 • numër i ulët i qelizave të bardha ose të kuqe të gjakut
 • shërimi i ngadalshëm i plagëve
 • periudha menstruale të parregullta

Këto efekte mund të shfaqen në çdo kombinim. Kjo është një nga gjërat që e bën të vështirë diagnostikimin e një çrregullimi të të ngrënit. Megjithatë, kur ndonjë nga këto simptoma është e pranishme dhe vazhdon, mund të tregojë se personi ka diabulimi.

Me kalimin e kohës, mungesa e insulinës shkakton komplikime të diabetit duke mbajtur nivelet e glukozës në nivele të larta. Këto komplikime mund të përfshijnë:

 • diarre kronike
 • rënie të papritura të presionit të gjakut dhe të rrahjeve të zemrës (sinkopa vasovagale)
 • sëmundje të veshkave (nefropati)
 • sëmundje të mëlçisë
 • sëmundjet e zemrës
 • dëmtimi i shikimit nëpërmjet retinopatisë dhe edemës makulare
 • dëmtimi nervor që çon në dhimbje dhe dobësi në gjymtyrë (neuropatia periferike)

Cdo specialist ka njohuri si për diabetin ashtu edhe për çrregullimet e të ngrënit, në mënyrë që ata të kuptojnë sfidat e veçanta që vijnë nga adresimi i të dyjave.

Me diabuliminë, si me çdo çrregullim të të ngrënit, sa më herët të fillohet trajtimi, aq më shumë ka të ngjarë të ketë një rezultat pozitiv. Koha më e mirë për të kërkuar ndihmë mjekësore është kur simptomat bëhen të dukshme.